Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δύο λύσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αντικατάσταση 15,2 δισ. κεφαλαίων DTC στις τράπεζες

Οι δύο λύσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αντικατάσταση 15,2 δισ. κεφαλαίων DTC στις τράπεζες

Το hive down, η ευρωπαϊκή εμπειρία, το μέγεθος του προβλήματος και το σκόντο στις ανακτήσεις... με επίκεντρο κεφάλαια DTC 15,2 δισ

Σχετικά Άρθρα
Λύσεις επεξεργάζονται κυβέρνηση και τράπεζες για τη σταδιακή αντικατάσταση αναβαλλόμενου φόρου και αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tax Credits – DTCs) και την αντικατάστασή του στα κεφάλαια των τραπεζών.
Μετά την εκκαθάριση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια έρχεται η ώρα της σταδιακής αναβάθμισης της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων απομακρύνει προς το παρόν το πρόβλημα το οποίο πάντως πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Οι δύο λύσεις αντικατάστασης του DTC

Δύο δείχνουν να είναι οι πιο σημαντικές λύσεις που "χτίζουν" σταδιακά τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών.

  • Η πρώτη λύση αφορά την θεσμοθέτηση option που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα επιτρέπει τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, σε ιδιώτες, στην περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας του DTC εφόσον κάποια τράπεζα παρουσιάσει ζημιές.

Ως γνωστόν αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ενεργοποιείται η ρήτρα που προβλέπει την είσοδο του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας.

  • Η δεύτερη λύση που βρίσκεται υπό επεξεργασία είναι η σταδιακή αντικατάσταση των κεφαλαίων των τραπεζών τα οποία αντιπροσωπεύει ο αναβαλλόμενος φόρος με ένα swap αντίστοιχης αξίας.

Η αντιμετώπιση με το hive down

Αν και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τις τράπεζες (κυρίως λόγω της λύσης του εταιρικού μεγασχηματισμού (hive down) ,της διάσπασης δηλαδή των τραπεζών ώστε οι ζημιές από τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων να μη βαρύνουν τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων , εν τούτοις αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο αργά ή γρήγορα τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να επιλύσουν.
Η έννοια του εταιρικού μετασχηματισμού (hive –down) συνίσταται στην απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος σε επίπεδο ομίλου και στη μεταβίβαση αυτών σε νέο υπό ίδρυση πιστωτικό ίδρυμα.

Τo DTC σε άλλες χώρες

Και ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το DTC συνδυάστηκε με κρατικές εγγυήσεις για τις οποίες οι τράπεζες πλήρωναν προμήθεια, στη χώρα μας δεν συνέβη κάτι τέτοιο και ούτε ασφαλώς μπορεί να συμβεί στην παρούσα φάση γιατί κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε η προμήθεια να πάει πίσω στο βάθος των ετών.

Τα μεγάλα μεγέθη

Tο Σεπτέμβριο του 2020 οι εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 15,2 δισ. δισεκ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54,5% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών των τραπεζών για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως ανάφερόταν και στην πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ.
Η λογική λέει πως πουλώντας NPEs μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα από τις τιτλοποιήσεις, η τράπεζα γράφει ζημιά και κάποια στιγμή αυτό θα χτυπήσει στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Μολονότι δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για όλο αυτό, οι δύο πλευρές τράπεζες και υπουργείο προετοιμάζονται ώστε να έχουν την ευχέρεια διαχείρισης όποτε απαιτηθεί.

Σκόντο στους χρόνους των ανακτήσεων

Εν τω μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Ηρακλή ΙΙ ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του αμέσως μόλις ολοκληρωθεί εκείνη του Ηρακλή Ι. Με δεδομένο πάντως των προβλημάτων ανακτήσεως των κόκκινων δανείων συνεπεία της πανδημίας, σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να υπάρξουν οι μέριμνες να μην ενεργοποιηθούν άμεσα για τους servicers οι ρήτρες στην περίπτωση που αυτοί δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανακτήσεις στους χρόνους που προβλέπει η σύμβασή τους έως ότου επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά.

Eιρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης