Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαϊκό κατόρθωμα: Η Coca-Cola light είναι ανώτερης ποιότητας από το παρθένο ελαιόλαδο!!!

Ευρωπαϊκό κατόρθωμα: Η Coca-Cola light είναι ανώτερης ποιότητας από το παρθένο ελαιόλαδο!!!
Οι αλχημείες του Nutri-Score και η κριτική για τις κινήσεις Βορίδη

Με την αδυναμία ή την αδιαφορία του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Μάκη Βορίδη, το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο με βάση το σχεδιασμό των Βρυξελλών θα πιάσει πάτο στη λίστα της διατροφικής κατηγορίας, ανατρέποντας όσα γνωρίζουν σήμερα οι καταναλωτές για την ποιότητα του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και σε συνδυασμό τη χλιαρή στάση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, στρώνουν το χαλί για τη δική τους διατροφή κατάταξη η οποία έχει ως εμπνευστές τους Γερμανούς που βρήκαν συμπαράσταση από άλλες χώρες που όμως δεν ξέρουν τι σημαίνει το ελληνικό ελαιόλαδο .
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν τη λίστα Nutri –Score η οποία όταν εφαρμοστεί θα εντάξει τα ελληνικά προϊόντα στην κατώτατη διατροφική κατηγορία.
Πρόκειται γι’ ένα αλγόριθμο που αναλύει την περιεκτικότητα των προϊόντων σε σάκχαρα σε λιπαρά, σε αλάτι και φυτικές ίνες.
Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε λιπαρά και σε αλάτι μειώνουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος ενώ τα προϊόντα με ένα συστατικό όπως είναι το ελαιόλαδο πηγαίνει απευθείας στην τελευταία κατηγορία.
Οι εμπνευστές της λίστας Nurti –Score οδηγούν το ελαιόλαδο στη διατροφική κατηγορία μαζί με τη σάλτσα ketch-up.
Η διατροφική λίστα σήμανσης προϊόντων των Βρυξελλών θα ανεβάσει την coca-cola light στην κατηγορία Β στη δεύτερη καλύτερη θέση ενώ το ελαιόλαδο πέφτει στην προτελευταία.
Η σήμανση θα οδηγήσει τη φέτα στο τελευταίο σκαλοπάτι αφού διαθέτει αλάτι και πολλά λιπαρά.

Οι Κρητικοί πνέουν τα μένεα κατά της πολιτικής του υπουργείου

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και με επιστολή που έστειλε στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σπήλιο Λιβάνιο , ζητεί την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών έτσι ώστε να αποτραπεί μία λίστα διατροφικής σήμανσης που θα απαξιώνουν τα ελληνικά προϊόντα.
Ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης, διευθυντής m;arketing Terra Creta και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων λέει στο BN ότι παρότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο 2022 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική μορφή διαμόρφωσης της διατροφικής λίστας αναφέρει ότι οι πρώτες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη ζητούν τα εξαγόμενα προϊόντα να έχουν σήμανση με τα χαρακτηριστικά Nurti –Score για να τοποθετηθούν στα ράφια τους.
Ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να διαμορφώσει δικές τους προτάσεις ενώ η μονομερής άρνηση με τη χρήση veto δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα διότι η αγορά βιάζεται να φτιάξει κανόνες ερήμην της Ελλάδος.

Τι προβλέπει η λίστα Nurti –Score....

Να σημειωθεί ότι το Nutri-Score,που αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 2017 στην Γαλλία, κατατάσσει τα προϊόντα σε 5 κατηγορίες ανάλογα με το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα).
Ωστόσο, η αξιολόγηση βασίζεται αποκλειστικά στα λιπαρά, τα σάκχαρα, τις πρωτεΐνες, το αλάτι και τις φυτικές ίνες και όχι στα συνολικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας του εκάστοτε προϊόντος.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να βρεθεί στην κατηγορία D στην ίδια με την σάλτσα ketch-up ενώ ύστερα από την έντονη αντίδραση της Ιταλίας, η Γαλλία προχώρησε στην άνοδό του στην κατηγορία C, η οποία παραμένει χαμηλή εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Coca Cola light βρίσκεται πιο πάνω στην κατηγορία B.

Οι υγιεινές επιλογές των καταναλωτών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας.
Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri - Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα).
Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri - Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.
Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες.
Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία).
Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.
Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Nutri – Score ευρέως με την τωρινή μορφή, ο ΣΕΚ έθεσε το θέμα τον Νοέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη, κο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα, κο Χνάρη, και Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Παπαδεράκη.
Μάλιστα, ο κος Χνάρης είχε μεταφέρει το θέμα με επιστολή του στον τ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Βορίδη, τονίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση του αλγορίθμου του συστήματος Nutri – Score.

Τι έκανε η Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, μέσω του κου Βορίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και προτάσεις για ανάλογα συστήματα.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης θεωρεί αναγκαίο και αυτονόητο ότι, για να υπερασπιστούμε την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή όπως ορίζεται από την στρατηγική της ΕΕ “from farm to fork”, αλλά και για να προστατέψουμε τα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, θα πρέπει από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχιστούν οι ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο κος Βορίδης προς την Ε.Ε. για την τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri – Score και την επαναξιολόγηση κατάταξης των προϊόντων που θίγονται, προτού η χρήση του υιοθετηθεί επίσημα από την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών.
Με την ανακοίνωσή του ζητάει την de facto κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ζητάει την κατηγορία «Β».
Η κίνηση αυτή συμπλέει με την απόφαση της Ισπανικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης επιτροπής που διαχειρίζεται τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και με την κατεύθυνση των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης πάνω σε αυτό το θέμα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης