Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Επέκταση υπερωριακής και ελαστικής απασχόλησης και στο Εμπόριο κατά τα πρότυπα της βιομηχανίας

Επέκταση υπερωριακής και ελαστικής απασχόλησης και στο Εμπόριο κατά τα πρότυπα της βιομηχανίας
Ο εργοδότης θα μπορεί να αυξάνει σε εβδομαδιαία με βάση την απασχόληση του εργαζόμενου σε περιόδους αιχμής την οποία θα ανταλλάσσει με επιπλέον ρεπό και άδεια
Σχετικά Άρθρα

Την επέκταση της ελαστικής και υπερωριακής απασχόλησης πέρα από τη βιομηχανία και στο εμπόριο εξετάζει το υπουργείο Εργασίας με τον Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύει προς τον ΣΕΒ ότι οι παρεμβάσεις θα «απαντούν» στις εξελίξεις και θα έχουν γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων.
Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, θα βρεθούν στις 12 το μεσημέρι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Κωστής Χατζηδάκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του Bankingnews ΒΝ  δες εδώ (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=542392).
Στο εργασιακό νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται θέματα που έχουν τεθεί τόσο από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από την πλευρά των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίμαχο σημείο στις προωθούμενες αλλαγές, αποτελεί η υπερωριακή απασχόληση η οποία θα αυξάνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
Ο εργοδότης θα μπορεί να αυξάνει σε εβδομαδιαία με βάση την απασχόληση του εργαζόμενου σε περιόδους αιχμής την οποία θα ανταλλάσσει με επιπλέον ρεπό και άδεια.
Ήδη ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης.

Μεγάλο στοίχημα η ηλεκτρονική κάρτα

Μεγάλο στοίχημα είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας, άρα και του ηλεκτρονικού ωραρίου, που θεωρητικά θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα και για την τηλεργασία.
Οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά για τα ωράρια και τις αλλαγές, επιτρέποντας τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε σύντομο (;) χρονικό διάστημα στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
Όσον αφορά στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, σημεία τριβής θα αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές άδειες, καθώς και η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παράλληλα με την εξ’ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις για την πραγματοποίηση απεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο συνδικαλιστικό νόμο προωθούνται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές: Στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυση τους μετά την λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
Επίσης, μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης