Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Σε αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές - Στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές

FT: Σε αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές - Στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές

Εισροές 17 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2021

Επενδυτές έχουν τοποθετήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού αναδυόμενων αγορών στην αρχή του 2021, καταδεικνύοντας ότι η συνεχής τόνωση από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζει να ενθαρρύνει ένα κυνήγι αποδόσεων.

Μια ομάδα 30 αναπτυσσόμενων χωρών προσέλκυσαν 17 δισ. δολάρια τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που βασίζεται σε στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Το δυναμικό ξεκίνημα το 2021 έρχεται μετά από μια δραματική μεταστροφή την περασμένη χρονιά.
Μετά από μια απόσυρση κεφαλαίων σχεδόν 90 δισ. δολαρίων μόνο τον Μάρτιο, οι επενδυτές επέστρεψαν στις μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων, με σχεδόν 180 δισ. δολάρια εισροές μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
«Το κυνήγι των αποδόσεων έχει αναμφίβολα ξεκινήσει και θα διαρκέσει πολύ καιρό» δήλωσε ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος του IIF.
μετοχές των αναδυόμενων έχουν ενισχυθεί περίπου 9% το 2021 σε όρους δολαρίου, πολύ πάνω από την άνοδο 2,7% των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών.
emerging_1.JPG

Απαισιοδοξία έναντι των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ

Η αυξανόμενη αισιοδοξία έναντι των αναδυόμενων αγορών συνδυάστηκε με την αύξηση της απαισιοδοξίας έναντι των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι, ενώ οι οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες ήταν υποστηρικτικές για πολλές αναδυόμενες αγορές, οι πρόσφατες εισροές ξένου κεφαλαίου είχαν ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό προγράμματα τεράστιας τόνωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας τεράστια αποθέματα επενδυτικού κεφαλαίου αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων από αυτά που διατίθενται συνήθως στις ανεπτυγμένες αγορές.

Οι μεγάλες αποδόσεις προσελκύουν τους επενδυτές

Οι επενδυτές έχουν ενθουσιαστεί από την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από την πρόωρη άφιξη εμβολίων.
Παρά τα σοβαρά ποσοστά θνησιμότητας σε ορισμένες χώρες, ειδικά στη Λατινική Αμερική, πολλές άλλες έχουν υποφέρει λιγότερο έντονα από το αναμενόμενο, θέτοντας λιγότερη πίεση από ό, τι φοβόταν για τις υπηρεσίες υγείας και τα μεγάλα οικονομικά.
emergin_2.JPG

Τεράστια ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες

Τρισεκατομμύρια δολάρια σε εγχύσεις ρευστότητας από την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με γραμμές ανταλλαγής από την Fed σε πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών και ταχεία δράση με τη μορφή δανεισμού έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε συστηματική προβλήματα χρέους.
Πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι οι αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και άλλων αγαθών θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, όπου η οικονομία αυξήθηκε 2,3% πέρυσι καθώς άλλες μεγάλες οικονομίες συρρικνώθηκαν και από τις ΗΠΑ, όπου η διοίκηση του Joe Biden αναμένεται να δαπανήσει πολύ υποδομή και άλλες παραγωγικές επενδύσεις.

Σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις για ορισμένα στοιχεία ενεργητικού των αναδυόμενων αγορών

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι τα οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να παραμείνουν υπέρ των προσεχών μηνών» χάρη στην έκθεσή τους στην Κίνα και την ευρύτερη ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τις προσδοκίες για αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.
Ωστόσο, ο David Hauner, στρατηγικός και οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην BofA Securities, δήλωσε ότι η αρχή του 2021 ήταν πιο δύσκολη από το αναμενόμενο για τα ομόλογα EM, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ και ενός ισχυρότερου από το αναμενόμενο δολαρίου.
Και οι δύο εξελίξεις μπορεί να είναι κακές για τα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ΗΠΑ καθιστά τους επενδυτές λιγότερο πρόθυμους να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με κίνδυνο και αλλού, και ένα ισχυρότερο δολάριο δημιουργεί προβλήματα για τις κυβερνήσεις αναδυόμενων αγορών και τις επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί στο εξωτερικό με την έκδοση ομολόγων σε δολάρια.
Ο Philip Turner, επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, δήλωσε ότι οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται εύκολα κατά τη διάρκεια της κρίσης χάρη στις ενέργειες της Fed και άλλων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του Κεντρικών Τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές για να διατηρούν τις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές ομαλές.
Όμως, ενώ η διακυβέρνηση σε εταιρικό και εθνικό επίπεδο είχε βελτιωθεί σε πολλές περιπτώσεις, είπε ότι οι ροές χαρτοφυλακίου προς τις αναδυόμενες αγορές οφείλονταν κυρίως στην παγκόσμια ρευστότητα και δημιουργούσαν τον κίνδυνο αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης