Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Υπερβολική η αισιοδοξία στις αγορές - Τα μετρητά σε ιστορικά χαμηλά, οι επενδύσεις στο ζενίθ

Bank of America: Υπερβολική η αισιοδοξία στις αγορές - Τα μετρητά σε ιστορικά χαμηλά, οι επενδύσεις στο ζενίθ
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών που συμμετείχαν στην FMS περιμένουν τα παγκόσμια κέρδη να βελτιωθούν τους επόμενους 12 μήνες
Σχετικά Άρθρα

Αισιοδοξία, και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό (τα μετρητά είναι σε ιστορικά χαμηλά και οι επενδύσεις βρίσκονται στο ζενίθ) διαπιστώνει η Bank of America για τις αγορές, σύμφωνα με την έκθεσή της Fund Manager Survey για τον μήνα Φεβρουάριο 2021, την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr
Την τελευταία φορά που η τράπεζα διαπίστωνε ότι ο εφησυχασμός και η ευφορία στην αγορά ήταν πέραν του λογικού ορίου ακολούθησε αναπόφευκτα διόρθωση.
Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του 2017, ο δείκτης φόβου / VIX τύγχανε διαπραγμάτευσης σε μονοψήφια νούμερα, οι μετοχές σημείωναν άνοδο και το επενδυτικό συναίσθημα ήταν στα ύψη.
Ακολούθησε Αρμαγεδδώνας, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 τα ETFs του δείκτη VIX εξαφανίσθηκαν ενώ οι short sellers σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότητα συνετρίβησαν.
Η BofA, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, χρησιμοποίησε την εξής φράση:
«Ο καλύτερος λόγος για να είναι κανείς bearish είναι το “δεν υπάρχει λόγος να είσαι bearish”».
Αυτή η φράση απεικονίζει την κατάσταση στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα της Βank of America Fund Manager Survey (FMS) χρησιμεύει ως χρήσιμος δείκτης για το τι προτίθεται να κάνουν οι επαγγελματίες του Investing.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2020 οι μετέχοντες στην έρευνα ήταν bullish για τις μετοχές, αναμένοντας μια ανάκαμψη τύπου V ή, έστω, U, με αποτέλεσμα όλα τα assets να υπεραποδώσουν.
Πίσω στο παρόν, η συνεχιζόμενη ευφορία στην αγορά κάνει τους αναλυτές της BofA να πουν πως «ο μόνος λόγος να είμαστε αισιόδοξοι είναι... δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι».
Ο λόγος για αυτό, σύμφωνα με την FMS του Φεβρουαρίου, είναι πως η παγκόσμια ανάπτυξη κινείται σε υψηλό επίπεδο (σχήμα V), τα επίπεδα μετρητών είναι σε χαμηλό οκταετίας, ενώ οι τοποθετήσεις σε μετοχές και εμπορεύματα είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 (που παρεμπιπτόντως ήταν το τελευταίο έτος και οι δύο είχαν αρνητικές αποδόσεις).
higher_than_normal_risk.jpg
... για τους ακόλουθους λόγους:
Το 91% των επενδυτών «βλέπει» μια ισχυρότερη οικονομία το 2021, με την πλειονότητα των fund managers ή 34% να λέει ότι είναι πιθανή μια ανάκαμψη σε σχήμα V, από μόλις 10% πριν από 9 μήνες
U_vs_V_shaped_recovery.jpg
Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, οι fund managers θέλουν οι CIO να αυξήσουν το CAPEX (κεφαλαιουχικές δαπάνες) και όχι να βελτιώσουν τον ισολογισμό.
bofa_escape_velocity.jpg
Παρόλο που εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ ακόμη δεν δουλεύουν, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, διαβεβαίωσε τις αγορές ότι δεν θα «πετάξουν» αν δεν δημιουργούνται 500.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2022...
inflation_expectations_feb_2021.jpg
Οι προσδοκίες για τα κέρδη: Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών που συμμετείχαν στην FMS περιμένουν τα παγκόσμια κέρδη να βελτιωθούν τους επόμενους 12 μήνες - μειώθηκαν κατά 3% σε μηνιαία βάση, στο 84%, δείχνοντας ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο...
profit_expectations_feb_2021.jpg
Αλλά και οι προσδοκίες για την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων μπορεί να σημειώσουν ρεκόρ.
profit_expectations_feb_2021_1.jpg

Με τους επενδυτές να συρρέουν μαζικά στα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο και να αναμένουν αυξανόμενες αποδόσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το επίπεδο των μετρητών, σύμφωνα με την FMS, έφτασε στο 3,8% - στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του ’13...
FMS_cash_levels_feb_2021.jpg
Η κατανομή σε μετοχές και εμπορεύματα είναι η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο 11.
inflation_commodity_feb_2021.jpg
 Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
Τον Φεβρουάριο, οι επενδυτές θεωρούσαν «κορυφαίος κίνδυνος» τη διάθεση των εμβολίων.
biggest_tail_risks_feb_2021.jpg
Μόλις το 13% των επενδυτών πιστεύουν ότι η αμερικανική αγορά μετοχών είναι φούσκα - κάτι που είναι αστείο, γιατί είναι οδυνηρά σαφές ότι όχι μόνο η αγορά αλλά και η οικονομία τροφοδοτείται τεχνικά από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης. Ταυτόχρονα, το 27% πιστεύει ότι η bull market είναι σε πρώιμο στάδιο, ενώ το 57% θεωρεί ότι η bull market είναι σε ώριμο στάδιο.
investors_think_in_a_bubble.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης