Τελευταία Νέα
Διεθνή

LeMaire: Έγραψε βιβλίο για τα μάτια του Macron, τις ρυτίδες της Merkel και τον... «κουφό» Trump

LeMaire: Έγραψε βιβλίο για τα μάτια του Macron, τις ρυτίδες της Merkel και τον... «κουφό» Trump
Νέο βιβλίο κυκλοφόρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire
Σχετικά Άρθρα

Ούτε η πανδημία που θερίζει στη Γαλλία και την έχει φέρει σε αδιέξοδο να θρηνεί πολλές χιλιάδες θύματα, ούτε η πρωτοφανής ύφεση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πτόησαν τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, από το να καταγράψει σε βιβλίο «L’ange et la bête», την εμπειρία του από την κυβερνητική του θητεία του, δίπλα σε δυο εκπληκτικά «μπλε μάτια», του Emmanuel Macron, τα συναισθήματά του κοιτάζοντας τις ρυτίδες της Merkel, και ακούγοντας έναν «άβολο» Tramp.
Μπορεί ο τίτλος του νέου βιβλίου του Le Maire να παραπέμπει στον πεσιμιστή φιλόσοφο Blaise Pascal, ωστόσο το τρίτο του βιβλίο είναι μια διαφωτιστική, πολυδιάστατη μαρτυρία που γράφτηκε στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και ολοκληρώθηκε κατά το 2o lockdown.
Είναι:
α/ ένα χρονικό της θητείας του κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron,
β/ μια… απολογία για το πώς ελήφθησαν όσες ελήφθησαν στη διάρκεια της θητείας του, εξηγώντας διλήμματα, προθέσεις, στόχους,
γ/ μια κοντινή ματιά σε επιμέρους πτυχές γεγονότων και κρίσεων που σημειώθηκαν στα χρόνια της θητείας του, όπως οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο ή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το πακέτο εξόδου από την κρίση,
δ/ μια επεξήγηση της πολιτικής ζωής των μεγάλων δυτικών εθνών, που κλονίζονται από την πανδημία και τέλος, στ/ μια σκιαγράφηση του προφίλ των ισχυρών ηγετών μεταξύ επαίνων και επίκρισης, με έμφαση σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ελκυστικό ή απωθητικό έναν ηγέτη.

Tα μεταλλικά μάτια του Macron που λούζονται στον ήλιο...

Ιδιαίτερη μνεία κάνει βεβαίως στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron με την «εκπληκτικά σταθερή» χειραψία, την «γοητευτική, σαγηνευτική» στάση του, όπως περιγράφει, εκθειάζοντας με τρόπο… ερωτικό τα γαλάζια του μάτια: «Ενα μπλε βλέμμα με μεταλλικές αντανακλάσεις, σαν μια λίμνη που λούζεται με ήλιο, της οποίας η επιφάνεια δεν θα μπορούσε, κάτω από τις σπινθηροβόλες σκέψεις, να διαπεραστεί».
Η εργασιακή τους σχέση είναι «απλή, με ροή», ενώ στέκεται επικριτικά, απέναντι στη στάση του στην κρίση των Κίτρινων Γιλέκων, παρέχοντας παράλληλα τη δική του ανάλυση για μια κατάσταση στην οποία πιστεύει ότι η κυβέρνηση στερείται συναισθήματος.
Εξισώνει δε, τις ξεπερασμένες πρακτικές της τρέχουσας Πέμπτης Δημοκρατίας, που χρίζει βαθιάς μεταρρύθμισης, με την απόλυτη μοναρχία του 17ου αιώνα, που οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση.
Ο Bruno Le Maire γίνεται καυστικός όταν μιλά για τον Donald Trump, παρουσιάζοντας την άφιξή του με ελικόπτερο στο Νταβός ως «Αποκάλυψη Τώρα».
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρεται, στις διαπραγματεύσεις για τον ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς γίγαντες κατά τη διάρκεια συνάντησης της G7 και δεν παραλείπει να αναφέρει ένα σχόλιο του Τrump στον Macron που αφορά τον ίδιο τον Le Maire, όταν ο Trump είπε στον Macron: «Εχετε έναν τόσο όμορφο υπουργό, Emmanuel».
Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Stephen Mnuchin διαπραγματευόταν, ο Le Maire υποστηρίζει ότι ο Trump «δεν άκουγε», «αρνούνταν να μιλήσει», ενώ γύρισε κάποια στιγμή και ρώτησε τη σύζυγό του, Melania: «Δεν είναι όμορφος υπουργός;».

Οι γυναίκες που άλλαξαν την πολιτική

Επαινετικά και με θαυμασμό αναφέρεται ο LeMaire σε γυναίκες που «έχουν αλλάξει την πολιτική με τον ρεαλισμό τους, την ικανότητά τους να ακούνε, τη μετριοπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους», όπως η Christine Lagarde, η Ursula Von der Leyen, η Margrette Westanger και την Angela Merkel.
Μάλιστα στην Γερμανίδα καγκελάριο αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο, εξαίροντας τη δύναμή της, τις τολμηρές πολιτικές επιλογές της για τη μετανάστευση και την ενέργειά της, αλλά και τις ρυτίδες της που έριξαν τις «γωνίες των χειλιών της σε δύο βαθιά αυλάκια, όπως πράξεις διαρκούς αντιπαλότητας για τα προηγούμενα σφάλματα της Γερμανίας, για τα οποία είχε μια βαθιά γνώση».
Στο βιβλίο ο Le Maire μιλά για την εμπειρία του με τον Covid, που «πίστευε ότι θα πεθάνει» και όπως διευκρινίζει, δεν αποτελεί ανακοίνωση για πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία. Απλά ήταν μια ανάγκη. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης