Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Αγορά Εξισορρόπησης στο επίκεντρο των Θεσμών - Όλη η ατζέντα

tags :
H Αγορά Εξισορρόπησης στο επίκεντρο των Θεσμών - Όλη η ατζέντα

Είναι πιθανό οι παραγωγοί να υποχρεωθούν να διαθέτουν προθεσμιακά προϊόντα.

Οι εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα, από τα προβλήματα του target model, μέχρι το αίτημα της Ελλάδος για την αποζημίωση της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται αλλά και τη λύση για το “σπάσιμο” του μονοπωλίου της εταιρίας ηλεκτρισμού στον λιγνίτη βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στο μικροσκόπιο των θεσμών χθες κατά της διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους της υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΝ είχε συνδέσει το αίτημα της αποζημίωσης της ΔΕΗ με τη φόρμουλα για τη πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της εταιρίας.
Το σχέδιο όμως που είχε συζητηθεί κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, της διάθεσης σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε προκαθορισμένη τιμή που θα καλύπτει το κόστος δεν φαίνεται να περπατά.
Το μάρκετ τεστ για εν δυνάμει ενδιαφερόμενους δεν έγινε ποτέ, καθώς ο λιγνίτης έχει πέσει πλέον στα ….αζήτητα.
Παρότι οι εκπρόσωποι των θεσμών στις άτυπες επαφές που έχουν με την ελληνική πλευρά δείχνουν να κατανοούν το άκαιρο timing για τον λιγνίτη- καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη/άνθρακα έχει γίνει πιο ακριβή σε σχέση με άλλα καύσιμα λόγω των ρύπων-, εν τούτοις επιμένουν στο “remedy”, τα μέτρα -θεραπεία, όπως αποκαλούνται, για την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταδίκασε τη ΔΕΗ για το μονοπώλιο στον λιγνίτη. Ας σημειωθεί ταυτόχρονα ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά με το μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα να υποχωρεί τους περισσότερους μήνες του 2020 σε μονοψήφια νούμερα, ενώ από το φθινόπωρο και μετά αυξήθηκε στο 10-12% κυρίως λόγω των αναγκών τηλεθέρμανσης .

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης