Τελευταία Νέα
Διεθνή

Institute for International Studies in New York: Οι «ελίτ της τεχνολογίας» ανήκουν σε «νέα τάξη»

Institute for International Studies in New York: Οι «ελίτ της τεχνολογίας» ανήκουν σε «νέα τάξη»
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι: «η τεχνολογική ελίτ μπορεί να θεωρηθεί ως «νέα τάξη»
Σχετικά Άρθρα

Ακαδημαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ελίτ της τεχνολογίας βρίσκονται στην «δική τους οικονομική και κοινωνική τάξη», διαφορετική από την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Μια ακαδημαϊκή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελίτ του χώρου της τεχνολογίας είναι εντελώς διαφορετικές από όλους τους άλλους ανθρώπους στον πλανήτη και μπορούν να τοποθετηθούν σε μια δική τους κοινωνική και οικονομική τάξη.
«Η έρευνά μας συμβάλλει στο κλείσιμο ενός ερευνητικού χάσματος σε κοινωνίες με αυξανόμενες ανισότητες», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης από δύο γερμανικά πανεπιστήμια και το Institute for International Studies in New York.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάλυση της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε σε περίπου 50.000 tweets και άλλες διαδικτυακές αναφορές από τους 100 πλουσιότερους του κλάδου της τεχνολογίας, όπως αναφέρονται στο Forbes.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ελίτ της νέας τεχνολογίας όπως ο Mark Zuckerberg και ο Bill Gates εμφανίζουν μια «αξιοκρατική» κοσμοθεωρία, που σημαίνει ότι δεν βλέπουν τον πλούτο ως πηγή επιρροής ή επιτυχίας τους, αλλά μάλλον πιστεύουν ότι οι έμφυτες ικανότητές τους και οι πιο αλτρουιστικές πεποιθήσεις τους επέτρεψαν να αποκτήσουν τόσο ισχυρή δύναμη. «Βρίσκουμε ότι τα 100 πλουσιότερα μέλη του τεχνολογικού κόσμου αποκαλύπτουν τάσεις που τους ξεχωρίζουν τόσο από τον γενικό πληθυσμό όσο και από άλλες πλούσιες ελίτ», αναφέρει η μελέτη.

Μιλούν συνεχώς για ...δημοκρατία...

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι ελίτ της νέας τεχνολογίας μιλούν συνεχώς για την πίστη στη δημοκρατία, το ότι είναι φιλάνθρωποι και βοηθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. «Ωστόσο, η θέση τους σε ένα δημοκρατικό σύστημα είναι αντιφατική - ως αποτέλεσμα του τεράστιου πλούτου τους, έχουν δυσανάλογη επιρροή στο πώς ξοδεύεται ο πλούτος αυτός».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τις τεχνολογίες ελίτ περιλαμβάνει τακτικά λέξεις όπως «αξία», «διακριτή», «εξαιρετική», «αρετή», «πλεονέκτημα», «ανωτερότητα», «τέλεια» «σημαντικό».
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι: «η τεχνολογική ελίτ μπορεί να θεωρηθεί ως «νέα τάξη» υπό την έννοια του Μαρξ - μια κοινωνική ομάδα που μοιράζεται συγκεκριμένες απόψεις για τον κόσμο.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, ειρωνικά, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι 100 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες, επειδή το Twitter απαγορεύεται στην Κίνα.
Οι λογαριασμοί στο Twitter στους οποίους είχαν πρόσβαση είναι πιθανό να διαχειρίζονται επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων και επομένως η γλώσσα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι «στρατηγική».
Παρ 'όλα αυτά, τα ευρήματα εξηγούν γιατί οι ελίτ της ισχυρής νέας τεχνολογίας τείνουν να λογοκρίνουν και να αποπροσανατολίζουν αυτούς που έχουν διαφορετικές ή αντίθετες απόψεις με τις δικές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης