Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με 285 ψήφους η Βουλή λέει ναι στα 12 ν. μ. στο Ιόνιο - Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Με 285 ψήφους η Βουλή λέει ναι στα 12  ν. μ. στο Ιόνιο - Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μέσα σε κλίμα ευρείας πολιτικής συναίνεσης αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Τετάρτη 20/1 η Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από 285 βουλευτές καθώς θα το υπεψηφίσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 ενώ οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ θα δηλώσουν παρών.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ενώ σε αυτήν θα παρέμβει τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά από το 1947 η χώρα αυξάνει την εθνική της κυριαρχία.
Σημειώνεται πως με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο (μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο), η Ελλάδα προσθέτει στην επικράτεια άλλα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυξάνοντας κατά 10% το μέγεθος της.
Πέρα όμως από την ιστορικότητα των στιγμών, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικήςη πολιτικής της χώρας και να στείλει μηνύματα και στην Τουρκία, η οποία επιμένει να προκαλεί σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε μια πρόγευση έδωσε χθες 19/1 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως επόμενος στόχος είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Δένδιας: Αναφαίρετο δικαίωμα μας να επεκτείνουμε παντού τα 12 ν. μ.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει», ανέφερε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο.
Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη.
Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Θέλω να είμαι σαφής» επεσήμανε ο κ.Δένδιας, ο οποίος δήλωσε προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας
Όπως είπε ο κ.Δένδιας, «η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την απειλή με casus belli για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο.
Πάντως, εκτιμάται ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία αναμένεται η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Τοποθέτηση Τσίπρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναμένεται να επισημάνει πως οι βάσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο μπήκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο, που όπως θα πει, η ΝΔ κατήγγειλε την τμηματική διευθέτηση του θέματος.
Άλλωστε κατά την χθεσινή του εισήγηση ο κ. Γ.Κατρούγκαλος εκφράστηκε θετικά υπέρ του νομοσχεδίου, αν και ζήτησε διευκρινίσεις για την εθνική στρατηγική.
Θετικά θα ψηφίσουν επίσης ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 με τον Γιάννη Βαρουφάκη πάντως να υποστηρίζει πως αν και το κόμμα του θα ψηφίσει ναι στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, «η συζήτηση δεν παύει να είναι εκτός βασικού θέματος που είναι το Αιγαίο».
Μάλιστα ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσδιορίσει σήμερα κιόλας, μονομερώς και επί χαρτών, ποιες είναι οι μέγιστες διεκδικήσεις της Ελλάδας και ότι θα πρέπει η χώρα να δηλώσει τι θεωρεί «casus belli».

Παρών από το ΚΚΕ

Παρών αναμένεται να ψηφίσει το ΚΚΕ με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα να αναφέρει από το βήμα της Βουλής πως δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί.
«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, ότι η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει, ότι αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947 και άλλα πολλά.
Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Γι΄ αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό.
Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κουτσούμπας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης