Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κόστισε 245.000 θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κόστισε 245.000 θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τη μελέτη της Oxford Economics οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα στηρίζουν 1,2 εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με την Κίνα προκάλεσε απώλεια 245.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, εντούτοις η σταδιακή εκατέρωθεν μείωση των δασμών θα ενίσχυε την ανάπτυξη και των δύο πλευρών και θα οδηγούσε σε επιπλέον 145.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έως το 2025, σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσε ο Σινο-αμερικανικός Εμπορικός Σύνδεσμος στην Oxford Economics όπως την κατέγραψε δημοσίευμα του Reuters, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

Σενάριο κλιμάκωσης

Ο Σύνδεσμος, που εκπροσωπεί μεγάλες αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κίνα, δήλωσε ότι η μελέτη της Oxford Economics περιλαμβάνει επίσης ένα «σενάριο κλιμάκωσης» του εν λόγω εμπορικού πολέμου, το οποίο εκτιμά ότι μια σημαντική αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να συρρικνώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,6 τρισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 732.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το 2022 και 320.000 έως το 2025 αντίστοιχα, αναφέρεται στην έρευνα.
 

Πολιτική Biden

Η μελέτη κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του και ξεκινήσει μια σημαντική διαβούλευση στο ανώτερο επίπεδο για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων εντός του κόμματος των Δημοκρατικών σχετικά με τους τιμωρητικούς δασμούς που επέβαλε ο Trump σε κινεζικά αγαθά.
Ο Biden δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει άμεσες αλλαγές στη δασμολογική πολιτική, αλλά υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί με εμπορικούς συμμάχους για να πιέσει την Κίνα να αλλάξει την εμπορική της πολιτική.

Συνέπειες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Craig Allen, ο οποίος υποστήριξε τις προσπάθειες του Trump να αλλάξει τις πολιτικές εμπορίου και μεταφοράς τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η ομάδα να επισημάνει τις συνέπειες που έχουν οι διαφορετικές επιλογές πολιτικής στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.
«Στην περίπτωση των δασμών, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το πλήρες οικονομικό κόστος αυτών των επιλογών», δήλωσε ο Allen σε συνέντευξη Τύπου.

Επενδύσεις

Η μελέτη εκτιμά ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα υποστηρίζουν 1,2 εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας και ότι οι κινεζικές πολυεθνικές εταιρείες απασχολούν άμεσα 197.000 Αμερικανούς, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες επένδυσαν 105 δισ. δολάρια στην Κίνα το 2019.
«Με την πρόβλεψη της Κίνας να καθοδηγεί περίπου το τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία, η διατήρηση της πρόσβασης στην κινεζική αγορά καθίσταται όλο και πιο σημαντική για την παγκόσμια ηγεμονία των επιχειρήσεων των ΗΠΑ», ανέφερε η μελέτη.

www.bankingnews..gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης