Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και ο τερματικός σταθμός!

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και ο τερματικός σταθμός!
Οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για πολλές δεκαετίες
Επανήλθαν δυναμικά τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα  με πρωτοκλασάτους  υπουργούς να αποχωρούν από το σημερινό σχήμα ή να μετακινούνται σε άλλα υπουργεία.
Οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για πολλές δεκαετίες.
Η δυναμική του νέου κυβερνητικού σχήματος εξαντλείται με το χρόνο ανακοίνωσής του. 
Ο μετρ των κυβερνητικών ανασχηματισμών στη δεκαετία του 80 ήταν ο αείμνηστος  Ανδρέας Παπανδρέου.
Οι δομικοί του ανασχηματισμοί δεν έφερναν κυβερνητικά  αποτελέσματα ενώ ο βασικός σκοπός ήταν η διατήρηση της κομματικής ηρεμίας που τις  περισσότερες φορές προκαλούσε τη δυσαρέσκεια αρκετών βουλευτών  που δεν έγιναν υπουργοί κι στις υπουργικές καρέκλες έκατσαν κάποιοι άλλοι.
Οι υπουργοί των δεκαετιών του ‘80 και του‘90 είχαν δημοσιότητα και σημαντική εξουσία  στα χέρια τους και το κυριότερο, είχαν το προνόμιο  των διορισμών στο Δημόσιο.
Αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί ενώ τα προβλήματα της χώρας εξελίσσονται και  απαιτούν  λύσεις.
Ένα ακόμη κυβερνητικό σχήμα δεν θα φέρει τα αναμενόμενα διότι απλά πολύ απλά ο τερματικός σταθμός δεν αλλάζει και παραμένει αναλλοίωτος στο χρόνο.
Δεν είναι άλλος από την κρατική μηχανή και τις δημόσιες υπηρεσίες που  έχουν ως πρωταγωνιστή τον κρατικό λειτουργό δηλαδή το δημόσιο υπάλληλο.
Ακόμη και ο σχεδιαζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα καταλήξει  σε έναν κρατικό λειτουργό που θα  κληθεί να πατήσει το enter στο πληκτρολόγιο.
Να θυμηθούμε και τη δημιουργία των ΚΕΠ που θεωρήθηκε επαναστατική λύση για το Δημόσιο αλλά το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί bypass  στην κρατική μηχανή.
Αξίζει να αναφερθεί η άποψη ενός «φρέσκου» τεχνοκράτη στην κρατική μηχανή  προερχόμενος από ιδιωτικό τομέα να λέει  ότι στον ιδιωτικό τομέα  μία εβδομάδα  είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα  όταν το Δημόσιο θέλει τουλάχιστον 1 χρόνο για να διαμορφωθεί η λύση ενώ ο πρόβλημα θα έχει μεταλλαχθεί.
Η Ελληνική κυβερνητική πραγματικότητα ακόμη δεν έχει κατανοήσει τι χρειάζεται  το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, και στη συνέχεια ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το   υπουργείο Μακεδονίας, το υπουργείο Ναυτιλίας ενώ  την  ίδια στιγμή διαμορφώνουν έναν κοινό τερματικό σταθμό που είναι η κρατική μηχανή.
Το κυβερνητικό τρένο είναι το ίδιο αφού δεν αλλάζει η μηχανή που το οδηγεί στον τερματικό σταθμό.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης