Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ -5% και μεταβλητότητα στις τράπεζες το ΧΑ -1,08% στις 773 μον. - Παρέμεινε καθηλωμένο κάτω από τις 800 μον.

Με ΔΕΗ -5% και μεταβλητότητα στις τράπεζες το ΧΑ -1,08% στις 773 μον. - Παρέμεινε καθηλωμένο κάτω από τις 800 μον.
Η αγορά παρέμεινε καθηλωμένη κάτω από τις 800 μονάδες με βασικά εμπόδια τις περιορισμένες συναλλαγές και την απουσία εσωτερικού καταλύτη
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 773 μονάδες, με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες σ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με την  Πειραιώς να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση -3,07% ενώ η Eurobank έκλεισε τελικά με κέρδη +1,46%.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε περιορισμένα επίπεδα αν αφαιρέσουμε τα πακέτα ενώ ενισχύθηκε στις δημοπρασίες.
Πτωτική εικόνα και στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στην ΔΕΗ -5,86% και εύλογα καθώς έχει συσσωρεύσει κέρδη +30% από την αρχή του τρέχοντος μήνα και ακολούθησε η Τέρνα Ενεργειακή -3,94%...ενώ ήπια ανοδικά έκλεισε η Aegean +1,41%.
Σημειώνεται, ότι οι μετοχές της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή αφαιρούνται από τον Small Cap και εντάσσονται στον FTSE All World και στον MID Cap όπως ανακοίνωσε η FTSE Russell, με τις αλλαγές να ισχύουν μετά το κλείσιμο της Παρασκευής 19 Μαρτίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες ενώ η απουσία εσωτερικού καταλύτη και οι χαμηλές συναλλαγές  έχουν καθηλώσει την αγορά κάτω από τις 800 μονάδες.
Η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το «πάγωμα» καταβολής οφειλών εκτροχιάζουν τις προβλέψεις για τα έσοδα ενώ είναι αμφίβολο εάν το νέο lockdown στην Αττική, το οποίο λήγει στις 28/2, θα παραταθεί  για μία ή και δύο εβδομάδες
Στο επίκεντρο βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς οι προσδοκίες για υψηλό τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ καλλιεργεί στο εσωτερικό της εταιρείας, λόγω της αποτίμησης των 2,95 δισ. ευρώ που έδωσε η Grant Thornton.
Εν τω μεταξύ, μετά από 8 μήνες με αυξημένη ανοιχτή θέση στη ΔΕΗ, το fund Lansdowne προχώρησε σε μικρή μείωσή της, στο 1,47%,από 1,59% προηγουμένως.
Ωστόσο, οι short θέσεις του fund στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν σταθερές, με τη μεγαλύτερη να είναι στην Πειραιώς, όπου η θέση είναι στο 2,23%.
Οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία έχουν προκαλέσει πωλήσεις το τελευταίο διάστημα στα αμερικάνικα ομόλογα με το 10ετές στο 1,36% γεγονός που έχει επηρεάσει και τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενώ σήμερα 23/2 καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 455 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 435 μονάδες
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -3,07% και ακολούθησε η Alpha Bank -1,98% ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,46% και Εθνική +0,34%.
 
Τραπεζικά νέα

H Κομισιόν εγκρίνει τον Ηρακλή 2 αναγνωρίζοντας ότι είναι η πλέον αποτελεσματική λύση για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και των χαρτοφυλακίων τους.
Ταυτόχρονα και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μετά την αποτελεσματικότητα των τιτλοποιήσεων και των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή, να συνεχίσει την ίδια πολιτική.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι λάθος να υπάρχουν δύο λύσεις ταυτόχρονα, θα προκληθεί σύγχυση στους επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τον Ηρακλή 2 ως πολιτική εξυγίανσης και ουσιαστικά οδηγεί στις καλένδες την bad bank την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ την παρουσίασε πρόσφατα στην Βουλή.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ πολλών αντικινήτρων, μια bad bank δημιουργείται στην αρχή της κρίσης και όχι στο τέλος της.
Επίσης σημειώνεται ότι οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα NPEs θα είναι 5-6 δισεκ. και όχι 10 δισεκ. οπότε ουσιαστικά με τον Ηρακλή 2 μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και  στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Ν.Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις  απόρροια των πιέσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ που συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα λόγω πληθωριστικών πιέσεων
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,88% και το ιταλικό 10ετές στο 0,60% και με το μεταξύ τους spread στις 28 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 78 μονάδες ή 0,78% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,38% και τον Γενικό Δείκτη στο +1,08%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bnak +3,25% αλλά και στις δεικτοβαρείς μετοχές ΟΤΕ +1,97%, Coca Cola +1,83%, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,81% και ο  Γενικός Δείκτης στο +0,89%
Περί τις 12:40 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Alpha Bank -4%, Πειραιώς -3,53% ...ενώ μηδένισαν σχεδόν όλα τα κέρδη στο σύνολο των τίτλων του FTSE 25, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,44% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,08% στις 773 μονάδες έχοντας υψηλό στις 788,94 μονάδες και χαμηλό 772,40 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα αν αφαιρέσουμε τα πακέτα.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών 11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,9 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,98 εκατ. ευρώ και όγκου 953 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 151 χιλ. τεμάχια αξίας 1,85 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 281 χιλ. τεμάχια 2,89 εκατ. ευρώ,
Η Τέρνα Ενεργειακή 406 χιλ. τεμάχια αξίας 5,04 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 99 χιλ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 770 - 760 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 – 810 μονάδες και ακολουθούν οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 455 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 435 μονάδες και ακολουθούν οι 420 και οι 400 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 460 - 470 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες.

H πιθανότητα για deal μεταξύ Εθνικής και CVC για την Εθνική Ασφαλιστική έχει αυξηθεί σημαντικά

Η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC έχει αυξηθεί σημαντικά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μπορεί στις 25 Φεβρουαρίου στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο να μην παρθούν αποφάσεις… ωστόσο η πιθανότητα αίσιας κατάληξης είναι πολύ μεγάλη
Το τίμημα που προσφέρει το CVC για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 390 εκατ ευρώ και 60 εκατ προκαταβολικές προμήθειες δηλαδή 390 εκατ καθαρό τίμημα και 60 εκατ προμήθειες, άθροισμα 450 εκατ ευρώ.
Με βάση το τίμημα των 450 εκατ ευρώ το CVC προσφέρει προκαταβολικά σχεδόν 5 φορές τα κέρδη του 2020 που σε προ φόρων βάση ανέρχονται στα 95 εκατ ευρώ ή 72 εκατ σε μετά φόρων βάση.
Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών η Deloitte που λειτουργεί ως σύμβουλος για το ΤΧΣ για να κρίνει το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος του CVC θα κρατήσει… ουδέτερη στάση, δεν θα αναφέρει δηλαδή εάν είναι υψηλό ή χαμηλό, θα αποτιμάει άλλες εταιρίες, θα υπάρχουν συγκρίσεις αλλά ως γνωστό κάθε εταιρία είναι εξατομικευμένη και ξεχωριστή.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εμπλέκεται ως μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,3% καθώς και γιατί τα 5 μέλη του ΤΧΣ ήσαν αρνητικά στην πρόταση του CVC.
Στην Εθνική μπορεί να αναφέρουν ότι υπάρχει η εναλλακτική του IPO της δημόσιας προσφοράς αλλά στην πράξη η πρόταση αυτή έχει εξεταστεί και ενέχει σημαντικά ρίσκα.
Σημειώνεται ότ η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα θέλει να κλείσει το deal με το CVC, όχι γιατί θεωρεί ότι είναι η εύκολη και γρήγορη λύση αλλά γιατί θεωρεί ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Ζητήματα περί ανταγωνισμού που εγείρουν ορισμένοι επειδή έχει επενδύσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία και θα διαθέτει και ασφαλιστική εταιρία, εξετάζονται αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται μείζονος σημασίας.
Συν τοις άλλοις ένα στοιχείο που πρέπει να αναλυθεί είναι γιατί για την Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής.
Εν τω μεταξύ ενώ για την Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής στην περίπτωση της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής τράπεζας έχουν εμφανιστεί 12 υποψήφιοι.
Εν τω μεταξύ, παράταση παίρνει για τις 26 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το Frontier την τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs από την οποία η Εθνική κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο να μην προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες. Τέλη Απριλίου 2021 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και έως τον Ιούνιο 2021 θα έχει κλείσει το Frontier.Με όρους κεφαλαίων η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 390 + 60 εκατ ευρώ = 450 εκατ είναι σχεδόν ουδέτερη, όπως σχεδόν ουδέτερη είναι και στα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική. Με χρηματιστηριακούς όρους η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η υλοποίηση της τιτλοποίησης Frontier θα δώσει περίπου 200 εκατ στην αποτίμηση

Η επικαιρότητα

Με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν το τραγικό ορόσημο των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας της covid, μετρώντας όπως είπε και ο πρόεδρος Biden, περισσότερους νεκρούς από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και το Βιετνάμ μαζί, το ερώτημα του πότε και με ποιον τρόπο αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει, μένει αναπάντητο.
Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για μείωση των κρουσμάτων και που η Μ.Βρετανία ανακοίνωσε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αρχής γενομένης από τις 8 Μαρτίου, η Ινδία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως είχε «εξαφανίσει» την επιδημία, πλέον είναι αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση μολύνσεων που αναγκάζει πολλές Πολιτείες της να επιβάλλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Και ενώ Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός θα αποτελεί πρόβλημα για την ανθρωπότητα για πολλούς χειμώνες ακόμα, τα βλέμματα και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στα εμβόλια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 45% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί αφορούν χώρες που ανήκουν στα κράτη του G7, των οποίων τα μέλη αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως το 92% των εμβολίων έχει δοθεί σε χώρες που θεωρούνται κράτη με υψηλό εισόδημα.
Στην Ελλάδα, ενώπιον του διλήμματος να παρατείνουν το lockdown στην Αττική ή του να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα βρεθούν τα επόμενα 24ωρα οι επιστήμονες, οι οποίοι εξακολουθούν να παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο.
Αν και η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, εντούτοις οι αντοχές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αρχίζουν να περιορίζονται σημαντικά.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, οι ειδικοί είναι αντιμέτωποι – για ακόμα μια φορά – με σκληρά διλήμματα ενώ στο τραπέζι είναι διάφορα σενάρια.
Το ένα σενάριο θέλει το lockdown στην Αττική, το οποίο λήγει στις 28/2, να παρατείνεται για μία ή και δύο εβδομάδες έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα των κρουσμάτων και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας ενώ το δεύτερο σενάριο θέλει να ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου έστω και με αυστηρά περιοριστικά μέτρα η αγορά, με την κυβέρνηση μάλιστα να προκρίνει την διά ζώσης παρουσία των καταναλωτών.
Ωστόσο, η λύση ίσως τελικά να βρεθεί στη μέση.
Δηλαδή οι επιστήμονες να εισηγηθούν μια παράταση του lockdown με το μερικό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου με τη μέθοδο του click away, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα την κινητικότητα και άρα δεν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες περιμένουν τα επόμενα 24ωρα για να δουν πως εξελίσσεται η επιδημία καθώς διαμηνύουν πως οι αποφάσεις τους θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, όταν και θα υπάρχουν πιο πολλά και πιο επαρκή στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 23/2 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,21% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,31%
Σημειώνεται πως οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις  στον Nasdaq στο -2%

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα 23/2 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στα commodities και την ανησυχία για τον πληθωρισμό να βαραίνει το κλίμα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα και το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Βρετανία
Μεγάλες απώλειες σημειώνουν σήμερα 23/2 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να καταγράφει πτώση  -2% στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και ενώ οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell στο Κογκρέσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας...
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,55%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,6% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,050%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,70%,  ο Nasdaq στο -2% και το ETF GREC στο -0,72% ( 24,22 δολ. )

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε περιορισμένα επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,07 ευρώ, με άνοδο +0,34% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7842 ευρώ, με πτώση -1,98%, με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7460 ευρώ, με πτώση -3,07% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,57 ευρώ, με άνοδο +1,46% με όγκο 5,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7990 ευρώ, με πτώση -2,56% και με κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1920 ευρώ, με πτώση -0,41% και όγκο 279 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ -6%

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Aegean, Lamda, Φουρλής. 
H Coca Cola έκλεισε στα 26,32 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση στα 9,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,12 ευρώ, με πτώση -0,66% και αποτίμηση 5,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,7750 ευρώ, με πτώση -5,86% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,38 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,34 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 3,53 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,43 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,29 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,36 ευρώ, με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,88 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0326 ευρώ, με πτώση -2,4% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 23/2 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στις  υπόλοιπες χώρες την Ν. Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις απόρροια των πιέσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ που συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ωστόσο μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,88% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,60%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,88% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 28μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,00% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,12%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,39%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,88% με απόδοση πώλησης 0,86%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και 1% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 141,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 154,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/2 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,60%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/2/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,60% και με ιστορικό χαμηλό 0,426% στις 12 Δεκεμβρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,30%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης