Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Αμετάβλητη στο BB με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας - Προκλήσεις το υψηλό χρέος και τα NPLs

Scope Ratings: Αμετάβλητη στο BB με θετικές προοπτικές η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας - Προκλήσεις το υψηλό χρέος και τα NPLs
O γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings στο εξαμηνιαίο του monitoring review για την ελληνική οικονομία άφησε αμετάβλητη με θετικές προοπτικές την πιστοληπτική αξιολόγησης της χώρας μας.
O γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings στο εξαμηνιαίο του monitoring review για την ελληνική οικονομία άφησε αμετάβλητη στο ΒΒ με θετικές προοπτικές την πιστοληπτική αξιολόγησης της Ελλάδος.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης η Ελλάδα διαθέτει ως πιστωτικά πλεονεκτήματα τη βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της, η οποία υποστηρίζεται από ένα ιστορικό σταθερής δημοσιονομικής πειθαρχίας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν από την κρίση Covid 19.
Παράλληλα διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο διατήρησε καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συντονίζεται μέσω των δανειστών της.
Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ευνοϊκά ποσοστά χρηματοδότησης, δανειζόμενη με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω της ένταξης των κρατικών τίτλων της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ (PPP).
Σύμφωνα με τη Scope Ratings η ενισχυμένη πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας, δεδομένης της σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κυβέρνησης συμβάλλει στη συνέχιση και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων παρά τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία  αφορούν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους,  το πολύ υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)  στους ισολογισμούς τραπεζών και  διαρθρωτικές αδυναμίες με τη μορφή χαμηλών επενδύσεων και υψηλής ανεργίας, που επηρεάζουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας και τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης