Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επάγγελμα: Δημοσιογράφος στον χρόνο της πανδημίας

tags :
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος στον χρόνο της πανδημίας
Σε κίνδυνο οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη - Κορυφώνεται η ανησυχία εν μέσω κορωνοϊού
Η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου «έκρηξη» στη ζήτηση για πληροφόρηση, η οποία ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ σε τέτοιου είδους πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σε περιόδους έντονης ανασφάλειας, η ανάγκη της κοινής γνώμης για ενημέρωση αυξάνεται.
Ωστόσο, οι επιθέσεις εις βάρους δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις κατά των lockdowns από τους σκεπτικιστές για τον κορωνοϊό εντείνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες της για αυτήν την κλιμακούμενη βία έναντι των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες των μέσων ενημέρωσης να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Από την αρχή του λεγόμενου «δεύτερου κύματος Covid-19» στην Ευρώπη και την επιβολή νέων περιορισμών στην κινητικότητα, ο δημόσιος θυμός και οι βίαιες διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί κατά τον χειρισμό της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίας για την κάλυψη των γεγονότων.

Σε κίνδυνο οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη 

Και μερικά νούμερα...
482 παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο καταγράφονται από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων τα 58 σημειώθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων, απειλών και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν διαδηλώσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Αυστρία και Πορτογαλία.
Απότι φαίνεται δεν γίνονται αρκετά στην πράξη για να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια καταγραφής των ρεπορτάζ τους
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον και οι εργοδότες των μέσων ενημέρωσης πρέπει να παρέχουν εξοπλισμό ασφαλείας και υποστήριξη στους εργαζομένους τους όταν αναφέρουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις βίας.
Screenshot_41.png
«Λογοκρισία, κλείσιμο ιστότοπων, αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων, σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, έκτακτες νομοθεσίες που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως και παραβιάσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες εβδομάδες» σύμφωνα με τη ΜΚΟ, την ώρα που η «ενημέρωση του κοινού είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε αυτήν την υγειονομική κρίση».
Screenshot_40.png

Οι ανησυχίες της ΕΕ για την ελευθερία έκφρασης στην πανδημία

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ανησυχεί εντόνως για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ και καταγγέλλει ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν βία, παρενοχλήσεις και πιέσεις.
Ειδικότερα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε, την Τετάρτη, 25-11-2020, με 553 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 89 αποχές, η Ολομέλεια του ΕΚ καταδικάζει τις «προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων κρατών μελών να φιμώσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική και να υπονομεύσουν την ελευθερία και την πολυφωνία».
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου αποτελούν πλέον «παράδειγμα φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας».
«Η ελευθερία, η πολυφωνία και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ, όπως και η ασφάλεια των δημοσιογράφων, αποτελούν βασικά στοιχεία του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης και είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ.
«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια» προειδοποιεί το κείμενο, ενώ η έξαρση της πανδημίας COVID-19 επιδείνωσε ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση.

Ρητορική μίσους, παραπληροφόρηση, fake news στο Διαδίκτυο

Επιπροσθέτως, το ΕΚ ζητά ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο και επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις πλατφόρμες του διαδικτύου και τις αρχές επιβολής του νόμου.
Τονίζει ότι οι εθελοντικές δράσεις ορισμένων πλατφορμών είναι «αναγκαίες αλλά ακόμη ανεπαρκείς» όσον αφορά την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, του παράνομου περιεχομένου και των ξένων παρεμβάσεων.
Οι πλατφόρμες «δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικοί φορείς λογοκρισίας», ενώ κάθε αφαίρεση παράνομου περιεχομένου θα πρέπει να υπόκειται σε διασφαλίσεις.
Στο κείμενο που εγκρίθηκε καταγράφονται οι ανησυχίες του ΕΚ σχετικά με τις ξένες παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες που στόχο έχουν την πόλωση και την κατάργηση του πλουραλισμού και εκφράζεται ανησυχία για τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις της χειραγώγησης της ενημέρωσης που σχετίζεται με την πανδημία της νόσου COVID-19.

Εν κατακλείδι

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πάντα να εγγυηθούν την «αλήθεια», αλλά η ακριβής προβολή των γεγονότων είναι η θεμελιώδης ουσία της δημοσιογραφίας.
Ομολογουμένως, θα πρέπει να παραδεχτούμε παράλληλα πως ο κλάδος μας εδώ και χρόνια εν μέσω ενός κυκεώνα διαρθρωτικών αλλαγών αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην πράξη, ενώ συχνά έχει υποστεί μια αμαύρωση της εικόνας του εξαιτίας φαινομένων διαφθοράς, εσκεμμένης παραπληροφόρησης, υποκειμενικότητας από ανθρώπους που δεν τιμούν το επάγγελμα.
Ακόμα και αν διαφωνείς ωστόσο με στοιχεία της είδησης ή απλά δεν συμπαθείς τους εν λόγω "δημοσιογράφους", το ζήτημα είναι ένα:

«Βία μηδέν πράττειν» (Τίποτα να μην κάνεις με τη βία).

Εξάλλου άλλο η τοποθέτηση μέσω της κριτικής και άλλο ζήτημα η απώλεια της ανθρωπιάς που οδηγεί σε εγκληματικές πράξεις.
Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε:
Καμία πανδημία, καμία κρίση δεν θα πρέπει να μας κάνει να χάσουμε τις αξίες μας.



Τσιάβου Ελένη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης