Τελευταία Νέα
Speculator

Η τελευταία ευκαιρία για άρση αναγκαστικών μέτρων κατά των νόμιμων εκπροσώπων εταιριών

Η τελευταία ευκαιρία για άρση αναγκαστικών μέτρων κατά των νόμιμων εκπροσώπων εταιριών
Η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου
Ελάχιστες ημέρες απομένουν για τους νομίμους εκπροσώπους των εταιριών στους οποίους κατά το παρελθόν έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα ενώ δεν είχαν καμία ευθύνη για οφειλές εταιριών στις οποίες είχαν θητεύσει.
Τα στελέχη αυτά  σε βάρος των οποίων είχε καταλογιστεί ότι συντρέχει αλληλέγγυα ευθύνη έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν ήταν υπαίτια για τη μη καταβολή ή μη απόδοση των οφειλών ώστε να απαλλαγούν από την ευθύνη για πληρωμή των οφειλών του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που διοικούν ή διαχειρίζονται, με την προϋπόθεση ότι θα προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια ΔΥΟ έως 31-12-2020.

Δέσμευση

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Φορολογική Διοίκηση, δεσμεύεται και από τις αμετάκλητες αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που εκδόθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020.
Η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει ότι οι διατάξεις απαλλαγής από αλληλέγγυα ευθύνη ισχύουν από 12-12-2019 και μετά και εφαρμόζονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, αναδρομικά και  για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί πριν τις 12-12-2019 (παλαιές υποθέσεις) και για νέες υποθέσεις για παλαιές οφειλές.  
Βέβαια το τεκμήριο της έλλειψης ευθύνης παραμένει μαχητό εκτός περιπτώσεων που προσδιορίζονται εκ των προτέρων όπως πχ η αμετάκλητη αθωωτική απόφαση, καθώς το βάρος απόδειξης για τη μη ύπαρξη υπαιτιότητας, φέρουν τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης