Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «χρηματιστήριο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Τα limit up, τα blue chips και οι πεσμένες μετοχές των υπουργών

Το «χρηματιστήριο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Τα limit up, τα blue chips και οι πεσμένες μετοχές των υπουργών
Τα limit up και τα limit down της ελληνικής κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Oι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο ανέδειξαν τους νέους πρωταγωνιστές, τις σταθερές αξίες αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που βλέπουν τις μετοχές τους να βρίσκονται σε limit down.
Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κάποιοι εξαρχής είχαν ξεχωριστή θέση αλλά την απώλεσαν, όπως π.χ ο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, δεν θα είναι καν υποψήφιος βουλευτής σε κάποια περιφέρεια καθώς οι σχέσεις με τον Πρωθυπουργό έχουν χαλάσει ανεπιστρεπτί.

Σε limit up Βορίδης - Ο Λιβάνιος ο αντι-Θεοδωρικάκος

Στο νέο ανασχηματισμό, κάποια πρόσωπα είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν απρόσμενα όπως π.χ ο Μάκης Βορίδης ο οποίος ποτέ δεν είχε στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, εξ ου και η τοποθέτησή του στο ασήμαντο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τώρα.
Πλέον, όμως είναι αυτός που κατέχει τυπικά το νούμερο 1 τη τάξει υπουργείο.
Από ένας απλός port parole, ο Στέλιος Πέτσας γίνεται αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητες τους δήμους και τις περιφέρειες.
Ο Κ. Μητσοτάκης του κάνει ένα «δώρο» για την προσφορά του καθώς οι νέες αρμοδιότητες θα τον «βγάλουν» βουλευτή στις επόμενες εκλογές όποτε και αυτές προκύψουν.
Ωστόσο, το πρόσωπο που φαίνεται ότι ωφελείται περισσότερο από τον πρόσφατο ανασχηματισμό είναι ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Επικρατείας ο οποίος, πλέον, λαμβάνει 2 σημαντικούς ρόλους:

  1. Τον ρόλο του βασικού αναλυτή και δημοσκόπου του Μεγάρου Μαξίμου
  2. Τον ρόλο του συνομιλητή με τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ σε συμφωνία με τον Χρήστο Ταραντίλη το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Θα έλεγε κάποιος ότι, πλέον, είναι ο αντι- Θεοδωρικάκος του Κυριάκου.

Έμπιστοι του Μαξίμου σε Ενέργεια, Κοινωνική Πολιτική και Γεωργία

Ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας αποτελεί ένα πολύ έμπιστο πρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου και θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του στα θέματα της Ενέργειας, στις επενδύσεις για τις ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση και την ΔΕΗ.
Δεν έχει προσωπική ατζέντα, ούτε είναι αυτόφωτος (κατάγεται από πολιτική οικογένεια) αλλά με αυτό το υπουργείο είναι αναβαθμισμένος στο χρηματιστήριο της παράταξης.
Ισχυρές μετοχές πλέον έχει και η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας η οποία από γενική γραμματέας αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό.
Όπως λένε, μάλιστα, πηγές μας στο Μαξίμου υπήρχε η περίπτωση να λάμβανε τελείως τη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου αλλά εν τέλει πρυτάνευσε η ψυχραιμία.
Είναι βέβαιο ότι θα λάβει σημαντικές αρμοδιότητες.
Τέλος, ο φίλος του Πρωθυπουργού Σπήλιος Λιβανός αποκτάει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκλέγεται στην αχανή και κρίσιμη Αιτωλοακαρνανία.

Η πιο συμπαγής ομάδα του Ποταμιού

Σε τροχιά αναβάθμισης βρίσκεται και η ομάδα του Ποταμιού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Υπουργοποίηση του Πάνου Αμυρά και του Νίκου Γιατρομανωλάκη, η παραμονή του Χ.Θεοχάρη στην κυβέρνηση καθώς η σταθερή εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπο του Δημήτρη Τσιόδρα ο Πρωθυπουργός, έχει καταστήσει την ομάδα του Ποταμιού μίας από τις πιο ισχυρές ομάδες στο Μαξίμου.

Πέφτουν οι «μετοχές» τους συνεχώς

Ωστόσο, μετά τον ανασχηματισμό κραταιά στελέχη βρέθηκαν σε πιο δεινή θέση από αυτή που ήταν.
Αυτά ήταν, ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές μας παρέμεινε υπουργός καθώς η απομάκρυνσή του θα σήμαινε παραδοχή αποτυχίας στον εμβολιασμό και την διαχείριση της πανδημίας.
Αντιθέτως, το Μαξίμου έδειξε ακόμα περισσότερο τις διαθέσεις του αναβαθμίζοντας τον Βασίλη Κοντοζαμάνη και δίνοντάς του σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες.
Επίσης, Δόμνα Μηχαηλίδου και Χάρης Θεοχάρης βρίσκονται σε μερικό limit down.
Η πρώτη χάνει αρμοδιότητες και ο δεύτερος αποκτάει έναν τοποτηρητή του Μαξίμου, τη έμπιστη Σοφία Ζαχαράκη.
Σε διαρκές limit down βρίσκεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το Μαξίμου τού έχει τονίσει σε διάφορους τόνους ότι δεν της αρέσει ο τρόπος άσκησης των πολιτικών καθηκόντων του.
Σε hold και ο Κωστής Χατζηδάκης που έφυγε από το χλιδάτο Υπουργείο Ενέργειας για να αναλάβει ένα μίζερο Υπουργείο το Εργασίας.
Που ενδεχομένως, να αποβεί μοιραίο και για τις περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες του, τις οποίες είναι σίγουρο ότι έχει.
Σε limit down είναι και ο Άκης Σκέρτσος.
Είναι ένα πρόσωπο που έχει δημιουργήσει αντιπάθειες με πρώτο θύμα τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ωστόσο, και στα θέματα συντονισμού δεν τα έχει καλά.
Έχει ως μεγάλο στοίχημα το θέμα του συντονισμού για τον εθνικό εμβολιασμό, εγχείρημα το οποίο δεν πάει καλά.
Παρ’ όλα αυτά είναι από τα κύρια στελέχη του πασοκογενή πυλώνα του Μεγάρου Μαξίμου που δύσκολα αλλάζει.
Ωστόσο, έχει πολλές αντιπάθειες πλέον.
Το ίδιο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετά την ιστορία των κακών σχέσεων του με τα επιτελικά στελέχη του Υγείας και του ΕΟΔΥ, διατηρεί τυπικές σχέσεις με το Μαξίμου και θέλει απλά να φέρει εις πέρας την υπόθεση πανδημία.

Οι σταθερές αξίες του Μητσοτάκη

Σταθερές αξίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, παρ’ όλες τις αστοχίες στις δηλώσεις του που κατά καιρούς υποπίπτει.
Επίσης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης παραμένει το ισχυρότερο «blue chip» της κυβέρνησης καθώς από αυτόν θα περάσει η υπόθεση ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, πολύ σταθερός σε αξία παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αλλά και ο Κώστας Καραμανλής που αθόρυβα και επιτυχημένα συντονίζει ένα μεγάλο σχέδιο υποδομών για το 2021. Από το κόμμα της ΝΔ, σε διαρκή άνοδο είναι ο Νίκος Ρωμανός ο οποίος ολοένα και περισσότερο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Μαξίμου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης