Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς εννοεί η EBA τις επεκτάσεις των μορατορίων στα δάνεια - Το μαγικό 9μηνο και από πότε αυτό μετράει

Πώς εννοεί η EBA τις επεκτάσεις των μορατορίων στα δάνεια - Το μαγικό 9μηνο και από πότε αυτό μετράει
Το όριο των 9 μηνών υπό προύποθέσεις έδωσε η EBA για την επέκταση των μορατορίων
Το όριο των 9 μηνών υπό προύποθέσεις έδωσε η European Banking Authority (ΕΒΑ) ή Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή για την επέκταση των μορατορίων στα δάνεια. 
Ο περιορισμός αυτός που δεν είναι απόλυτος αλλά σχετικός τέθηκε με βάση το αριθμό των επεκτάσεων των μορατορίων που ζητάει κάποιος δανειολήπτης.
Ληκτική ημερομηνία της αίτησης αποτελεί ο Μάρτιος του 2021.
Σύμφωνα με διευκρινήσεις και επεξηγήσεις που έδωσαν οι τράπεζες προς τους πελάτες τους το όριο των 9 μηνών μεταφράζεται ως εξής;

Εννιάμηνο χωρίς επεκτάσεις

- Όποια αναστολή πληρωμών δόθηκε προς ιδιώτες και επιχειρήσεις εφάπαξ από την εφαρμογή του μέτρου, δεν συμπεριλαμβάνεται στο 9μηνο.
Εάν για παράδειγμα δάνειο έλαβε αναστολή πληρωμής το Μάιο του 2020 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, το δάνειο αυτό δικαιούται αναστολής για άλλους 9 μήνες αρκεί η αίτηση να γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2021 και έτσι το δάνειο αυτό να εισέλθει σε νέα αναστολή πληρωμών που αν ζητηθεί στη λήξη της προηγούμενης δηλαδή το Δεκέμβριο του 2020, αυτή να ισχύσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.

Εννιάμηνο με επεκτάσεις

-Στο 9μηνο θα υπολογιστεί η οποιαδήποτε επέκταση έχει ήδη ληφθεί.
Για παράδειγμα αν σε ένα δάνειο με αναστολή από 1 Μαίου 2020 και για μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 ζητήθηκε επέκταση της αναστολής  μέχρι τις 31.12.20, τότε  δάνειο αυτό δικαιούται νέας επέκτασης η οποία δεν θα ξεπερνάει του 6 μήνες δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Ολες οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως  τις 31.03.21.
Οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα πληρωμής που έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια δανείου πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 δεν είναι
υπόκειται λοιπόν σε αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα των 9 μηνών και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ήδη μερικά
οι συμφωνημένες επεκτάσεις πληρωμής  οι οποίες υπερβαίνουν το όριο των 9 μηνών. Από αυτή την άποψη, οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν ότι αυτές οι αλλαγές στα προγράμματα πληρωμών, που συμφωνήθηκαν πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, δεν επηρεάζονται από την απαίτηση ανώτατου ορίου 9 μηνών.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες η ΕΒΑ διευκρινίζει πως τα ιδρύματα ακόμη και όταν θέτουν κάποια δάνεια σε αναστολή, δεν καταργούνται οι υποχρεώσεις για προσεκτική αξιολόγηση της πιστωτικής ποιότητας των δανείων ενώ θα πρέπει να εντοπίζονται οι δανειολήπτες που δεν είναι πιθανόν να καταστούν βιώσιμοι μετά τη λήξη των μορατορίων.
Πάντως η EBA αναγνωρίζει πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της αναβολής πληρωμής,προς τον ίδιο οφειλέτη, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος στον οποίο ο οφειλέτης βρίσκεται να αντιμετωπίζει προκλήσεις αφερεγγυότητας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αρχή θέσπισε τον κανόνα του 9μήνου εφόσον υπήρξε ήδη μια πρώτη επέκταση του μορατορίου του δανείου του οφειλέτη.
Image
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnrews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης