Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «γεράκια» του Biden επιστρέφουν στη Συρία – Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Τα «γεράκια» του Biden επιστρέφουν στη Συρία – Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τόνους βαρέως εξοπλισμού για τη δημιουργία βάσεων κοντά σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία – όπως και η Ρωσία – κατά τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του Joe Biden, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικές πηγές στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αμερικανικές ενισχύσεις αποστέλλονται σε «παράνομες βάσεις στην επαρχία Hasakah».
«Ένα convoy αποτελούμενο από 40 φορτηγά φορτωμένα με όπλα και άλλο υλικό, που είναι συνδεδεμένα με τον λεγόμενο διεθνή συνασπισμό έχουν εισέλθει στη Hasakah μέσω της διασυνοριακής διέλευσης al-Walid με το βόρειο Ιράκ, για την ενίσχυση των παράνομων βάσεων στην περιοχή», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τόνοι βαρέως εξοπλισμού

Η Δαμασκός αναφέρει ότι έγιναν αντιληπτοί τόνοι βαρέως εξοπλισμού των ΗΠΑ προς τη δημιουργία αμερικανικών θέσεων στο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου Conoco.
«Τις τελευταίες ημέρες, ελικόπτερα που συνδέονται με τον λεγόμενο διεθνή συνασπισμό έχουν μεταφέρει εξοπλισμό και βαριά στρατιωτικά οχήματα στο πετρελαϊκό πεδίο Conoco στη βορειοανατολική επαρχία Deir Ezzor, αφού μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση για να ενισχύσει την παρουσία του και να λεηλατήσει τους πόρους της Συρίας», αναφέρει το SANA.
Αν και η πολιτική, που πρόκειται να ακολουθήσει ο Biden στο θέμα της Συρία εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να παραμένει άγνωστη, το υπουργικό του συμβούλιο περιλαμβάνει αρκετά «γεράκια» της διακυβέρνησης Obama.
Πρόκειται για αξιωματούχους με εμφανείς αλλά και μυστικές παρεμβάσεις στη Λιβύη και τη Συρία κατά την αρχή της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».
Προς το παρόν ο Biden πιθανότατα απλώς να συνεχίσει την πολιτική του Trump, δηλαδή να διατηρεί ένα σώμα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, προκειμένου να καταλαμβάνει πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία.

Ενισχύει την παρουσία της και η Ρωσία

Την ίδια ώρα και η Ρωσία ενισχύει την παρουσία σε μία περιοχή, όπου περιπολούν αμερικανικές και τουρκικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν περισσότερες ενισχύσεις και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο Al-Qamishli τις προηγούμενες, καθώς εντείνουν την παρουσία τους ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν περισσότερα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή με τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους τους κοντά στην πόλη-κλειδί του Tal Tamr.
Εξάλλου η Μόσχα απέστειλε περισσότερα πλοία στη ναυτική βάση Tartus στη Συρία για περιπολίες στη Μεσόγειο.

Διατηρούνται οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Η ρωσική ενίσχυση, προφανώς αποδίδεται στο «άγνωστο» που αντιπροσωπεύει η προεδρική αλλαγή στην Ουάσινγκτον.
Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Biden θα διατηρήσει τις αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Assad με το βάρος τους να μετακυλίεται στους πολίτες της πολύπαθης χώρας.
Εν τω μεταξύ και το Ισραήλ αυξάνει τις αεροπορικές του επιθέσεις στο εσωτερικό της Συρίας με τον ισχυρισμό ότι πλήττει τις ιρανικές θέσεις εν μέσω ανησυχιών ότι ο Biden θα είναι διαλλακτικός απέναντι στην Τεχεράνη και την επιρροή που ασκεί στη Συρία και τον Λίβανο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης