Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Morgan Stanley: Πως θα λειτουργεί ο φορέας που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που χάνουν όσοι πτωχεύουν στην Ελλάδα

Morgan Stanley: Πως θα λειτουργεί ο φορέας που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που χάνουν όσοι πτωχεύουν στην Ελλάδα
Παρουσίαση του project της Morgan Stanley στους θεσμούς
Σχετικά Άρθρα

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δομή και η λειτουργία του Οργανισμού που πρόκειται να διαχειριστεί τις κατοικίες αναξιοπαθούντων δανειοληπτών οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους με βάση το νέο πτωχευτικό κώδικα σύμφωνα με τη μελέτη της Morgan Stanley η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Και ενώ η Morgan Stanley για λογαριασμό της κυβέρνησης επεξεργάζεται τους άξονες λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα -που θα είναι απαρέγκλιτα ιδιωτικός-, χθες οι θεσμοί έλαβαν την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής του Οργανισμού όπως αυτός θα προκύψει μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη.
Πρόκειται για έναν φορέα με σημαντικές προοπτικές αφού θα αποτελεί και τον μοναδικό ο οποίος θα πραγματοποιεί την αντίστοιχη διαχείριση.
Οι θεσμοί επιθυμούν τη λειτουργία του Οργανισμού το συντομότερο δυνατόν και πάντως μέσα στο έτος.
Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων οπότε και θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων αρχών για βελτιώσεις και έγκριση.
Εν συνεχεία θα συζητηθεί σε λεπτομέρεια με τους θεσμούς προκειμένου να εκγριθεί και από αυτούς.
Σε ένα εύρος χρόνου και αφού έχει ολοκληρωθεί η πανδημία θα αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική προστασία για τους πτωχευμένους ιδιώτες με χρέη προκειμένου αυτοί α. να μην απωλέσουν την κατοικία του β. να μπορέσουν να την ανακτήσουν εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Με βάση λοιπόν τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μελέτη περιλαμβάνει:

Χρηματοοικονομικό μοντέλο του φορέα (Financial Model)

To μοντέλο αυτό αφορά στον τρόπο λειτουργίας του φορέα, στις διαδικασίες μέσα από τις οποίες έρχονται στην κατοχή του οι κατοικίες αυτές κατόπιν του πλειστηριασμού, στο τρόπο με τον οποίον διεξάγονται οι αποτιμήσεις κατά την αξιοποίηση και την πώληση προς όφελος των πτωχών δανειοληπτών και του ίδιου του φορέα.
Το project, σημειώνουν άνθρωποι απολύτως σχετικοί με τον χώρο θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρο για όποιον καταφέρει να κερδίσει τον διαγωνισμό και να καταστεί κύριος του φορέα καθώς θα είναι η μοναδική εταιρία που θα προχωράει αυτές τις εργασίες.
Αλλωστε οι πτωχοί δανειολήπτες επιδοτούνται.
Ο νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο θα καταβάλλει στον οικονομικά αδύναμο οφειλέτη επίδομα στέγασης και αυτή θα είναι η μόνη επιδότηση που σε ένα εύρος χρόνου θα απολαμβάνει ο πτωχευμένος οφειλέτης.
Πρόκειται για το θεσμοθετημένο προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το Υπουργείο Εργασίας σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέρχεται μέχρι 210 ευρώ μηνιαίως με το οποίο ο οφειλέτης θα μπορεί να καλύπτει μέρος του ενοικίου.

Εκτιμήσεις Προϋπολογισμού (Estimation of Budget)

Aς σημειωθεί πως στο κεφάλαιο αυτό πραγματοποιούνται εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα έξοδα που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος Οργανισμός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κόστος των κατοικιών που θα περιέρχονται στον οργανισμό θα είναι τουλάχιστον όσο και το έσοδο το οποίο θα προκύπτει από την πρόσοδο των 12 ετών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η πώληση θα αποφέρει και κέρδη.
Σημειώνεται ότι ο νέος Πτωχευτικός προβλέπει πως ο φορέας θα αποκτά από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τα εκμισθώνει στους οφειλέτες για μια 12ετία.
Στη συνέχεια, ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο, αλλά με δικαίωμα πρώτης προτίμησης για τον οφειλέτη.

Εναλλακτικές Χρηματοδότησης (Alternatives for Financing)

Η χρηματοδότηση του Οργανισμού αποτελεί το πλέον τεχνικό ζήτημα από αυτά που έχει να αναλύσει ο οίκος.
Μια από τις εναλλακτικές είναι η έκδοση ομολόγου έναντι του ενεργητικού του προκειμένου τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες του.
Ο δανεισμός μπορεί να απευθύνεται σε ευρεία ή και σε μικρότερες αγορές και πάντως ο τίτλος θα μπορεί να διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά τίτλων.
Οι αποτιμήσεις και τα επιτόκια θα πρέπει να συνδεθούν με την αγορά real estate όπως αυτή κινείται σε σενάρια κανονικά και distress.
Αν οι τιμές του real estate κινηθούν ανοδικά μετά την κρίση όπως ακριβώς αναμένεται η εκτίμηση είναι πω τα κέρδη του Οργανισμού θα πολλαπλασιαστούν.
Μέσα από το project αυτό προβλέπεται ο φορέας να απεμπλέξει τις τράπεζες από την ακούσια συμμετοχή τους σε πλειστηριασμούς -στις τράπεζες έχει καταλήξει το 90% των ακινήτων από πλειστηριασμούς-, καθώς αυτός θα αγοράζει απευθείας τα ακίνητα στη διαδικασία του πλειστηριασμού δίνοντας επιπλέον λύση και για τα αζήτητα ακίνητα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης