Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαβατήρια εμβολιασμού: Δεν οδηγούν στην κανονικότητα – Προκαλούν κοινωνικούς και πολιτικούς αποκλεισμούς

Διαβατήρια εμβολιασμού: Δεν οδηγούν στην κανονικότητα – Προκαλούν κοινωνικούς και πολιτικούς αποκλεισμούς

Ποια προβλήματα όσον αφορά τη χρήση των βιομετρικών πληροφοριών των πολιτών επισημαίνουν οι κατασκευαστές - Τι δείχνει η πειραματική εφαρμογή του μέτρου στη Βρετανία

Σχετικά Άρθρα

Κυβερνήσεις και εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης των «διαβατηρίων εμβολιασμού» προκειμένου να ανοίξουν οι οικονομίες μέσω του ελέγχου της διασποράς των κρουσμάτων του Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021.

Οι προειδοποιήσεις

Οι επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τις εν λόγω τεχνολογίες, επισημαίνουν ότι η χρήση τέτοιων εργαλείων ελέγχου της κατάστασης της υγείας σημαντικών μερίδων του πληθυσμού έχουν σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες - δυνητικά ενδέχεται να αποκλείσουν ολόκληρες ομάδες από την κοινωνική συμμετοχή γεγονός που πρέπει να οδηγήσει τις κυβερνηήσεις σε όλο τον κόσμο στο να νομοθετήσουν με τη μέγιστη δυνατή περίσκεψη όσον αφορά το επίμαχο θέμα.

Οικονομικές πιέσεις

Οι κλάδοι των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας που δίνουν μάχη επιβίωσης και αποκόμισης κερδών καθώς η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει παγκοσμίως την επιβολή μέτρων περιορισμού των κοινωνικών επαφών έχουν εκφράσει τη σφοδρή επιθυμία τους να υιοθετηθεί το «διαβατήριο εμβολιασμού» καθώς θα διευκολύνει τη δραστηριότητά τους.
Χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, επίσης, που εξαρτώνται από την εισροή τουριστικών εσόδων ενδιαφέρονται να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καθώς θέλουν να επουλωθούν τα πλήγματα από την πανδημία στις οικονομίες τους.
Ενδεικτική είναι η υποδοχή της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η αγωνία που εκφράστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την υιοθέτηση του μέτρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κατασκευαστές

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν διαβατήρια εμβολισμού είναι η εταιρεία καταγραφής βιομετρικών στοιχείων iProov και η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Mvine, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα ψηφιακό διαβατήριο που δοκιμάζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας καθώς έλαβαν κρατική χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν το project.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iProov, Andrew Bud πιστεύει ότι τέτοια διαβατήρια εμβολίων πρέπει πραγματικά να περιλαμβάνουν αποκλειστικά δύο πληροφορίες.

Πληροφορίες

«Η μία είναι εάν έχει εμβολιαστεί κάποιο άτομο.
Και η άλλη να ταυτοποιούνται τα φυσικά χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου.
Χρειάζεται να συνδέεται μόνο ένα πρόσωπο με την κατάσταση του εμβολιασμού, δεν χρειάζεται να γίνεται γνωστή η ταυτότητά του, πρόσθεσε.
Η επιβεβαίωση του καθεστώτος εμβολιασμού των πελατών θα μπορούσε να βοηθήσει να επιβιώσει ο κλάδος της ψυχαγωγίας, που απασχολεί περίπου 420.000 άτομα στην πόλη του Μάντσεστερ ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.

Είσοδος

Ο Bud υπογράμμισε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κυκλοφόρησαν σε ορισμένες χώρες και στις ΗΠΑ, ορισμένες κάρτες υγείας από ιδιωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούνταν για την είσοδο πελατών σε αθλητικές εκδηλώσεις.
«Πιστεύω ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εγείρουν τεράστια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Η δουλειά μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση για να καταστήσουμε δυνατή τη χρήση των διαβατηρίων και των πιστοποιητικών...
Δεν είναι δουλείας μας να κρίνουμε εάν είναι καλή ιδέα ή όχι», είπε αναφερόμενες στις σημαντικές συνέπειες από τη χρήση τους.
Πιθανά ζητήματα θα μπορούσαν να προκύψουν γύρω από τις διακρίσεις, την παροχή προνομίων και τον αποκλεισμό της νεότερης γενιάς που θα ήταν η τελευταία στη σειρά των εμβολιασμών, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά το νομικό πλαίσιο.

Γερμανικές επιφυλάξεις

Στο θέμα του «διαβατηρίου εμβολιασμού» επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος με αφορμή την υιοθέτηση και από τη Δανία της σχετικής πρότασης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μεταδίδει η Deutsche Welle (4 Φεβρουαρίου 2021).
«Ντοκουμέντο ελευθερίας» χαρακτηρίζει το νέο μέτρο η Süddeutsche Zeitung.
Δεν λείπουν όμως οι επιφυλάξεις στο σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου,
«Η κυβέρνηση (της Δανίας) τονίζει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιτραπούν και άλλες εξαιρέσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί, για παράδειγμα μία επίσκεψη στο εστιατόριο, ενώ η βιομηχανία διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτραπεί μία διαίρεση σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Αλλά στο τέλος αυτό ακριβώς το σχέδιο φαίνεται να προωθείται.

Εξαιρέσεις

Το διαβατήριο θα ανοίξει δρόμους για νέες εξαιρέσεις και μόλις καταλαγιάσει η συζήτηση περί ρεαλιστικών προσδοκιών και κοινωνικής αλληλεγγύης θα ενταθούν οι πιέσεις, τόσο από την οικονομία, όσο και από εκείνους που δεν αντέχουν άλλα περιοριστικά μέτρα», σημειώνεται.

Veto από ΠΟΥ

Η Handelsblatt σε κείμενο της το οποίο αναπαράγει Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι «τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ταχθεί κατά του διαβατηρίου εμβολιασμού, καθώς δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη επαρκής ποσότητα εμβολίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εμβολιαστεί όποιος το επιθυμεί».
Επιπλέον, σύμφωνα με την Handelsblatt ο ΠΟΥ επισήμανε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό και κατά πόσον ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης