Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Πολιτική θύελλα προκαλεί και πάλι η απογραφή του πληθυσμού

Βόρεια Μακεδονία: Πολιτική θύελλα προκαλεί και πάλι η απογραφή του πληθυσμού
Πολιτική θύελλα στη Βόρεια Μακεδονία για την απογραφή του πληθυσμού

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την Πέμπτη 21/1 το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών το 2021.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 62 βουλευτές, που προέρχονται από τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και οι βουλευτές ενός αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία.
Το κοινοβούλιο της χώρας απαρτίζεται από 120 έδρες.
Η απογραφή θα διεξαχθεί κατά την περίοδο από 1 έως 21 Απριλίου 2021.
Ωστόσο, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE προειδοποιεί ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της απογραφής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και τον Ali Ahmeti, τον αρχηγό του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, για απόπειρα αλλοίωσης της δημογραφικής σύστασης της χώρας.
Το DUI από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δεν θα δεχθεί αποτέλεσμα που θα παρουσιάζει τον αλβανικό πληθυσμό λιγότερο του 20% του συνόλου σύμφωνα με πληροφορίες από τη χώρα.
Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη, που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011, διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.
Από τότε, όλες οι προσπάθειες να προκύψει κάποια συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, κάτι που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας στη χώρα.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης