Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάχη κατασκευαστικών ομίλων για 12,4 δισ. ευρώ – Σκληρό παιχνίδι με εμπλοκή πολιτικών και βασικών αντιπάλων

Μάχη κατασκευαστικών ομίλων για 12,4 δισ. ευρώ – Σκληρό παιχνίδι με εμπλοκή πολιτικών και βασικών αντιπάλων
Μεταξύ των 3 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και στο παρασκήνιο αρχίζουν να βγαίνουν... όχι απλά μαχαίρια... αλλά ιαπωνικά σπαθιά Κατάνα...
Σχετικά Άρθρα

Πέραν από τις τράπεζες που πλησιάζουν το σημείο μηδέν δηλαδή να κλείσουν το κεφάλαιο της εξυγίανσης τους και να περάσουν στην φάση της ανάκαμψης…μετά από 10 χρόνια, δύο ακόμη κλάδοι θα είναι βασικοί πρωταγωνιστές στην εθνική οικονομία, οι κατασκευές και η ενέργεια.
Το παιχνίδι αρχίζει και γίνεται έντονο, φθάνει στα όρια των σκληρότατων αντιπαραθέσεων, επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιές κόντρες και αναδεικνύει τις αντίρροπες δυνάμεις που παραμένουν ενεργές στο σύστημα.
Ξαφνικά όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν, το ίδιο συμβαίνει και στην ενέργεια, όλοι πλέον κινητοποιούνται.
Αφορμή και αιτία τα 12,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις κατασκευές θα δοθούν περίπου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Για την ενέργεια, τις παραχωρήσεις και βεβαίως εκμετάλλευση απορριμμάτων και άλλων δραστηριοτήτων περίπου 7,5 δισεκ.
Είναι προφανές ότι κάτι αλλάζει.

Οι τρεις μεγάλοι παίκτες

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον Γιώργο Περιστέρη και την Reggeborgh ήδη έχουν ισχυρή παρουσία στις κατασκευές και στην ενέργεια, ο όμιλος διάγει από τις καλύτερες περιόδους.
Ο Μυτιληναίος, ενώ στόχευε στο εξωτερικό, επανακαθορίσει την στρατηγική του και κοιτάζει πλέον τις ελληνικές κατασκευές, θέλει όχι απλά να είναι παρόν αλλά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κατασκευαστικά τεκταινόμενα.
Ο Ελλάκτωρας για τον οποίο δίδεται μια σκληρότατη μάχη από την Reggeborgh και την Invesco είναι προφανές ότι ο Ελλάκτωρας αποτελεί ένα μεγάλο παίκτη στις κατασκευές και στην ενέργεια.
Ο Ελλάκτωρας πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος και η θέση του bankingnews είναι ξεκάθαρη.
Η Reggeborgh δεν μπορεί να ελέγχει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να ελέγχει τον Ελλάκτωρα εγείρονται σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού, αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο Ελλάκτωρας πρέπει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ στον Άκτωρα εάν αυτό συμβεί τότε είναι βέβαιο ότι το κατασκευαστικό σκέλος του Ελλάκτωρα θα αφυπνιστεί, θα ενεργοποιηθεί.
Ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει, όπως επιβάλλεται.
Η εμπλοκή της Reggeborgh εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Πάντως μεταξύ των 3 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και στο παρασκήνιο αρχίζουν να βγαίνουν... όχι απλά μαχαίρια... αλλά ιαπωνικά σπαθιά Κατάνα...
Όμως εμπλέκονται στο παρασκήνιο, υπουργοί, άνθρωποι του περιβάλλοντος Μαξίμου και πρόσωπα τα οποία είδαν... μεγάλα κέρδη από κατασκευές και ενέργεια.

Υπάρχουν και οι μικρότερες εταιρίες

Υπάρχουν και η Avax ή η Intrakat αλλά και άλλες κατασκευαστικές εταιρίες που θα επιδιώξουν να εμπλακούν σε δημόσια έργα, ώστε να ανακάμψουν επιχειρηματικά

Υπολογίζονται τα κέρδη στα 650 εκατ

Από τα κατασκευαστικά έργα εκτιμάται ότι τα κέρδη που θα προκύψουν θα είναι 650 εκατ ευρώ δηλαδή το 12% του συνολικού τζίρου και εάν προστεθούν και άλλες παράμετροι π.χ. της μελλοντικής εκμετάλλευσης το περιθώριο κέρδους εκτοξεύεται.
Τα 650 εκατ είναι το πρωτογενές κέρδος κατά μια έννοια.

Ενέργεια ο κλάδος με το μεγάλο περιθώριο κέρδους

Η ΔΕΗ αλλάζει και μετασχηματίζεται, οι κατασκευαστικές εταιρίες έχουν αναπτύξει ισχυρά assets με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ παραδοσιακές εταιρίες πετρελαιοειδών Motor Oil θέλουν να εστιάσουν και σε δραστηριότητες πέραν της διύλισης και εμπορίας πετρελαίου.

Η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ

Το βασικό ερώτημα είναι πρέπει να πουληθεί έστω και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ;
Εφόσον έχει αποφασιστεί η πώληση του 49% ποια η αποτίμηση του;
Εάν πρέπει να πουληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ την απάντηση δίνει το είδος των ενδιαφερομένων που έχουν εμφανιστεί στην διαδικασία.
Είναι γεγονός ότι δεν θα εκδηλώσουν στρατηγικοί επενδυτές και ομοειδείς εταιρίες ενδιαφέρον.
Hedge funds από Καναδά και ΗΠΑ καθώς και private equity funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το 40% της εταιρίας.
Το ενδιαφέρον είναι και μεγάλο και υπαρκτό αλλά ομοειδείς εταιρίες δεν θα δείξουν ενδιαφέρον.
Επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι το εξής.

H ΔΕΗ δεν θα ήθελε να πουληθεί

Η ΔΕΗ θέλει να πουλήσει ή επειδή είναι πολιτική απόφαση πουλάει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ;
Με βάση ορισμένες πηγές η αποτίμηση του 100% του ΔΕΔΔΗΕ αντιστοιχεί σε 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναλογικά αποτιμάται 1,25 με 1,3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό και εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά χωρίς καθυστερήσεις αρχές Καλοκαιριού 2021 θα πρέπει να έχει πουληθεί το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης