Η κυβέρνηση ξαναμπαίνει σε ρυθμούς νομοθέτησης και εφαρμογής του εκσυγχρονιστικού της προγράμματος μετά την αναδιάταξη των δυνάμεων που έκανε μέσα από τον ανασχηματισμό.
Παράλληλα, μπήκαν οι προτεραιότητες της νέας χρονιάς και όπως φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι νέες μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Δημόσιο, Εργασία να γίνουν κτήμα στις κοινωνικές ομάδες που τις αφορούν.
Κατ’ άλλους, δεν θα μπουν όλα μαζί στον ίδιο χρόνο.
Αντιπαράθεση με επιχειρήματα
Ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας αυτές τις μέρες με τους υπουργούς, τούς διαβεβαίωσε ότι θέλει να υπάρχει επιχειρηματολογία σε κάθε νομοσχέδιο προκειμένου να την επικοινωνήσουν στην κοινωνία και δεν θέλει να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι μέσα στην πανδημία φέρνει κρίσιμα νομοσχέδια.
Εν ολίγοις, προτιμάει την καθολική διαλεκτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση καθώς έχει πάρει ήδη τα μηνύματα ότι οι αλλαγές που γίνονται έχουν την στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Ωστόσο, δημιουργούν και αντιδράσεις.
Η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων αυτών είναι σημαντική καθώς αφήνει παρακαταθήκη σοβαρής πολιτικής δύναμης που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, παράμετρος που φρέναρε τα προηγούμενα χρόνια κάθε σοβαρή προσπάθεια.
Προβλέπεται μετωπική στην Παιδεία- Η κυβέρνηση μόνη της απέναντι σε όλους
Ήδη το νομοσχέδιο της Παιδείας έχει προκαλέσει πολύ ισχυρή αντίσταση από τους φοιτητές αλλά, εν τέλει, και από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς και οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι ευθνών για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Δεν έχει κατατεθεί καν στη Βουλή και γινόμαστε θεατές ισχυρών κινητοποιήσεων και απαγορευτικών λόγω Covid 19 συναθροίσεων φοιτητών.
Σε λίγο, στο «παιχνίδι» της αντιπολίτευσης θα μπουν και τα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ήδη το φοιτητικό μέτωπο στο οποίο παραδοσιακά έχει στηρίγματα.
Το ΚΚΕ, επίσης, αλλά έχει εισέλθει στο μέτωπο από τις 17 Νοεμβρίου 2020, στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, και δεν θέλει να παραμείνει πίσω τώρα ένα φιλελεύθερο νομοσχέδιο για την Παιδεία έρχεται προς ψήφιση.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετική.
Από την μία είναι υπέρ της κάρτας εισόδου του φοιτητή αλλά κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η κυβέρνηση, ενώ στη σύμβαση για τα Rafale και τα 12 μίλα πέτυχε μία τεράστια κοινοβουλευτική συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις μένει μόνη της.
Μέτωπα στο Δημόσιο, την Αυτοδιοίκηση και στην εργασία
Παράλληλα, έρχεται και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα θέματα του Δημοσίου. Αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και στο τρόπο εκλογής των δημάρχων και των περιφερειαρχών, αλλαγές στην εισαγωγή των νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο μέσα από την μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, αξιολόγηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ – το οποίο θα φέρει πολλές κινητοποίησεις- και πολλά άλλα που θα προκαλέσουν αναταραχή σε ένα προνομιακό χώρο τόσο για το ΚΙΝΑΛ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο.
Επίσης, τέλος του Φεβρουάριου - αρχές Μαρτίου έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο με ιδιαίτερα φιλελεύθερες διατάξεις για το ωράριο, την διευθέτηση του χρόνου του εργαζομένου, την ψηφιακή κάρτα, την ΕΡΓΑΝΗ 2, την αύξηση των υπερωριών και τις αλλαγές στην διαχείρισή τους από την εργοδοσία και πολλές άλλες διατάξεις που εξαλείφουν αγκυλώσεις δεκαετιών.
Ο νέος Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης θέλησε να πάρει περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την επιχειρηματολογία του νομοσχεδίου γι’ αυτό και άλλωστε, ενώ ήταν να έρθει Ιανουάριο, πάει σε διαβούλευση 1,5 μήνα μετά.
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα μέσα στην Άνοιξη
Μετά την ψήφιση του νέου εργασιακού νόμου, την σκυτάλη θα πάρει ο Πάνος Τσακλόγλου και θα φέρει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση.
Το εμπόδιο της συμφωνίας των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα φαίνεται να έχει κλείσει θετικά για την ελληνική κυβέρνηση και πλέον, υπάρχει ο χώρος για νομοθέτηση του νέου νόμου.
Λεπτομέρειες όπως ο φορέας που θα διαχειριστεί τις νέες επικουρικές δεν έχουν κλείσει ακόμα και αναμένεται να έρθει Απρίλιο, στην καρδιά της Άνοιξης για ψήφιση.
Δεν αναμένεται να δημιουργήσει πολλές κινητοποιήσεις καθώς δεν πειράζονται παροχές τωρινών συνταξιούχων και όρια ηλικίας αυριανών συνταξιούχων.
Το νέο σύστημα θα ισχύει από το 2022.
Νέες οδηγίες Χρυσοχοίδη για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις
Είναι σημαντικό το πως οργανώνεται η κυβέρνηση, είναι οι νέες κατευθύνσεις που έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης στην Αστυνομία, καταθέτοντας νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις επερχόμενες, προφανώς, κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το Σχέδιο, θα γίνεται αίτημα στο Αστυνομικό Τμήμα για τη διοργάνωση πορείας/κινητοποίησης, θα γίνεται διαχείριση της κινητοποίησης από ειδικό απεσταλμένο της Αστυνομίας, θα υπάρχει συνεχής συνομιλία με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, θα υπάρχει συγκεκριμένος χώρος προστασίας των ΜΜΕ και θα ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα εάν ξεφεύγει η κατάσταση.
Παράλληλα, θα προχωρήσει γρήγορα η πρόσληψη 1000 ειδικών φρουρών που θα απαρτίσουν την αστυνομία των Πανεπιστημίων.
www.bankingnews.gr
Ώρα συγκρούσεων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ξεκινάει η ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων που ανοίγουν μέτωπα
Ο Κ. Μητσοτάκης, θέλει να υπάρχει επιχειρηματολογία σε κάθε νομοσχέδιο, δεν θέλει να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι μέσα στην πανδημία φέρνει κρίσιμα νομοσχέδια.
Σχόλια αναγνωστών