Τελευταία Νέα
Speculator

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Υπερταμείου και τα ασυμβίβαστα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Υπερταμείου και τα ασυμβίβαστα
Οι θέσεις που κατέχει σε ΕΕΣΥΠ και Τράπεζα Πειραιώς που έχουν σχέση συνδεδεμένων εταιριών
Μπορεί ένα υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας να είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Υπερταμείου; Υπάρχει ή όχι ζήτημα ασυμβιβάστου;
Το ερώτημα αυτό δημιουργείται στην περίπτωση του κ. Σπύρου Λορεντζιάδη ο οποίος από τον Ιούνιο 2017 κατέχει τη θέση του Συμβούλου Διοίκησης στο γραφείο του Διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ενώ από το 2019 είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας με θητεία 4 ετών και ταυτόχρονα κατέχει την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου.
Το ζήτημα αναφύεται από το γεγονός ότι το ΤΧΣ είναι θυγατρική της ΕΕΣΥΠ η οποία ενοποιεί τα αποτελέσματά του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ με τη σειρά του είναι μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και συντόμως θα καταστεί ο μέτοχος με ποσοστό πάνω από 60% και ουσιαστικά η ΕΕΣΥΠ που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο θα είναι ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς.

Η διπλή ιδιότητα

Έτσι έχουμε το φαινόμενο ο κ. Λορεντζιάδης να είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Υπερταμείου και την ίδια στιγμή να είναι σύμβουλος διοίκησης και μάλιστα για θέματα Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, Εταιρικής Διακυβέρνησης και Λειτουργικού Κινδύνου της εποπτευόμενης και ενοποιούμενης τράπεζας Πειραιώς από την ΕΕΣΥΠ.
Προφανώς για το Υπερταμείο και την επικεφαλής του κα Ράνια Αικατερινάρη αυτά φαντάζουν απολύτως λογικά καθώς φαίνεται να επικρατεί το επιχείρημα που αναγράφεται φαρδιά πλατιά στην ιστοσελίδα της ΕΕΣΥΠ ότι «ως προς το ΤΧΣ, η ΕΕΣΥΠ έχει πολύ περιορισμένες εξουσίες, καθώς οι αποφάσεις για την υλοποίηση της αποστολής και την εξυπηρέτηση του σκοπού του λαμβάνονται αποκλειστικά από τα όργανα διοίκησης του ΤΧΣ».
Βεβαίως αυτό δεν αναιρεί ότι η Πειραιώς είναι μια ενοποιούμενη εταιρία.
Επίσης με βάση τη νομοθεσία ασυμβίβαστες ιδιότητες συμμετοχής σε Επιτροπές Ελέγχου είναι μεταξύ άλλων να μην υπάρχει σχέση εξάρτησης με συνδεδεμένα πρόσωπα.
Και την περίπτωση της ΕΕΣΥΠ και της Πειραιώς και σχέση εξάρτησης υπάρχει και στην πρώτη περίπτωση ο κ. Λορεντζιάδης είναι ελεγκτής και στη δεύτερη ελεγχόμενος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης