Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης (Yπουργός Προστασίας του Πολίτη): Οι φυλακές δεν μπορεί να είναι κέντρα διερχομένων

Χρυσοχοΐδης (Yπουργός Προστασίας του Πολίτη): Οι φυλακές δεν μπορεί να είναι κέντρα διερχομένων
Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την περίοδο 2015-2019 έγιναν 214 παραβιάσεις αδειών
Μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τη βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου με τις σωφρονιστικές ρυθμίσεις, για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους και τις προϋποθέσεις μεταγωγής τους στις αγροτικές φυλακές, συνιστούν τα όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (4/120.
«Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για να δούμε που μπορούμε να συγκλίνουμε», είπε ο υπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, «αλλά δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου».

Άδειες

Ως προς το καθεστώς χορήγησης αδειών, είπε ότι άδειες πρέπει να χορηγούνται στους κρατούμενους εκείνους που επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά, εντός των καταστημάτων κράτησης και σε εκείνους που βεβαίως τηρούν τους κανόνες όταν παίρνουν την άδεια.
«Δεν μπορεί κατά τη χορήγηση αδειών, να μην λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά κριτήρια», συμπλήρωσε όμως ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνοντας ότι «στα ευεργετήματα του νόμου, πρέπει να κάνουν χρήση εκείνοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν καλή χρήση της άδειας και όχι βέβαια εκείνοι που είναι ύποπτοι να τελέσουν νέα αδικήματα και αυτό είναι εμφανές».
Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την περίοδο 2015-2019 έγιναν 214 παραβιάσεις αδειών.
«Αυτό το χάος πρέπει να σταματήσει.
Εκτός και αν νομίζουμε ότι οι φυλακές μπορούν να είναι κέντρα διερχομένων, όπου ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει.
Από τον Ιούλιο του 2019, από την ώρα δηλαδή που εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν γίνει 47 παραβιάσεις αδειών.
Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αγροτικές φυλακές

Σχετικά με τις μεταγωγές κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, ο υπουργός ανέφερε ότι εκεί οι συνθήκες διαβίωσης είναι πιο καλές, δεδομένου ότι όσοι έχουν μεταχθεί εκεί «ζουν σε μια ημιελεύθερη κατάσταση, σε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια».
Υπογράμμισε όμως ότι «αυτά τα προνόμια, είναι σκόπιμο να τα απολαμβάνουν εκείνοι οι κρατούμενοι που επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά και διάθεση για κοινωνική επανένταξη».
«Δεν είναι δυνατόν, να έχουμε βαρυποινίτες με πολύ βαριά εγκλήματα ενώ άλλοι με λιγότερο σοβαρά αδικήματα να μην μπορούν να μεταχθούν σε αγροτικές φυλακές.
Επίσης με τις διατάξεις που φέρνουμε τώρα δεν θα μετάγονται πλέον σε αγροτικές φυλακές κρατούμενοι υψηλής επικινδυνότητας και καταδικασμένοι για ειδεχθή εγκλήματα σε αγροτικές φυλακές.
Επίσης θα απαγορεύεται η μεταγωγή κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Επίσης αυτοί που παραβιάζουν τις άδειες ή υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα ή είναι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα τα οποία έκαναν, ενώ ήταν κρατούμενοι», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και άφησε αιχμές λέγοντας πως «δυστυχώς υπήρχαν επιλεκτικές μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές και αυτό το καθεστώς πρέπει να τελειώνει».
Ο υπουργός επισήμανε εξάλλου ότι από την αλλαγή διακυβέρνησης και μετά, βελτιώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες κράτησης, μειώθηκαν οι αποδράσεις, μειώθηκε η εγκληματικότητα μέσα στις φυλακές και «σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα καθεστώς κοινωνικής ειρήνης μέσα σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και δύσκολο χώρο».
Αρκετοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο, προειδοποίησαν ωστόσο ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου για την χορήγηση αδειών σε κρατούμενους και για την μεταγωγή τους στις αγροτικές φυλακές κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δεν θεμελιώνεται από ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία η αναγκαιότητά της και δεν έχει αιτιολογηθεί εμπεριστατωμένα από την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης