Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ετοιμαστείτε για κύμα πτωχεύσεων στην Ευρωζώνη... αλλά η ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί

Oxford Economics: Ετοιμαστείτε για κύμα πτωχεύσεων στην Ευρωζώνη... αλλά η ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί
Δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης η Oxford Economics δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο zombification της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Η κυβερνητική παρέμβαση μείωσε τεχνητά το ποσοστό των εταιρικών πτωχεύσεων στην Ευρωζώνη φέτος, όμως, καθώς οι κανόνες αφερεγγυότητας θα επανενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, ένα κύμα πτωχεύσεων θα κατακλίσει την περιοχή.
Αυτό αναφέρει η νέα ανάλυση της Oxford Economics, προβλέποντας ότι αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει την αγορά εργασίας αλλά και την εμπιστοσύνη και τον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης, της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και της χαμηλής έντασης κεφαλαίου των τομέων που επλήγησαν περισσότερο, δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο zombification της οικονομίας.
capital_economics_20-1.JPG
Η αναβολή των πτωχεύσεων

Σύμφωνα με την Oxford Economics, η αναστολή των κανόνων πτώχευσης εμπόδισε τα ζητήματα ρευστότητας που προέκυψαν από τα lockdown να πυροδοτήσουν ένα κύμα πτωχεύσεων στην Ευρωζώνη.
Οι παρεμβάσεις ήταν θετικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πιθανή αύξηση των πτωχεύσεων θα ενίσχυε την ύφεση μέσω της επιδείνωσης των ισολογισμών των τραπεζών, της πτώσης της προσφοράς πιστώσεων και της ασθενέστερης ζήτησης.
Όμως, ενώ η ανάκαμψη πρέπει φυσικά να μετριάσει τα περισσότερα ζητήματα κερδοφορίας, δεν θα λύσει μαγικά ορισμένα προβλήματα φερεγγυότητας.
capital_economics_20-1_b.JPG
Στο επίκεντρο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, δεδομένης της σοβαρότερης ύφεσης και της ασυνήθιστης πτώσης της φερεγγυότητας, αναφέρει η Oxford Economics.
Σε τομεακό επίπεδο, το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες διαμονής αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή, η οποία ενισχύει τον κίνδυνο για την Ισπανία και την Ιταλία λόγω της εξάρτησής τους από τη βιομηχανία φιλοξενίας.
Οι πτωχεύσεις που θα έρθουν όμως θα μειώσουν την απασχόληση και την εμπιστοσύνη.
Βέβαια, η παράταση της αναστολής μπορεί να βοηθήσει την ανάκαμψη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα καθυστερήσει μόνο το αναπόφευκτο.
capital_economics_20-1_c.JPG
Ασκήσεις ισορροπίας η άρση της στήριξης

Από την άλλη πλευρά, η Oxford Economics διαπιστώνει ότι, σε αντίθεση με την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC), οι τομείς υψηλής έντασης κεφαλαίου όπως οι κατασκευές είναι λιγότερο προβληματικοί.
Οι τομείς που απειλούνται είναι λιγότερο εντάσεως κεφαλαίου και αποτελούν διαχειρίσιμο κίνδυνο.
Και ενώ η κρατική υποστήριξη παραμένει ζωτικής σημασίας στο εγγύς μέλλον, το να στηρίζει για πολύ καιρό με καταλυτικές παρεμβάσεις, όπως η αναστολή των κανόνων περί αφερεγγυότητας, θα καθυστερήσει την αναπόφευκτη οικονομική προσαρμογή, θα δημιουργήσει κινδύνους για τις τράπεζες και θα επηρεάσει την παραγωγικότητα.
Η σωστή χρονική στιγμή θα είναι μια σκληρή πράξη εξισορρόπησης, καταλήγει η Oxford Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης