Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για να είναι επενδύσιμες οι μετοχές στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πληρούν 6 επώδυνα κριτήρια… ειδάλλως Bitcoin

Για να είναι επενδύσιμες οι μετοχές στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πληρούν 6 επώδυνα κριτήρια… ειδάλλως Bitcoin
Εάν δεν πληρούνται τουλάχιστον οι 3 από τις 6 αυτές βασικές προϋποθέσεις καλύτερα να στραφείτε στο Bitcoin… αν και θα λέγαμε ότι το Bitcoin θα είναι ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων προσεχώς…
Σχετικά Άρθρα

Όταν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το Bitcoin μπορεί να φθάσει στα 4.000.000 δολάρια από 58.200 δολάρια της τρέχουσας περιόδου (21/2/2021) ή αύξηση 70 φορές προφανώς να μιλάμε για διπλασιασμό τιμών στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην ενθουσιάζει…
Π.χ. το Bitcoin έφθασε από τα 14.000 δολάρια στα 58.200 δολάρια σχεδόν σε ενάμιση μήνα δηλαδή αύξηση 400% σε ενάμιση μήνα… ο χρόνος που απαιτείται για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διπλασιαστούν μπορεί να είναι 12 έως 18 μήνες.
Για 4τρεπλασιασμό θα απαιτηθούν πολλά – πολλά...πάρα πολλά χρόνια….
Τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον των επενδύσεων.... αρκεί οι κεντρικές τράπεζες από φόβο μην χάσουν εξουσία και δεν ελέγχουν το παγκόσμιο χρήμα, βάλλουν ακραίους περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα έναντι των ψηφιακών νομισμάτων.
Τα ψηφιακά νομίσματα θα είναι τα επίσημα π.χ. ευρώ, δολάριο, γιέν.
Τα κρυπτονομίσματα θα είναι τα ανεπίσημα των πολλών θεσμικών και μη, ιδιωτών και κερδοσκόπων όπου σήμερα πρωτοστατούν.

Οι ελληνικές τράπεζες πότε θα αποκτήσουν αξία; - Πως θα καταστούν επενδύσιμες;

Το βασικό ερώτημα εδώ είναι να απαντηθεί πως οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα θα καταστούν επενδύσιμες;
Πρέπει να πληρούνται 6 βασικές προϋποθέσεις

Πρώτη προϋπόθεση NPEs ratio 5% ή 6 με 7 δισ 

Οι ελληνικές τράπεζες για να καταστούν επενδύσιμες θα πρέπει το NPEs ratio ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων να υποχωρήσει στο 5%.
Τι σημαίνει 5%;
Ότι τα προβληματικά ανοίγματα, δηλαδή δάνεια που εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και κάτω από 90 ημέρες θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 6-7 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 63 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Χρειάζονται απαραιτήτως τον Ηρακλή 2 που συμβάλλει στην μείωση των προβληματικών δανείων.
Με τον Ηρακλή 2 ουσιαστικά θα τιτλοποιηθούν άλλα 30 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 αποδεικνύονται σωτήριες λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες, όχι απλά απαραίτητες αλλά σωτήριες λύσεις.
Ίσως χρειαστεί και Ηρακλής 3 για να φθάσουν οι τράπεζες στα 6 με 7 δισεκ. NPEs ή θα απαιτηθούν πολλές επιθετικές οργανικές κινήσεις.
Δυστυχώς όμως και αυτό είναι μια αλήθεια, οι τράπεζες δεν μπορούν να τιτλοποιήσουν επιθετικά αλλά μεθοδικά και τμηματικά και αυτό σχετίζεται με τα κεφάλαια που απαιτούνται.
Για να γίνουν τα 63 δισεκ. NPEs – ή 53 δισεκ. με το Galaxy της Alpha bank  – 6 ή 7 δισεκ. NPEs απαιτείται μείωση 47 δισεκ. με 50 δισεκ. μαζί με τα 5 ή 6 δισεκ. νέα NPEs που θα δημιουργήσει η κρίση του κορωνοιού.
Ας υποθέσουμε ότι απομένουν 50 δισεκ. που πρέπει να μειωθούν με βάση το μοντέλο τιτλοποιήσεων, προβλέψεων και κεφαλαιακών απαιτήσεων τύπου Alpha bank και Eurobank και όχι τα λογιστικά τρικ της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να δαπανηθούν 8-10 δισεκ. κεφάλαια.
Δεν υπάρχουν 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια για να δαπανηθούν.

Δεύτερη προϋπόθεση – Κεφαλαιακά μαξιλάρια (capital buffer) 10 δισ μετά τα stress tests

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 9 δισεκ. αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Τα 9 δισεκ. προήλθαν επειδή μειώθηκε ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 13,75% με 14,25% στο 11,25% και η μείωση αυτή... συνέβαλλε ώστε να ενισχυθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι, δηλαδή το πλεονασματικό κεφάλαιο από 4,5 σε 9 δισεκ.
Πειραιώς 2,2 δισεκ. ευρώ
Εθνική τράπεζα 1,8 δισεκ.
Alpha bank 3,4 δισεκ.
Eurobank 1,55 δισεκ
Σύνολο κεφαλαιακών μαξιλαριών 9 δισεκ. ευρώ αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα.
Εάν όμως ληφθεί υπόψη ότι
1)Οι τράπεζες θα πιεστούν στο δυσμενές σενάριο του Stress Tests που θα ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου 2021.
Δυνητικά μπορεί να χάσουν το 60% του κεφαλαιακού τους μαξιλαριού ή 5 με 6 δισ σε σύνολο 9 δισ
2)Θα πρέπει να καλυφθεί έως το 2025 η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities ή MREL) εκεί υπάρχει έλλειμμα περίπου 10 δισεκ.
3)Με τις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θα δαπανηθούν με συντηρητική προσέγγιση τουλάχιστον 5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Το άθροισμα αυτών των 3 παραμέτρων μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίου όχι πλεόνασμα.
Εάν σήμερα οι τράπεζες έπρεπε να έχουν NPEs ratio 5% θα έπρεπε να δαπανήσουν 8-10 δισεκ. κεφάλαια και μαζί με το δυσμενές σενάριο του stress tests και χωρίς να προσμετράται ακόμη ο δείκτης MREL… θα δημιουργούσε ένα έλλειμμα στο σύστημα 5 δισεκ.
Αυτό το ξέρουν οι διεθνείς επενδυτές, ξέρουν ότι υπάρχει έλλειμμα κεφαλαιακό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τρίτη προϋπόθεση - Βελτίωση της σχέσης του DTC προς τα ίδια κεφάλαια στο 25% των κεφαλαίων αντί 60%

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ιδιαιτερότητα, δεν είναι η μόνη αλλά αυτή η ιδιαιτερότητα είναι σημαντική.
Σε σύνολο κεφαλαίων 27 δισεκ. έχουν 15,4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή το κράτος έχει υποχρέωση στις τράπεζες που τον συμψηφίζει με τους φόρους.
Όταν οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη το DTC μειώνεται κατά το ύψος του φόρου που αναλογεί στα κέρδη, όταν βγάζουν ζημίες συμψηφίζεται με αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου κατά το ύψος του φόρου που αναλογεί στις ζημίες.
Επίσης ως μέτρο σύγκρισης το DTC ανέρχεται σε 15,4 δισεκ. ενώ σε όλη την Ευρώπη ανέρχεται σε 105 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη αναλογία DTC προς ίδια κεφάλαια στην Ευρώπη και διεθνώς.
Ενώ το DTC αναγνωρίζεται εποπτικά ως κεφάλαιο, δεν αναγνωρίζεται από τους επενδυτές και τα χρηματιστήρια, το θεωρούν κεφάλαιο χαμηλότερης στάθμης.
Αυτό σημαίνει ότι πάντα, προσέξτε πάντα οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με discount έναντι άλλων τραπεζών.
Δεν μπορούν να έχουν την ίδια αποτίμηση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο το DTC είναι τόσο υψηλό…
Αυτό είναι ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί επιφανειακά, οι ελληνικές τράπεζες σέρνουν μαζί τους ένα βαρίδι, όσο υπάρχει το DTC δεν μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές.
Μπορεί να γράφουμε ενίοτε ωραία κείμενα διθυραμβικά για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί από 106 δισεκ. NPEs τα μείωσαν στα 18 δισεκ. στο τέλος του 2021 ή μέσα 2022 αλλά στην πράξη μεταφέρουν βάρη που συνεχίζουν να πλήττουν την αξιοπιστία των ισολογισμών τους.
Ουσιαστικά τα DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα πρέπει να αναλογούν στο 25% των κεφαλαίων τους και όχι στο 60% ή 65% της τρέχουσας περιόδου με τάσεις αύξησης προς 72% λόγω της μείωσης των κεφαλαίων από τις τιτλοποιήσεις.

Τέταρτη προϋπόθεση – Σοβαρή, οργανική και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία με στόχο 1,5 δισεκ. – Διανομή μερίσματος

Οι ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν βρεθεί στην κατάσταση να επιτυγχάνουν σταθερά επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Το 2020 π.χ. η Εθνική θα εμφανίσει έκρηξη κερδών αλλά αυτό δεν αποδίδεται στην οργανική κερδοφορία αλλά σε ποσοστό 80% σε έκτακτα κέρδη με Titlos, swaps με ελληνικό δημόσιο και άλλες τράπεζες.
Συνολικά η Εθνική από έκτακτα κέρδη μπορεί να επιτύχει 1,3 με 1,4 δισεκ. κέρδη, καλοδεχούμενα γιατί μπορεί να τα δαπανήσει για εξυγίανση αλλά… την επόμενη ημέρα η Εθνική και κάθε ελληνική τράπεζα θα κριθεί από την οργανική της κερδοφορία.
Εάν οι τράπεζες το 2022 επιτύχουν κέρδη 1,2 δισεκ. οργανικά χωρίς έκτακτα θα είναι επιτυχία αλλά υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά, θα το μάθουμε στο τέλος του 2022.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει οι 4 μεγάλες να επιτυγχάνουν ετησίως κέρδη μετά φόρων 1,5 δισεκ. ευρώ θα είναι μια καλή απόδοση όπου οι επενδυτές αποκλείεται να μην την επιβραβεύσουν με άνοδο στις τραπεζικές μετοχές και αύξηση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Επίσης όλο αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε μηχανισμό ανταπόδοσης στους μετόχους δηλαδή οι τράπεζες να διανείμουν μέρισμα.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2023 δηλαδή θα το ανακοινώσουν Μάρτιο 2024.

Πέμπτη προϋπόθεση – Σταθερή πιστωτική επέκταση, χωρίς την δημιουργία νέων NPEs

Οι τράπεζες, επιτελούν ένα θεσμικό ρόλο, μετατρέπουν τις καταθέσεις σε δάνεια και αυτή η διαδικασία αποτελεί την συνεισφορά των τραπεζών στην κοινωνία.
Αυτή η σχέση για πολλά χρόνια διαταράχθηκε όχι με υπαιτιότητα των τραπεζών αλλά λόγω της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.
Το 2021 και έως τα μέσα του 2022 θα έχουμε πιστωτική συρρίκνωση γιατί τα δάνεια που βγαίνουν από το σύστημα (τιτλοποιήσεις) είναι περισσότερα από αυτά που μπαίνουν στο σύστημα (νέα δάνεια)
Όμως για να μπορέσουν οι τράπεζες να μετατρέψουν τις καταθέσεις σε δάνεια – σήμερα οι καταθέσεις είναι περισσότερες από τα δάνεια άρα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ρευστότητας και μαζί και με τα 46 δισεκ. ρευστότητας που έχουν πάρει από την ΕΚΤ μέσω διαφόρων προγραμμάτων – υπάρχει πολύ ρευστότητα στο σύστημα.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια για την ανάπτυξη και κυρίως θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα NPEs.
Οι τράπεζες χάνουν τους μεγάλους πελάτες, οι μεγάλες εταιρίες εκδίδουν ομολογιακά δάνεια και στρέφονται στις μικρές και μεσαίες εταιρίες.
Οι μεσαίες εταιρίες, έχουν υγεία, οι μικρές εταιρίες όμως ήταν η ταφόπλακα των ελληνικών τραπεζών έδωσαν έως και 70% NPEs…

Έκτη προϋπόθεση: Να αποχωρήσει το ελληνικό δημόσιο

Αν και η παρουσία του ελληνικού δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) επέδρασαν θετικά στις τράπεζες καθώς ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διασφαλίστηκε η συστημική ευστάθεια.
Ωστόσο πρέπει να σχεδιαστεί η έξοδος του ΤΧΣ εντός της επόμενης 2ετίας από τις τράπεζες με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο.
Οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν σε αναπτυξιακή προοπτική δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στο σκέλος του τι πρέπει να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο αποχωρώντας – αποεπενδύοντας από τις ελληνικές τράπεζες.

Συμπέρασμα

Για να καταστούν επενδύσιμες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να πληρούνται αυτά τα 6 κριτήρια.
Επώδυνα κριτήρια και μέσα σε αυτά τα 6 κριτήρια δεν συμπεριλάβαμε την συνεχιζόμενη μείωση του κόστους λειτουργίας και τις επενδύσεις 1 με 2 δισεκ. ευρώ που απαιτούνται σε νέες τεχνολογίες.
Χρειάζονται κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, όσο πιο γρήγορα επενδυθούν τα κεφάλαια τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η κανονικότητα.
Δυστυχώς αυτές είναι πάγιες θέσεις του bankingnews από το 2013… πρέπει να τα αλλάξουμε όλα εάν θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.
Εάν δεν πληρούνται τουλάχιστον οι 3 από τις 6 αυτές βασικές προϋποθέσεις καλύτερα να στραφείτε στο Bitcoin… αν και θα λέγαμε ότι το Bitcoin θα είναι ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων προσεχώς…
Τα πολλά λεφτά θα έρθουν από τα κρυπτονομίσματα αρκεί, εάν εμπλακείτε να ξέρετε τα βήματα που θα κάνετε…
Οι επενδύσεις στις τράπεζες είναι παραδοσιακή προσέγγιση, η νέα τάση είναι τα κρυπτονομίσματα εκεί γίνεται χαμός και θα συνεχιστεί αυτός ο επενδυτικός χαμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης