Τελευταία Νέα
Speculator

Το «οχυρό» των 800 μονάδων και τα μηνύματα που στέλνει η διόρθωση της αγοράς

Το «οχυρό» των 800 μονάδων και τα μηνύματα που στέλνει η διόρθωση της αγοράς
Διαγραμματικά η πορεία της αγοράς δεν εμπνέει ανησυχία και εκλαμβάνεται ως φυσιολογική διόρθωση – Μέχρι που θα μπορούσε να υποχωρήσει ο Γ.Δ.
Μετά από ένα ισχυρό ράλι, κατά τη διάρκεια του οποίου η αγορά ξεπέρασε τις 820 μονάδες, ξεκίνησε μία καλή διόρθωση με επίκεντρο τις μετοχές των τραπεζών.

Η τραπεζική διόρθωση πάντως έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες συνεδριάσεις, αλλά μέχρι τότε η αγορά έβρισκε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης για να στηριχθεί.
Η διαγραμματική εικόνα του ΧΑ δείχνει πως η διόρθωση είναι εντός φυσιολογικών πλαισίων και για να χαλάσει η εικόνα θα πρέπει να δούμε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Στελέχη της αγοράς αποδίδουν την εικόνα του ΧΑ στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων, εξέλιξη που ανησυχεί και τους επενδυτές των αγορών του εξωτερικού, αλλά και στην καθυστέρηση των εμβολιασμών.
Οι πιο επιφυλακτικοί ανησυχούν μήπως εκδηλωθεί κάποια σημαντική διόρθωση στις ξένες αγορές, οι οποίες έγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εγχώρια αγορά.

Οι ανησυχίες

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δημιουργούν όπως είναι φυσικό ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν κλειστές και αναμένεται να έχουν ένα κακό πρώτο τρίμηνο.
Ενδεικτική η αναφορά του ομίλου Jumbo, όπου γίνεται αναφορά για ανάγκη ενός καθολικού σχεδίου ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων.
Πάντως, καθαρά διαγραμματικά η εικόνα του ΧΑ δεν εμπνέει μέχρι στιγμής ανησυχία.
Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία είναι στα επίπεδα των 798-800 μονάδων, δηλαδή στο σημείο όπου βρέθηκε στο χθεσινό (11/1) κλείσιμο.
Διάσπαση αυτής της στήριξης θα μπορούσε να φέρει το γενικό δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων, καθώς από εκεί διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 50 ημερών.
Επίσης οι 722 μονάδες αποτελούν επίσης στήριξη, ενώ η εικόνα τεχνικά δε χαλάει ακόμα και με προσέγγιση των 700 μονάδων!
Από τις 700 μονάδες διέρχεται ο εκθετικός των 200 ημερών και μόνο η διάσπασή του θα αλλάξει τα δεδομένα.
Μπορεί τα επίπεδα στήριξης να φαίνονται μακρινά σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, σημειώνουν στελέχη της αγοράς, αλλά αυτό οφείλεται στην απότομη άνοδο της αγοράς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο γενικός δείκτης από τους κινητούς μέσους.
Επομένως, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα φανεί αν οι αγοραστές θέλουν ή μπορούν να απορροφήσουν την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα, ή θα αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν στα επόμενα σημαντικά «οχυρά».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης