Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πανδημία απειλεί τη δημοκρατία

tags :
Η πανδημία απειλεί τη δημοκρατία
Μεταξύ των θυμάτων της πανδημίας και οι δημοκρατικές ελευθερίες
Στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, η ανησυχία για τον περιορισμό των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών βρίσκεται στα ύψη και όχι άδικα.
Πολλές κυβερνήσεις έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ανακοπεί η μετάδοση του κορωνοϊού, επιβάλλοντας σκληρά περιοριστικά και κατασταλτικά μέτρα για λόγους όχι υγειονομικούς, αλλά πολιτικούς και κοινωνικούς.
Περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς να είναι πάντα απαραίτητοι για υγειονομικούς λόγους, στην ελεύθερη έκφραση, στην ελευθερία του Τύπου, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις στον κοινοβουλευτισμό και τις συνταγματικές επιταγές, είναι οι σημαντικότερες στρεβλώσεις που παρατηρούνται από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοκρατίας IDEA είναι άκρως ανησυχητικά.

Αντιδημοκρατικά μέτρα από 6 στις 10 χώρες

Πάνω από έξι στις 10 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα οποία απειλούν τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε την κατάσταση σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 61% των κρατών «εφάρμοσε περιορισμούς που ήταν παράνομοι, δυσανάλογοι, αόριστοι ή περιττοί», σε τουλάχιστον έναν τομέα δημοκρατικών ελευθεριών.
Μεταξύ των χωρών που θεωρούνται δημοκρατίες, το 43% ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ενώ το ποσοστό για τα αυταρχικά καθεστώτα ανέρχεται στο 90%, σύμφωνα με τη διακυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Στοκχόλμη.
Η συμπεριφορά των αυταρχικών καθεστώτων ήταν αναμενόμενη, ωστόσο τα δημοκρατικά κράτη εξέπληξαν δυσάρεστα τους ερευνητές.
Η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών - μαζί με την Ινδία, το Μπαγκλαντές και την Κούβα - που επέβαλαν τα περισσότερα μέτρα που απειλούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ινδία κατέλαβε την αρνητική πρωτιά, με την επιβολή ανησυχητικών μέτρων σε 9 από τους 22 τομείς που μελετήθηκαν - συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.
Ακολουθούν η Αλγερία και το Μπαγκλαντές και εν συνεχεία η Κίνα, η Αίγυπτος, η Μαλαισία και η Κούβα και Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Μιανμάρ, Ιορδανία, Σρι Λάνκα, Ζιμπάμπουε.
Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έρευνα καταδεικνύει ως πηγές ανησυχίας τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Στην Πολωνία μάλιστα, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού επηρέασαν και τις εκλογές, καθώς η κυβέρνηση παρέκαμψε την εκλογική επιτροπή και το κοινοβούλιο.
Στην Ουγγαρία, ο Viktor Orban επί της ουσίας κατήργησε το κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Μεταξύ των μεγάλων δυτικών δημοκρατιών, αρνητικά ξεχώρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ  και η Αργεντινή.
Μεταξύ των πιο συχνών ανησυχιών καταγράφονται οι περιορισμοί στις ελευθερίες του Τύπου στο όνομα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, η υπερβολική χρήση βίας, όπως η ανάπτυξη στρατευμάτων για την επιβολή κανόνων ή στρατοπέδευσης για τους ασθενείς, η διαφθορά σε συμβάσεις προμηθευτών έκτακτης ανάγκης και η στοχοποίηση των  μεταναστών για την πανδημία.

Ποιες είναι οι χώρες - πρότυπο

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η μελέτη επαινεί πολλές χώρες ως πρότυπα,  για τον συνδυασμό αποτελεσματικών υγειονομικών μέτρων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.
Πρόκειται για τις Ισλανδία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ουρουγουάη, Κύπρο, Ιαπωνία, Σενεγάλη και Σιέρρα Λεόνε.
Η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία δεν αναφέρθηκαν στις κορυφαίες επιδόσεις, αλλά δεν παρουσίασαν καμία ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.
Το IDEA αντέκρουσε την ιδέα ότι τα αντιδημοκρατικά έθνη είχαν καλύτερα αποτελέσματα στον περιορισμό του νέου κορωνοϊού.
Η προφανής επιτυχία της Αβάνας και του Πεκίνου στην καταπολέμηση του ιού «επιτεύχθηκε με υψηλό κόστος δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Δείτε ΕΔΩ τη μελέτη
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης