Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Οπισθοδρόμηση στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για μείωση των NPEs

Handelsblatt: Οπισθοδρόμηση στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για μείωση των NPEs
Στο επίκεντρο η πρόταση Στουρνάρα για δημιουργία bad bank

Στον αυξημένο κινδύνο αθέτησης δανείων εξαιτίας της πανδημίας, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με φόντο την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία bad bank.
«Η πανδημία αφήνει τεράστια ίχνη στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών. Στο αποκορύφωμα της κρίσης πάνω από το 50% των χορηγηθέντων δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 35%. Όμως αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,8% στα μέσα του 2020.» Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να μειώσουν το ποσοστό κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2021, όμως οι συνθήκες της πανδημίας προκαλούν «οπισθοδρόμηση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το μορατόριουμ

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στο «μορατόριουμ πληρωμών δανείων» που σταδιακά λήγει φέτος.
«Ωστόσο μένει να δούμε πόσοι οφειλέτες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ξανά τα δάνειά τους» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι μετά το τέλος του μορατόριουμ, το 25% ή περισσότερο των δανείων που έχουν ανασταλεί θα καταστoύν μη εξυπηρετούμενο».

Η πρόταση Στουρνάρα για bad bank

Tο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για σύσταση «κακής τράπεζας», στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια όγκου περίπου 40 δις ευρώ, την οποία επανέλαβε κατά τη διάρκεια τραπεζικού φόρουμ στην Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Στουρνάρας βλέπει την «κακή τράπεζα» ως συμπλήρωμα του προγράμματος Hρακλής, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε το 2019 και το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν επισφαλή δάνεια.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής αναθέσει προβληματικά δάνεια 31,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής.
Το πρόγραμμα Ηρακλής έχει ως στόχο να βοηθήσει τράπεζες να επιτύχουν έναν στόχο που έθεσε η Κομισιόν: σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων σε 5% ως το τέλος του 2022».
handelsblatt.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης