Τελευταία Νέα
Speculator

Μήνυμα στην κυβέρνηση: Εμβόλια για όλους… χθες για να μην βουλιάξει ο τουρισμός

Μήνυμα στην κυβέρνηση: Εμβόλια για όλους… χθες για να μην βουλιάξει ο τουρισμός
Οι δείκτες πανδημίας δίνουν τη θέση τους στους δείκτες εμβολιασμού - Οι πιέσεις των τουριστικών παραγόντων στα οικονομικά Υπουργεία, το παρασκήνιο με τις ανταγωνίστριες χώρες και γιατί η πρόταση Μητσοτάκη μπορεί να φέρει τουρίστες τον Μάρτιο που δεν… φτάνουν
Σχετικά Άρθρα

Στην κλωστή των κρέμεται ο ελληνικός τουρισμός για το 2021 με στελέχη της τουριστικής αγοράς να ασκούν ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού σε επίπεδα που επιτυγχάνεται συλλογική ανοσία όχι μόνο γρήγορα αλλά και πριν τις ανταγωνίστριες χώρες.
Και αυτό διότι οι επιδόσεις του τουρισμού δεν θα κριθούν φέτος από τους δείκτες πανδημίας αλλά από τους δείκτες εμβολιασμού.
Η μάχη πλέον στο παρασκήνιο της τουριστικής βιομηχανίας είναι αδυσώπητη με την Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο αλλά και την Τουρκία να κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση εξασφάλισης πρόσθετων ποσοτήτων εμβολίων ώστε να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης.

Τρέξτε

Τα στελέχη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνουν στην κυβέρνηση και ειδικά τα οικονομικά Υπουργεία ότι η χρονιά θα χαθεί αν οι ανταγωνιστές μας πετύχουν να πουλήσουν ασφάλεια πριν από εμάς και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα απορροφήσουν τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.
Τι σημαίνει ασφάλεια.
Πολύ απλά ότι η χώρα την οποία θα επισκεφθεί ο τουρίστας θα έχει μηδενικό κίνδυνο να του επιφυλάξει εκπλήξεις. Δηλαδή είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι οι πιθανότητες να νοσήσει από κορωνοϊό θα είναι πολύ μειωμένες.
Έτσι θα μπορεί να ταξιδεύει πολύ πιο ελεύθερα, χωρίς τους βασανιστικούς περιορισμούς που επιβάλλονται σήμερα.

Γερμανικό σήμα

Χαρακτηριστικές της τάσης που διαμορφώνεται και δείχνει τι θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τον τουρισμό κ. Τόμας Μπαράις ο οποίος ανέφερε ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι εφικτό να ταξιδέψει κανείς για διακοπές όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού –ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί σε κάθε περιοχή».
Δηλαδή σε απλά ελληνικά οι χώρες και οι περιοχές που έχουν εξασφαλίσει ανοσία δια του εμβολίου θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Μάλιστα ο κ. Μπαράις τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση αυτών που εμβολιάστηκαν σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ταχείας επίτευξης της συλλογικής ανοσίας στην Ελλάδα με κάθε μέσο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόβοι των στελεχών της τουριστικής βιομηχανίας είναι σε περίπτωση που η χώρα μας μείνει πίσω στο σκέλος των εμβολιασμών θα είναι αδύνατο να πιαστεί και ο πολύ συντηρητικός στόχος των 8 δις ευρώ εσόδων από 4 δις ευρώ το 2019.

Το διαβατήριο εμβολίου και οι στόχοι

Σε αντίθετη περίπτωση επισημαίνουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί και πολύ φιλόδοξος στόχος των 11 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 60% των εσόδων του 2019 καθώς αν η Ελλάδα προηγηθεί έναντι των ανταγωνιστών της περιοχής θα απορροφήσει μεγάλο όγκο τουριστών που πιθανόν είχαν σχεδιάσει να κάνουν διακοπές σε άλλες γειτονικές χώρες.
Μάλιστα τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες θα εκτιναχθεί ως αντίδραση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα που θα έχουν υπερβεί το έτος.
Σημειωτέον ότι αν εφαρμοστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός αυτό σε πρώτη φάση θα διευκολύνει τα ταξίδια ανθρώπων μεγάλων ηλικιών που έχει εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα.
Αυτό θα ήταν ιδανικό για την Ελλάδα καθώς είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε τουρίστες ακόμα και τον Μάρτιο.
Ωστόσο αυτό που θα κρίνει τη μάχη είναι ο χρόνος επίτευξης της συλλογικής ανοσίας στη χώρα μας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης