Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπόθεση Λιγνάδη: Οργή κατά Μενδώνη, παραίτηση ζητούν καλλιτέχνες και αντιπολίτευση - Τη στηρίζει το Μαξίμου

Υπόθεση Λιγνάδη: Οργή κατά Μενδώνη, παραίτηση ζητούν καλλιτέχνες και αντιπολίτευση - Τη στηρίζει το Μαξίμου
Την παραίτηση της κ. Μενδώνη ζητούν καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού
Σχετικά Άρθρα

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που επικρατεί για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Την παραίτηση της κ. Μενδώνη ζητούν καλλιτέχνες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης, βάζοντας στο κάδρο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν αρκεί απλώς η παραίτηση Μενδώνη, αλλά πρέπει να διερευνηθεί η προσπάθεια συγκάλυψης των καταγγελιών.
Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού ζήτησε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Προς το παρόν πάντως το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει τη Λίνα Μενδώνη, παρά τους τριγμούς που έχει προκαλέσει η υπόθεση Λιγνάδη και την επιδείνωση του κλίματος σε βάρος της, μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, στην οποία δήλωσε εξαπατημένη από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, υπό το βάρος των εξελίξεων και μένει να φανεί εάν θα είναι παρούσα η Λίνα Μενδώνη.

Πελώνη: Ατυχής η δήλωση Μενδώνη για τον Λιγνάδη – Η κυβέρνηση την στηρίζει

Τη θέση πως η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη διατύπωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέροντας ωστόσο πως ήταν ατυχής η δήλωση της, με την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον κ.Λιγνάδη.
«Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη.
Ένας ατυχής επικοινωνιακός χαρακτηρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής.
Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη.
Είναι καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κα.Πελώνη.
Όπως είπε, «η χώρα χρειάζεται κώδικα δεοντολογίας»,
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου.
Ακούμε τα θύματα, τα στηρίζουμε.
Η δικαιοσύνη έχει τα όργανα να δράσει
Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε για την Πέμπτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με κύριο θέμα την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου» υποστήριξε η κα.Πελώνη.

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν αρκεί πλέον η παραίτηση Μενδώνη – Εξοργιστικό ότι δεν το έκανε

Τη θέση πως δεν αρκεί πλέον η παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «σαφή προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη χρονική στιγμή που έγιναν γνωστές οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες».
«Η κα. Μενδώνη θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.
Είναι εξοργιστικό ότι δεν το έκανε.
Πλέον όμως η παραίτησή της δεν αρκεί.
Η κα. Μενδώνη δεν έχει να απαντήσει τώρα μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει να απαντήσει στους ηθοποιούς, στο σωματείο τους, στους ανθρώπους του Πολιτισμού, στους ανθρώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ζητάνε την παραίτησή της» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Ηλιόπουλος.

Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες

«Αν αποδειχτούν οι βαρύτατες κατηγορίες για τον κ. Λιγνάδη, κατανοούμε όλοι τι σημαίνει το να έχει αυτός ο άνθρωπος στα χέρια του ένα χρονικό διάστημα 20 ημερών για να μπορεί να προετοιμαστεί.
Είναι σημαντικό, επειδή ήδη έχει χαθεί ένα χρονικό διάστημα, οι αρχές να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί» τόνισε ο κ.Ηλιόπουλος.
Προσπάθεια συγκάλυψης
«Όταν στις 6 Φεβρουαρίου βγήκε στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη και επώνυμη καταγγελία του Νίκου Σ., όταν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είχε επίσης παραλάβει επώνυμες καταγγελίες, το να μιλάει η κα. Μενδώνη για φήμες και τοξικό κλίμα και το να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, όλα αυτά σημαίνουν προσπάθεια συγκάλυψης.
Για 20 μέρες, η κα. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούσαν να συγκαλύψουν τις συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες για τον κ. Λιγνάδη.
Η στάση τους όμως άλλαξε όταν έμαθαν ότι πρόκειται να κατατεθεί μήνυση για αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί.
Τότε έγινε η απαράδεκτη συνέντευξη Τύπου της κας. Μενδώνη, στην οποία δήλωσε ότι όταν άκουσε τις φήμες, μίλησαν με τον κ. Λιγνάδη και τους εξαπάτησε.
Ποιους εξαπάτησε;
Μόνο την κα. Μενδώνη ή ήταν και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη συζήτηση;
Και από πότε είναι στις αρμοδιότητες της υπουργού να κάνει το ντετέκτιβ ή τον ανακριτή;» διερωτήθηκε ο κ.Ηλιόπουλος.

Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού ο κ.Λιγνάδης

«Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει η κα. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης είναι - από τη στιγμή που υπήρχαν στο τραπέζι επώνυμες καταγγελίες - να βγουν αυτοί και να ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη να τις εξετάσει, να βγουν αυτοί και να δώσουν ένα σήμα να χυθεί άπλετο φως και να παρακινήσουν όσους ανθρώπους ξέρουν να μιλήσουν.
Ο κ. Λιγνάδης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και ότι γι’ αυτό ακύρωσαν το διαγωνισμό για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ.Ηλιόπουλος, αναφέροντας πως «χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ανθρώπους που βγήκαν μπροστά για να καταγγείλουν όσα υπέστησαν».

ΚΚΕ: Δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες Μητσοτάκη για την επιλογή Λιγνάδη

η θέση ότι δεν μπορεί να κρυφτούν οι ευθύνες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την επιλογή και τη διατήρηση του Δ. Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου διατυπώνει το ΚΚΕ.
«Ούτε το «άδειασμα» στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί, μέσω των συζητήσεων στη βουλή, μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού στην επιλογή και τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες στη διατήρηση ενός κοινωνικού, οικονομικού, εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου, που παράγει δράστες και θύματα, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους» αναφέρει το ΚΚΕ.

Άρχισαν τα εσωκομματικά πυρά - Βόζεμπεργκ: Να παραιτηθεί η Μενδώνη

Θέμα παραίτησης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, έθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Μάλιστα, η πρώτη από το στρατόπεδο της ΝΔ που ζητά δημοσίως την παραίτηση της υπουργού με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή.
Ειδικότερα, η κ. Βόζεμπεργκ υποστήριξε -μιλώντας στο Θέμα 104,6- ότι η Λίνα Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί, διότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Παράλληλα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι η κ. Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε όπως είπε.
Δεν είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων, τόνισε η ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι ο Πολιτισμός είναι η βιτρίνα της χώρας.

Συγκέντρωση καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού: «Μενδώνη, παραιτήσου»

Ηθοποιοί του ΣΕΗ και εργαζόμενοι στον οπτικοακουστικό χώρο, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη.
«Σήμερα υπάρχει μια αυθόρμητη προσέλευση έξω από το ΥΠΠΟ, ανθρώπων που ζητάμε την αξιοπρέπεια του χώρου μας, ζητάμε, όπως γράφει το τεράστιο πανώ μας "Μενδώνη παραιτήσου"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου.
«Ζητάμε», συνεχίζει ο ίδιος, «να υπάρχει υψηλή προστασία νομική και ηθική, για όσους αποφασίζουν να καταγγείλουν φαινόμενα καταχρηστικής συμπεριφοράς, κακοποιητικές πράξεις, όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει.
Η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός ολιγώρησαν».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ): Persona non grata η Λίνα Μενδώνη

Ανακοίνωση με τίτλο «Ουκ αεί άρχεις» που στρέφεται κατά της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, δημοσίευσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «Η Λ. Μενδώνη έχει πολλάκις συνδέσει το όνομά της με καταστροφικές για τον πολιτισμό επιλογές», σημειώνει ο ΣΕΑ για την υπουργό, την οποία χαρακτηρίζει «persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου συνελήφθη το Σάββατο 20/2/2021 ως κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατ' εξακολούθηση, σε συνέχεια των μηνυτήριων αναφορών που έχουν υποβληθεί εναντίον του. Από τις 5/2/2012, οπότε και κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, ως τις 19/2/2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, η οποία είχε υπογράψει τον διορισμό του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αφού ακύρωσε σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό, δεν προέβη σε καμία ενέργεια διαλεύκανσης των πραγματικών δεδομένων.
Αντί να τον αποπέμψει αμέσως και να ζητήσει η ίδια την εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση της τέλεσης ή μη αξιόποινων πράξεων, αντί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ για την προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών, προτίμησε να ρωτήσει τον ίδιο τον κατηγορούμενο και προέβη σε δημόσιες δηλώσεις στήριξής του! Τουλάχιστον από τα παραπάνω συνάγεται ότι η σχέση της Υπουργού με τον κατηγορούμενο πρώην διευθυντή δεν είναι θεσμική, όπως οφείλεται, αλλά προσωπική. Στη συνέντευξη τύπου της 19/2 όχι μόνο δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις της, αλλά υποστήριξε ότι «εξαπατήθηκε», ταυτίζοντας την τέχνη της υποκριτικής με την υποκρισία και την απάτη, ενώ αναζήτησε τις ευθύνες σε όλους πλην του εαυτού της.
Η Λ. Μενδώνη έχει πολλάκις συνδέσει το όνομά της με καταστροφικές για τον πολιτισμό επιλογές, όπως η μεθοδευμένη καταστροφή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, οι απαράδεκτες επεμβάσεις στην Ακρόπολη και η προσπάθεια διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αλλαγή νομικού καθεστώτος στα κρατικά μουσεία, ενώ είναι τοις πάσι γνωστές οι μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση κορυφαίων θεσμικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ όπως του ΚΑΣ, με καταστροφικά για την πολιτιστική κληρονομιά αποτελέσματα. Η ίδια κατά το πρόσφατο παρελθόν στράφηκε με αποστροφή προς τον καλλιτεχνικό χώρο, τον οποίο χαρακτήρισε ως κλάδο της μαύρης οικονομίας εμπαίζοντας τους εργαζόμενους στον σύγχρονο πολιτισμό την περίοδο της πανδημίας, την ίδια ώρα που συγκαλύπτει πρόσωπα του Υπουργείου που ενέχονται σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, οι οποίες ερευνώνται από την δικαιοσύνη.
Η κυρία Μενδώνη αποτελεί persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Δεν διαθέτει κανένα κοινωνικό έρεισμα. Τα λεγόμενά της εκπροσωπούν αποκλειστικά εκείνη και τους συνεργάτες της, ενώ η υπογραφή της αποτελεί λαλούν σύμβολο απαξίωσης.
Ως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης που επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Υπουργού. 'Αλλωστε μία ‘εξαπατηθείσα' πολιτικός οφείλει να αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη της εξαπάτησής της. Εμείς, διαπιστώνοντας την θεσμική κρίση που έχει κορυφωθεί κατά τη θητεία της, της λέμε: ουκ αεί άρχεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης