Επιχειρήσεις

Ημέρα διπλής κρίσεως η 27/1 για Ελλάκτωρ – Από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων… κρίνεται και η Γενική Συνέλευση

Ημέρα διπλής κρίσεως η 27/1 για Ελλάκτωρ – Από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων… κρίνεται και η Γενική Συνέλευση
Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα θα κρίνει εάν θα πραγματοποιηθεί ή θα αναβληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ στις 27 Ιανουαρίου 2021. 
Σχετικά Άρθρα

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η Invesco, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ, με την οποία ζητεί να αναβληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων για τις 27 Ιανουαρίου, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει την διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την Reggeborgh, διοικητικό συμβούλιο.
Η αίτηση θα εκδικαστεί σήμερα το πρωί, 27 Ιανουαρίου 2021, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης μετόχων.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα, η γενική συνέλευση θα παραταθεί και μετά τις 11:00 το πρωί εωσότου υπάρξει η σχετική απόφαση.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό των αιτούντων είναι να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφασίσει ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ελλάκτωρ.
Αν υπάρχει ζήτημα συγκέντρωσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να λάβει σχετική απόφαση.

Ο ρόλος των ενστάσεων

Η σημερινή κατάσταση, ουσιαστικά οδηγεί στην «τιμωρία» της Ελλάκτωρ καθώς οι ανταγωνιστές της θα προσφύγουν εναντίον της συμμετοχής της σε μεγάλους διαγωνισμούς με πρώτο αυτόν που αφορά την ΕΓΝΑΤΙΑ.
Οι ενστάσεις που προαναγγέλλουν ήδη ότι προτίθενται να υποβάλλουν οι ανταγωνιστές, θα προκαλέσουν ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη στην δραστηριότητα της εταιρίας πλήττοντας τα συμφέροντα όλων των μετόχων.

Τι θα πράξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συγκέντρωσης με την υπερψήφιση της Διοίκησης Reggeborgh, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συμμετοχή της σε διαγωνισμούς.
Ουσιαστικά θα έχουν ακυρωθεί οι προσφυγές, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει απορρίψει τις όποιες αιτιάσεις.
Αν αντίθετα η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει στο πόρισμα ότι υπάρχει θέμα παράνομης συγκέντρωσης, δεν θα έχει αναδειχθεί η προτεινόμενη διοίκηση και θα έχει αποφευχθεί η βλάβη στα συμφέροντα των μετόχων.

Βασικά συμπεράσματα

1) Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr (BN) η απόφαση της Invesco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελλάκτωρ με ποσοστό 25,57% έχει ως στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έγκαιρα, χωρίς να μπει σε περιπέτειες η Ελλάκτωρ.
Στις 26 Ιανουαρίου 2021 η Invesco όπως έχει συμφωνήσει με την Farallon θα αγοράσει 25,6 εκατ μετοχές στα 1,30 ευρώ δηλαδή 33,28 εκατ ευρώ ώστε να αποκτήσει και τυπικά επιπλέον 12% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Να σημειωθεί ότι η Invesco έχει υπογράψει την τελική συμφωνία μεταξύ αδερφών Καλλιτσάντση και Farallon.
Ουσιαστικά η Invesco κατέχει το 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ, τυπικά ωστόσο θα έχει πληρώσει για το 17% καθώς έχει ανακοινώσει τμηματική καταβολή για τις υπόλοιπες μετοχές.

2) Εάν το δικαστήριο αποδεχθεί την προσωρινή διαταγή το τακτικό δικαστήριο που θα αποφανθεί μετά από 1 μήνα ή 3-4 μήνες θα αξιολογήσει και την θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το αν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού από τη Reggeborgh.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα και ήδη κατέχει το 14,5% της Ελλάκτωρ, δύο εταιριών που θεωρούνται βασικοί ανταγωνιστές.

3) Εάν το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα τότε η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 27 Ιανουαρίου 2021 αλλά με την τεράστια αβεβαιότητα περί ανταγωνισμού να παραμένει και να απειλεί να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε απόφαση.

4) Εάν το δικαστήριο αποδεχτεί τα ασφαλιστικά μέτρα άρα κατ' ουσίαν παγώσει η διαδικασία και αναβληθεί η γενική συνέλευση θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν η Reggeborgh εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ.
Μέχρι τώρα η Reggeborgh έχει απλά μία option χωρίς να έχει αναφέρει τιμή εξάσκησης ενώ έχει αναφέρει ως χρονικό ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2021.
Άρα θα εξακριβωθεί εάν η Reggeborgh έχει πραγματικό ενδιαφέρον να αγοράσει τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα ή όχι.

Ελλάκτωρ: Να μην υπάρξει άλλη αναβολή στην απόφαση για την ΑΜΚ ζητά το ΔΣ

Να μην υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της απόφασης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, εν όψει της εκδίκασης του αιτήματος της Invesco για ασφαλιστικά μέτρα.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7.1.2021, με θέμα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Όπως είναι γνωστό, η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για τις 27.1.2021.
Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στην λήψη της σχετικής απόφασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης