Τελευταία Νέα
Speculator

Πως η διοίκηση Γκότση και οι Κουτσολιούτσοι έπαιζαν καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μέσω EY και PwC

Πως η διοίκηση Γκότση και οι Κουτσολιούτσοι έπαιζαν καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μέσω EY και PwC
Η «ξεχασιάρα» PwC, η άγνωστου περιεχομένου δικαστική απόφαση για το διαχειριστικό έλεγχο και ο εμπαιγμός της Ε.Κ. με τον δήθεν τακτικό έλεγχο από EY
Η απόφαση του δικαστηρίου που διέταξε το διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie μπορεί να είναι γνωστή ως προς τον … αριθμό της αλλά «ανύπαρκτη» από πλευράς περιεχομένου καθώς ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας ως προς το διατακτικό ενώ και στην ίδια την εταιρία αποτελούσε και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.
Στην  ενδιάμεση έκθεση της PwC οι αναφορές στο διατακτικό είναι ελάχιστες γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά δεδομένου μάλιστα κατά την περίοδο υποβολής του αιτήματος (Οκτώβριος 2018) αλλά και μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 που εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει ο έλεγχος συμβαίνουν διάφορα παράδοξα.

Από τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie 2017 και 2018 προκύπτει ότι η εταιρία κατά τη συζήτηση του αιτήματος διαχειριστικού ελέγχου συναίνεσε στο αίτημα. Άραγε δεν γνώριζε ότι η πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν να γίνει ο έλεγχος από την PwC;

Οι ενδιάμεσες αναθέσεις

Το περίεργα βέβαια ακολουθούν καθώς στις 21/11/2018 εκδίδεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που κάνει δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για διαχειριστικό έλεγχο.
Δύο ημέρες μετά !!! (23 Νοεμβρίου 2018) κι ενώ η οικογένεια Κουτσολιούτσου συνεχίζει να κάνει κουμάντο στον όμιλο η Folli Follie αναθέτει στην PwC «την διεξαγωγή ελέγχου ειδικού σκοπού επί των αναθεωρημένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας για την χρήση που έληξε στις 31.12.2017». !!!

Στις 21 Δεκεμβρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας εκλέγει την PwC «ως ορκωτό ελεγκτή - λογιστή με την εντολή διενέργειας ελέγχου ειδικού σκοπού επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση που έληξε την 31.12.2017». !!!

Δεν γνώριζαν;

Όλα αυτά αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 και του 2017 τις αναμορφωμένες που ορκωτός είναι η PwC η οποία όμως στην έκθεσή της δεν κάνει καμία παρατήρηση επί του θέματος.
Τώρα στην ενδιάμεση έκθεση η PwC ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι το δικαστήριο είχε αποφασίσει να διενεργήσει η ίδια το διαχειριστικό έλεγχο και ότι η απόφαση της κοινοποιήθηκε στις 23/1/2019 και ότι τα μέλη του ΔΣ της Folli δεν γνώριζαν για την απόφαση του δικαστηρίου.
Και αν όλα αυτά ισχύουν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι ακριβώς έκανε σε αυτό το διάστημα των δύο μηνών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία προφανώς και γνώριζε και την απόφαση του δικαστηρίου και κυρίως όφειλε να τη γνωρίζει και γνώριζε αυτά που αποφάσιζε το ΔΣ της Folli υπό την παρουσία Κουτσολιούτσου για την ανάθεση εργασιών στην PwC.

Καμία αναφορά στο διαχειριστικό έλεγχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Ιουλίου του 2019 δημοσιεύονται οι οικονομικές καταστάσεις της FF που έχει ελέγξει η PwC για τη χρήση του 2017.
Στις οικονομικές καταστάσεις δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου αλλά απλά αναφέρεται ότι «εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 2893/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δια της οποίας διετάχθη ο εν λόγω έλεγχος και διορίστηκε ως ελεγκτής η PricewaterhouseCoopers».
Δεν υπάρχει αναφορά αν έχει υπογραφεί η σύμβαση η οποία από την ενδιάμεση έκθεση της PwC πληροφορούμαστε ότι υπεγράφη στις 25/6/2019 και ως εκ τούτου ως οψιγενές και μάλιστα σημαντικό γεγονός θα έπρεπε να έχει αναφερθεί στις οικονομικές καταστάσεις και αν δεν αναφερόταν θα έπρεπε να υπήρχε παρατήρηση από την PwC.
Το γεγονός αν μη τι άλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ενώ είχαν παρέλθει περί τους επτά μήνες από την απόφαση της δικαιοσύνης δεν είχε εκκινήσει καμία διαδικασία. Όπως είναι τουλάχιστον ερωτηματικό αν το δικαστήριο προσδιόρισε την αμοιβή και τη διαδικασία αμοιβής της PwC η οποία δεν παρέδωσε ολοκληρωμένη έκθεση ισχυριζόμενη ότι δεν πληρώθηκε από την Folli.
Σε κάθε περίπτωση πάντως σε όλη τη διάρκεια της θητείας Γκότση στην Κεφαλαιαγορά (έως Αύγουστο 2019) δεν είχε προχωρήσει καν ο έλεγχος της FF καθώς ναι μεν υπέγραψε τη σύμβαση τον Ιούνιο αλλά την προκαταβολή για να ξεκινήσει την έλαβε τον Οκτώβριο ενώ είναι μπερδεμένο τι ακριβώς συμβάσεις έχουν υπογραφεί και πως ανακατεύονται με τις συμβάσεις και τις αναθέσεις της Folli Follie στην PwC μετά τη δικαστική απόφαση επί του διαχειριστικού ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση.
 
Κοροϊδία με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Πέραν τούτου στην ενδιάμεση έκθεση της PwC περιγράφεται εν μέρει η κοροϊδία της Folli με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον η χρονική σειρά των γεγονότων για την αποτύπωση της πλήρους εικόνας.
Συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου του 2018 «Η Διοίκηση της FF Group ανακοινώνει ότι σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις θεωρεί ότι η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ότι η Εταιρεία μας αρνήθηκε την διεξαγωγή ελέγχου αποτελεί προϊόν παρανόησης, καθότι η Εταιρεία μας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα που έχουν αναδειχτεί στην επικαιρότητα» . Ταυτόχρονα αναφέρει ότι «προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των επενδυτών, ζητήσαμε από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, την ΕΥ, με την πλήρη συνεργασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την διεξαγωγή πλήρους ελέγχου (Full Αudit) στον Όμιλο και τις θυγατρικές του.
H EY για δικούς της λόγους (Σ.Σ.απολύτως ψευδές) δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Έτσι υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Η ελεγκτική εταιρεία πρότεινε παράλληλα να προβεί η FF Group στην ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευμένου (forensic) ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, (σ.σ. τον έλεγχο που μετά παρεμπόδιζε η οικογένεια Κουτσολιούτσου όπως προκύπτει από την ενδιμάεση έκθεση της PwC) για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο».

Ταύτιση

Όμως σε αυτή την ανακοίνωση η Folli επισημαίνει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συγκεκριμένα ότι «αναφορικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υποβολή αίτησης για τη διεξαγωγή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, εξυπακούεται ότι αυτή είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι η Εταιρεία μας πρώτη έχει προβεί σε όλες τις ως άνω ενέργειες με τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα της Εταιρείας, και, κυρίως, του επενδυτικού κοινού».
Φυσικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη φάση συντάχθηκε με τη λογική αυτή καθώς ως γνωστόν αίτημα διαχειριστικού ελέγχου υπεβλήθη τον Οκτώβριο!!!

Το παραμύθι με τον έλεγχο της EY

Είναι δε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις 9 Οκτωβρίου του 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει τα εξής «Η Εταιρία με την από 14.05.2018 ανακοίνωσή της ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ανέθεσε στην ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία Ernst & Young τον επανέλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017.
Η Εταιρία προέβη σε ανάθεση διενέργειας προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των ενοποιημένων οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 στην εταιρία Ernst & Young και forensic investigation στην εταιρία Alvarez & Marsal.
Με την παράδοση της έκθεσης της Alvarez & Marsal η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάλεσε την Εταιρία ήδη στις 28.09.2018, ενόψει και της προγραμματισμένης για τις 10.10.2018 Γενικής Συνέλευσης, να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μεταξύ άλλων, σχετικά με:
α) το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της Ernst & Young αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου,
β) την ημερομηνία δημοσιοποίησης της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2017.»

Μνημείο παραπληροφόρησης

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωρίζει ότι ουδέποτε η EY ανέλαβε τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων.
Όπως και η EY γνωρίζει τον Ιούνιο ότι δεν μπορούσε να τον αναλάβει. Γιατί ; Πολύ απλά η Folli Follie είχε ακόμα άλλο ορκωτό ελεγκτή ο οποίος στις 17 Ιουλίου ανακάλεσε την έκθεσή του για τη Folli Follie ενώ παρέμενε και τον Οκτώβριο ορκωτός καθώς η Folli Follie δεν είχε ακόμα κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής του. Σε απλά Ελληνικά παίζοντας με τις λέξεις και με κυρίαρχη την ευθύνη της διοίκησης Γκότση διαμορφωνόταν η αίσθηση ότι τρέχουν διαδικασίες τακτικού ελέγχου. Και όλα αυτά βέβαια μέσω της σύμβασης της EY η οποία πέραν του ότι δεν εκτελέστηκε ποτέ δεν είχε και καμία ουσιαστική αξία . Η μόνη αξία που είχε ήταν να κερδίζει χρόνο η οικογένεια Κουτσολιούτσου και να καταστρέφει ενοχοποιητικά στοιχεία. Η έρευνα της Alvarez δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ενώ το σημαντικότερο ουδέποτε αφορούσε στη μητρική εισηγμένη όπου συνέχιζε ανενόχλητη το πάρτι η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης