Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο Κεντρικό Αιγαίο το τουρκικό Cesme - Άρχισε τις εργασίες του για υδρογραφικές έρευνες

Στο Κεντρικό Αιγαίο το τουρκικό Cesme - Άρχισε τις εργασίες του για υδρογραφικές έρευνες
Αν και το τουρκικό πλοίο κινείται σε διεθνή ύδατα το γεγονός ότι η περιοχή που έχει δεσμευτεί με την NAVTEX βρίσκεται μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άη Στράτη αποτελεί ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά
Σχετικά Άρθρα

Τις υδρογραφικές έρευνες στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου έχει αρχίσει το τουρκικό ωκεανογραφικό Cesme, πλέοντας μεταξύ Λήμνου και Άη Στράτη.
Το Cesme δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και κατά συνέπεια παρακολουθείται στενά μόνο από σκάφος του Λιμενικού.
Αν και το τουρκικό πλοίο κινείται σε διεθνή ύδατα το γεγονός ότι η περιοχή που έχει δεσμευτεί με την NAVTEX βρίσκεται μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άη Στράτη αποτελεί ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, ενόψει και των διερευνητικών επαφών. Ειδικότερα, η τουρκικά πλευρά θέλει για ακόμα μία φορά να διαμηνύσει ότι δεν αναγνωρίζει το ελληνικό δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα σε τέτοιου είδους έρευνα σε διεθνή ύδατα όμως προχώρησε σε έκδοση NAVTEX από τον αναρμόδιο σταθμό της Σμύρνης και δεν ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές Αρχές αφού έχουν την ευθύνη για έκδοση ναυτικών οδηγιών στη συγκεκριμένη περιοχή όπως και παντού εντός του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία κατηγορεί την Αθήνα για αύξηση της έντασης

Από την πλευρά της, πάντως, η Άγκυρα κατηγορεί την… Αθήνα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου
Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως «τo Cesme ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο, οι οποίες είναι νόμιμες, σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες.
Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως «η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες.
H Eλλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης