Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Γιατί τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από το χρέος των ΗΠΑ

Rabobank: Γιατί τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από το χρέος των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη Rabobank, εκείνοι που τοποθετούν σε αμερικανικό κρατικό χρέος θα έχουν σταθερές μεν, όχι όμως και τόσο υψηλές αποδόσεις στο μέλλον

Πιο ελκυστικά θεωρεί τα ευρωπαϊκά ομόλογα η ολλανδική τράπεζα Rabobank σε σχέση με το χρέος των ΗΠΑ.
Ο λόγος εδράζεται στις μελλοντικές αποδόσεις των μεν και των δε.
Σύμφωνα με τη Rabobank, εκείνοι που τοποθετούν σε αμερικανικό κρατικό χρέος θα έχουν σταθερές μεν, όχι όμως και τόσο υψηλές αποδόσεις στο μέλλον.

Πώς επηρεάζονται τα αμερικανικά ομόλογα

Η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζει να βαίνει ανοδικώς.
Αυτή είναι σημαντική εξέλιξη, αλλά είναι βιώσιμη; αναρωτιέται η ολλανδική τράπεζα.
Και το παρελθόν οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσίαζαν αύξηση, ωστόσο στη συνέχεια η καμπύλη επιπεδωνόταν ολοένα και περισσότερο.
Φυσικά, δεν έχει αλλάξει κάτι στη δομή της αμερικανικής οικονομίας, που «βλέπει» ελάχιστες παραγωγικές επενδύσεις και πολλές χρηματοοικονομικές πράξεις.
Προφανώς η τελευταία αύξηση της καμπύλης καθοδηγείται από τις αγορές που ακούν τη Fed να «μουρμουρίζει» για το πότε και πώς μπορεί να αρχίσει να μειώνεται το QE.
Ωστόσο, κάποιος πρέπει να εξηγήσει πως, όταν η Fed θα αρχίσει το tapering, δηλαδή θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις θα έχουν καθοδική τάση.
Το αντίθετο θα συνέβαινε αν η κατάσταση στις ΗΠΑ έμοιαζε με την Ευρώπη, όπου υπάρχει υπερπροσφορά κρατικού χρέους.

Αγορές συναλλάγματος

Για τις αγορές συναλλάγματος, το ζήτημα είναι πόσο ψηλά θα φτάσουν οι αποδόσεις στις ΗΠΑ προτού οι επενδυτές αρχίσουν να ενδιαφέρονται πάλι για το δολάριο.
Λογικά, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των υψηλότερων αποδόσεων που οφείλονται στις προσδοκίες για υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία πιθανότατα θα συντρίψουν τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, και στις υψηλότερες αποδόσεις λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές του χρέους των ΗΠΑ.

To πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Trump, ως συνήθως, επιμένει πως δεν έκανε κάτι λάθος σε ό,τι αφορά την ομιλία που έδωσε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Από την άλλη, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell (το κόμμα του Trump) είναι στην ευχάριστη θέση να στηρίξει την υπόθεση της αδικοπραξίας – κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει κομματικό εμφύλιο.
Κατά τ’ άλλα, η απερχόμενη κυβέρνηση Trump αποχαρακτήρισε ένα έγγραφο που είχε να κάνει με την εξωτερική πολιτική της χώρας προ τριακονταετίας.
Σύμφωνα με το ντοκουμέντο, η αμερικανική στρατηγική στον Ειρηνικό επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Ιαπωνία.
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα περιορίζει την Κίνα.
Στον αντίποδα, η Κίνα κάνει ολοένα και περισσότερα βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Χώρα του Δράκου προτίθεται να παράσχει στην Deutsche Telekom άδεια τηλεφωνικού παρόχου.
Στην ΗΠΑ, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια εταιρεία δεν μπορεί να καθορίσει μια συμμαχία που κρατά τόσα χρόνια.
Από την άλλη, μπορεί να κάνουν λάθος… αναφέρει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης