Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι αλλάζει στη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους με νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης

tags :
Τι αλλάζει στη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους με νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης
Γράφει ο Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Στον νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων 2020-2030 που είναι πλέον νόμος , οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν τον απαιτητικό ρόλο της εφαρμογής των διατάξεων που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Οι Δήμοι οφείλουν να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου και έτσι να συνεισφέρουν στα μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, στην ενίσχυση των ποσοστών ανακύκλωσης, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, στη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών και να συμμετέχουν στα υφιστάμενα αλλά και στα νέα διακριτά ρεύματα αποβλήτων.
Με βάση το πρόσφατο ΕΣΔΑ 2020-2030, η μετάβαση προς την κυκλική οικονομία προϋποθέτει τη θέσπιση φιλόδοξων αλλά και ρεαλιστικών στόχων για τη διαχείριση αποβλήτων και ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάκτηση και την ανακύκλωση υλικών.
Σε συνδυασμό και με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ανακύκλωση ,προκύπτουν οι ακόλουθοι στόχοι που θα επιφέρουν δραστικές αλλαγές στη σημερινή κατάσταση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων:
1. Μείωση υγειονομικής ταφής των οικιακών απορριμμάτων σε ποσοστό κάτω του 10% έως το 2030. Για το σκοπό αυτό, ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2021 εφαρμόζεται το τέλος ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, με ποσό 15€ ανά τόνο, κλιμακούμενο ετησίως κατά 5€ και έως τα 35€, το 2025.
2. Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω»
3. Υποχρεωτική, καθολική εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους έως το τέλος του 2022.
4. Ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών 65% κατά βάρος έως το 2025 και 70% έως το 2030.
5. Σε όλες τις νέες οικοδομές, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση 4 χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί).
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, οι Δήμοι αναλαμβάνουν νέες υποχρεώσεις και θα παίξουν κομβικό ρόλο στην στροφή προς την κυκλική οικονομία ως ο εγγύτερος προς τη κοινωνία φορέας, και πιο συγκεκριμένα:
1. Από τον Ιανουάριο του 2022, οι Δήμοι υποχρεώνονται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε 4 ρεύματα (για πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί) τουλάχιστον σε: Κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά και Συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, κτίρια Εκπαίδευση, Νοσοκομεία, τράπεζες, καταστήματα εστίασης
2. Οι Δήμοι, όπως και όλοι οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα εντός των κτιρίων τους ή άλλων χώρων και εγκαταστάσεων για τα οποία φέρουν την ευθύνη λειτουργίας. Επιπλέον θα είναι υποχρέωση των Δήμων να εφαρμόσουν το μέτρο σε: αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού
3. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όλα τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, συσκευασιών και αποβλήτων τροφίμων
4. Οι Δήμοι έως το τέλος του 2023 υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων στα νοικοκυριά, από είδη καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα καθαρισμού (χλωρίνες κλπ.), τα βερνίκια, τα χρώματα κλπ., είτε στα πράσινα σημεία τους είτε σε οποιονδήποτε άλλο αδειοδοτημένο χώρο, που υποδεικνύει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Όπως γίνεται φανερό, στην πράξη, η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος με πολλαπλά ρεύματα αποβλήτων, αν δεν γίνει με προσεκτικό σχεδιασμό, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους συλλογής και μεταφοράς, η οποία θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να γίνει ένας σοβαρός εκσυγχρονισμός του συστήματος αποκομιδής σε όλους τους Δήμους με στόχο τη βελτιστοποίηση του κόστους και την εξοικονόμηση πόρων που θα κάνουν εφικτή την προσθήκη νέων ρευμάτων συλλογής και μεταφοράς με διαλογή στην πηγή.
Ο ρόλος των Δήμων στα πλαίσια της Εθνικής Πολιτικής Διαχείρισης Αποβλήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί καλούνται με τις πολιτικές τους αλλά και τις καλές πρακτικές που ήδη κάποιοι εφαρμόζουν, οι Δήμοι απαιτείται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση:

  1. Σε δράσεις για την αποτροπή της δημιουργίας απορριμμάτων, όπως την διοργάνωση διαγωνισμών για επιβράβευση στην πρόληψη αποβλήτων.
  2. Στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και σκευών με την δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ).
  3. Στην ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονοµικά πλεονεκτήματα της επαναχρησιμοποίησης, την προώθηση δράσεων επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από επαγγελματίες ή εθελοντές, µε την υποστήριξη του ∆ήµου και την οργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.
  4. Στην οργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων.
  5. Στην δημιουργία δικτύου επαναδιανοµής τροφίµων σε ευάλωτες οµάδες σε συνεργασία µε άλλους φορείς.
  6. Σε δράσεις μείωσης των αποβλήτων τροφών από τον τομέα της εστίασης και τον τουρισμό
  7. Στην οργάνωση των δικών τους Δράσεων Ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαχείρισης των Βιοαποβλήτων.


Στις σημαντικές αλλαγές που έρχονται σε σχέση με τον περιορισμό και την κατάργηση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης

Αλλάζουμε συνήθειες και οι πολίτες και οι Δήμοι. Σιγά σιγά μπαίνουν στη καθημερινότητα των μας νέοι τρόποι διάθεσης των οικιακών απορριμμάτων, πάντα με στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος του πλανήτη.
Ετσι θα πρέπει να υπάρχει χωριστή συλλογή τεσσάρων (4) ρευμάτων για τις συσκευασίες (χαρτί, πλαστικά, γυάλινα αντικείμενα, κουτιά αλουμινίου), η οποία χωριστή συλλογή τεσσάρων (4) ρευμάτων θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού. Επίσης θα παρέχονται οικονομικά οφέλη στους Δήμους που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης (με την μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων προς τους ΧΥΤΑ) για να τα μετακιλύουν στους πολίτες τους. Τα οικονομικά κίνητρα θα παρέχονται και για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης για τις συσκευασίες.
Επιπλέον θα αρχίσει η εφαρμογή συστημάτων εγγυοδοσίας δηλαδή θα επιστρέφεται ποσό στο καταναλωτή όταν επιστρέφει την άδεια συσκευασία, για συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευασιών, ιδίως από πλαστικό και αλουμίνιο.
Ο ΕΟΑΝ χαράσσει μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο τη μετατροπή της κυκλικής οικονομίας σε χειροπιαστά, μετρήσιμα και τελικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά επωφελή έργα και δραστηριότητες.
Υπό την έννοια αυτή, ο ΕΟΑΝ φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη για την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα και εργάζεται συστηματικά για αυτό.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προνομιακό πεδίο υλοποίησης δράσεων κυκλικής οικονομίας, είναι ο κρίκος που συνδέει την καθημερινότητα των πολιτών με τις εφαρμοσμένες πολιτικές.
Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΑΝ μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να δημιουργήσουν έναν κύκλο εμπιστοσύνης πάνω στον οποίο θα υλοποιηθούν όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης