Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Η μεγάλη επιστροφή στο ΧΑ - Οι επιλογές για το 2021

Eurobank Equities: Η μεγάλη επιστροφή στο ΧΑ - Οι επιλογές για το 2021
Η Eurobank Equities συστήνει οι επενδυτές να προσθέτουν σταδιακά την έκθεση σε κίνδυνο στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο τους εν αναμονή της ανάκαμψης
Επανεκκίνηση, επαναφορά, επαναξιολόγηση.
Αυτό είναι το μότο της Eurobank Equities στην ανάλυση του 2021, όταν και αναμένει τη μεγάλη επαναφορά στο ΧΑ.
Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν πτώση 12% το 2020, εξαιτίας του κινδύνου μετά το ξέσπασμα του COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
Παρόλο που ο δείκτης του ΧΑ ανέκαμψε σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020 μέσω θετικών ειδήσεων για τα εμβόλια το 4ο τρίμηνο του 2020, παραμένει περίπου 14% κάτω από το υψηλό του 2020.
Κοιτώντας μπροστά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές επικαλύπτονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά η Eurobank Equities εκτιμά ότι η διάθεση των εμβολίων μειώνει τους κινδύνους.

Στήριξη των αποτιμήσεων από τα μέτρα των αρχών

Η πολιτική υποστήριξη διεθνώς, η δημοσιονομική στήριξη στο εσωτερικό και η επικείμενη ροή κεφαλαίων της ΕΕ παρέχουν ένα εποικοδομητικό σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, αναφέρει η Eurobank Equities.
Λαμβάνοντας υπόψη το ελκυστικό επίπεδο αποτίμησης (μη τραπεζικές μετοχές με discount>40% EV / EBITDA έναντι ομοτίμων της ΕΕ, ελληνικές τράπεζες σε discount 50% P / TBV έναντι περιφερειακών τραπεζών), η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια σοβαρή πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής.
Τα διεθνή θέματα όπως η εναλλαγή σε αξία και η επιτάχυνση των εισροών ιδίων κεφαλαίων παρέχουν περαιτέρω στήριξη στη σύσταση αυτή.

Τράπεζες - συνέχιση της επανεκτίμησης

Η εκκαθάριση των ισολογισμών θα παραμείνει το κυρίαρχο θέμα κατά τη διάρκεια του έτους, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επέκταση του Ηρακλή.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα με 0,25x σε όρους P / TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2021, δηλαδή discount 50% έναντι των περιφερειακών τραπεζών της ΕΕ.
Η Eurobank Equities αναμένει περαιτέρω αναβάθμιση που θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του χάσματος αποτίμησης έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών με την επιτάχυνση των προσπαθειών για εκκαθάριση των NPEs και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.
Κατά την άποψή της, η εκκαθάριση των ισολογισμών θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2022, επιτρέποντας στους δείκτες RoEs να ανακάμψουν στη συνέχεια (> 5%).

Μη τραπεζικές μετοχές - τόσο απόλυτο όσο και σχετικό trading

Οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές προσφέρουν ένα υγιές προφίλ ανάπτυξης (διψήφια αύξηση EPS τα επόμενα 3 χρόνια) ενώ διαπραγματεύονται με discount 10% σε όρους EV / EBITDA έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους και >40% έναντι ομοτίμων στην ΕΕ (2 τυπικές αποκλίσεις από το μέσο όρο).
Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη το Equity Risk Premium (ERP) κοντά στο 5-5,5%, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται πολύ υψηλό σε ένα ιστορικό πλαίσιο, αλλά είναι ελκυστικό κατά την άποψη της Eurobank Equities σε ένα περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου.
Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμπίεση του ERP καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, η Eurobank Equities εκτιμά ότι μια συμπίεση 150 μ.β. στο ERP θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόδοση 30% για τις μη τραπεζικές μετοχές.

Κορυφαίες επιλογές: Κλίση υπέρ του κινδύνου

Η Eurobank Equities συστήνει οι επενδυτές να προσθέτουν σταδιακά την έκθεση σε κίνδυνο στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο τους εν αναμονή της ανάκαμψης.
Υποστηρίζει επίσης μια ισορροπημένη μετατόπιση των κινδύνων, επιλέγοντας ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει όχι μόνο τους δικαιούχους της επανεκκίνησης της οικονομίας (ΟΠΑΠ), αλλά και εκείνους από τα έργα αναδιάρθρωσης (ΔΕΗ), τις ελκυστικές τιμές beta (EXAE) και τους τίτλους που συνδυάζουν κυκλικά και αμυντικά χαρακτηριστικά (Μυτιληναίος).
Εντός των τραπεζών, προτιμά την Εθνική Τράπεζα δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της που προσφέρει έναν σαφή τρόπο ανάκτησης κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση.
Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, προτείνει τη μετάβαση σε μια πιο επιθετική κατανομή που θα περιλαμβάνει κυκλικά προσανατολισμένα ονόματα (π.χ. Fourlis).
Οι κίνδυνοι για τη θετική προοπτική των ελληνικών μετοχών προέρχονται σαφώς από τη συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 και της χρήσης / λήψης εμβολίων.

eurob_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης