Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πιέσεις στα βαριά χαρτιά, ράλι στη ΔΕΗ με «πλασάρισμα» στην 6η θέση

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πιέσεις στα βαριά χαρτιά, ράλι στη ΔΕΗ με «πλασάρισμα» στην 6η θέση
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ακολούθησε τις ξένες αγορές. Πάντα, ή σχεδόν πάντα είναι πρόθυμο το ΧΑ στην πτώση. Θα λέγαμε πως και ο τζίρος σήμερα, ήταν κάπως αυξημένος. Ειδικά στις τράπεζες έβγαιναν πολλά χαρτιά. Είχαμε και κάποια πακέτα (12,7 εκατ. ευρώ) αλλά οι καθαρές συναλλαγές ήταν πάνω από 55 εκατ. ευρώ. Πίεση στις τραπεζικές μετοχές και ίσως να ευθύνεται και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, όπως σημείωναν κάποιοι αναλυτές στα σχόλιά τους.

Από την άλλη, οι τράπεζες δε μπορούν. Όχι όλες αλλά οι περισσότερες. Μόλις περνάει η ΑΛΦΑ τον 200άρη, τη γυρίζουν πάλι πίσω. Λες και παίζουν για 5-10 σεντς οι επενδυτές. Στη ΔΕΗ και πάλι όλα τα λεφτά. Έχει τρελάνει τα τερματικά και η αποτίμηση πέρασε τα 2 δισ. ευρώ. Αλλά δεν είχε άλλες βοήθειες η αγορά. Κάτω και ο ΟΤΕ, η Jumbo και η Coca Cola. Κάτω και ο ΟΠΑΠ και η ΤΕΝΕΡΓ.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Για να καταλάβετε το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των πολιτών, με χιλιάδες να μην έχουν για πολλές ώρες ρεύμα και άρα θέρμανση, αρκεί να δείτε παλαιότερες ανακοινώσεις κομμάτων. Δηλαδή αυτά που λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, τα έλεγε το 2017 η Νέα Δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ, πιο πριν το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. και πιο πριν η Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας.

Εκμεταλλεύονται μία κακοκαιρία αλλά όλοι έχουν κάνει τα ίδια. Αν τώρα πάτε ένα ταξίδι σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βγείτε σε ένα μπαλκόνι κοιτάζοντας έξω δε θα δείτε αυτές τις άσχημες κολώνες της ΔΕΗ που βλέπετε εδώ. Δε θα δείτε καλώδια να περνάνε δεξιά και αριστερά, μπρος και πίσω. Γιατί πολύ απλά τα έχουν περάσει κάτω από το έδαφος. Και προφανώς ξέρουν ότι είναι και λόγω αισθητικής αλλά και λόγω ασφάλειας. Εδώ πέφτει ένα δέντρο και παραλύει μία περιοχή. Φανταστείτε να πέσουν δεκάδες δέντρα, κλαδιά κ.α. όπως έγινε τώρα.

Αντί όλοι αυτοί που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια να είχαν φροντίσει η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα, να έχουν κάνει μια σωστή δουλειά, φρόντιζαν μόνο τους παχυλούς μισθούς των ψηφοφόρων και να μην θίξουν τα συμφέροντα μιας περιοχής. Για να μην πούμε για το λιγνίτη, την πράσινη ανάπτυξη κ.α. που τα συζητούν χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Ωραία διαφήμιση για τον ΔΕΔΔΗΕ που πάει προς πώληση.

ΕΧΑΕ: Δέχθηκε πίεση σήμερα, αλλά είναι κάπως αδύναμη το τελευταίο διάστημα. Λογικό θα λέγαμε καθώς έχει παρατηρηθεί πως μόλις μειώνεται ο τζίρος στο ΧΑ, υποχωρεί, και μόλις αυξάνεται βελτιώνει την αποτίμησή της. Προφανώς και τη θεωρούμε εξαιρετικά φθηνή. Τα έχουμε γράψει αρκετές φορές. Ταμείο, ακίνητα και business. Αν βγουν λίγο από τα γραφεία τους και φέρουν δουλειές θα μεγαλώσει το ΧΑ.

AEGEAN: Λίγα λεπτά μετά τις 3:00 μία μάρκετ εντολή πώλησης την πήγαν από τα 4,32 ευρώ στα 4,20 ευρώ και την έστειλε σε δημοπρασία. Καθυστερούν κάπως τα θέματα εδώ, ίσως γιατί το κλίμα δεν είναι καλό στο δικό μας χρηματιστήριο. Πρέπει όμως να γίνει η αύξηση ώστε να πάρει και το κρατικό χρήμα. Τελικά κατάφεραν οι αγοραστές να την κλείσουν στα 4,3550 ευρώ με οριακή άνοδο και όγκο 57 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Εντυπωσιακή η μετοχή. Αδιόρθωτη! Στα 8,7250 ευρώ και στο +3,25% με αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ. Έχει κάτι να καμαρώνει η κυβέρνηση. Ίσως και το μοναδικό, αφού το υπόλοιπο ΧΑ βολοδέρνει. Ανέβηκε στην πέμπτη θέση στον FTSE 25 και στην έκτη στο σύνολο των εισηγμένων από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλή η συμπεριφορά της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις. Πήγε μέχρι τα 1,40 ευρώ, έκανε ένα πακέτο στα 1,35 ευρώ και έκλεισε στα 1,47 ευρώ με άνοδο 3,30%.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νέες πιέσεις σήμερα στη μετοχή. Δε γίνονται αγορές ιδίων από τις 18 Γενάρη αν θυμόμαστε καλά. Ετοιμάζει αποτελέσματα η εισηγμένη και μάλλον γι΄αυτό. Υπάρχει δηλαδή μία απαγόρευση, να αγοράζει ίδιες μετοχές μία εταιρεία όταν ετοιμάζει αποτελέσματα. Γιατί υπάρχει δεν έχουμε καταλάβει, αλλά τι να πούμε…

ΟΛΘ: Πλησιάζει τα προ Covid επίπεδα. Η ανακοίνωση της αποχώρησης των Γερμανών και η εξαγορά του ποσοστού από τον όμιλο Σαββίδη, ξαναέβαλε τη μετοχή στο επίκεντρο. Παραμένει φθηνός κατά την ταπεινή μας άποψη, καθώς οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Νέα ιστορικά. Στα 16,50 ευρώ και στο +3,13% με όγκο 1050 τεμάχια. Ναι, δε προσφέρεται για μεγάλα χαρτοφυλάκια, αλλά το ΧΑ δεν έχει και πολλά τέτοια. Ένας μικρός επενδυτής όμως με 3-5 χιλ. ευρώ χαρτοφυλάκιο και η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών μας τέτοιοι είναι θα μπορούσε να είχε πάρει 100 κομματάκια. Εύκολα τα πουλάει.

CENTRIC: Πίεση σήμερα στη μετοχή. Αφού δεν πήγε πάνω θα πάει κάτω σου λένε. Άσε που έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό, άρα δεν αρέσει στους επενδυτές. Αν δεν ήξερε που χρώσταγε ίσως να έβαζαν λεφτά οι επενδυτές. Στα 0,2080 ευρώ και στο -2,35%.

INTRACOM: Η μόνη που ξεχώρισε από τα μικρά με όγκο 606 χιλ. τεμάχια στα 0,8380 ευρώ και στο +6,21%. Το διάγραμμα είναι ωραίο με τα σκαλοπατάκια του. Για να δούμε αν θα πάει για νέο. Πιο ψηλά δηλαδή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης