Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα – Πειραιώς 1,1 με 1,3 δισ και Ελλάκτωρ 100 με 130 εκατ

Δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα – Πειραιώς 1,1 με 1,3 δισ και Ελλάκτωρ 100 με 130 εκατ
Δύο αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Πειραιώς και Ελλάκτωρ
Σχετικά Άρθρα

Δύο πολύ σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σχεδιάζονται προσεχώς για τις οποίες η επενδυτική κοινότητα, ειδικά του χρηματιστηρίου έχει εικόνα σε γενικές γραμμές εδώ και καιρό για τα εκπονούμενα σχέδια.
Η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. και ο Ελλάκτωρ 100 με 130 εκατ ευρώ.
Τραπεζίτες και επιχειρηματίες των κλάδων ενέργειας και κατασκευών δίνουν μεγάλη σημασία για την επιτυχία αυτών των δύο εγχειρημάτων, καθώς θα αποτελέσουν σηματωρούς για ευρύτερους σχεδιασμούς.

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και τα μηνύματα που θα στείλει

Η αγορά γνωρίζει ότι η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή η οποία θα ανακοινωθεί μέσα Μαρτίου για να ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου 2021 θα καλυφθεί επιτυχώς.
Η κάλυψη της αύξησης θα είναι ένα μήνυμα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται επενδύσιμες.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν την αξία τους άπαξ και θα πρέπει να μειωθεί η ονομαστική αξία από 6 ευρώ στα 0,30 ευρώ δηλαδή 20 φορές, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός reverse split με split της μετοχής.
Με τα τωρινά δεδομένα και παραβλέποντας τον απαράβατο κανόνα ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας που είναι στα 6 ευρώ σήμερα αλλά θα αναπροσαρμοστεί στα 0,30 ευρώ… η τιμή της αύξησης προ των διαδικασιών μείωσης της ονομαστικής αξίας θα διαμορφωθεί στα 0,30 ευρώ.

Γιατί έχει ενδιαφέρον η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς;

Οι λόγοι είναι πολλοί

1)Γιατί θα είναι η πρώτη τράπεζα που μετά το 2015, υλοποιεί, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
2)Γιατί η επιτυχία της αύξησης θα καθορίσει τους σχεδιασμούς και των άλλων τραπεζών.
Μπορεί οι τράπεζες επισήμως να αναφέρουν ότι δεν μελετούν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά στην πράξη όλες οι τράπεζες εξετάζουν τα πλεονεκτήματα και τα εμπόδια για αυξήσεις κεφαλαίου.
3)Ο ρόλος των διεθνών επενδυτών που θα συγκεντρώσει η Πειραιώς θα είναι σημαντικός
4)Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ επίσης διαδραματίζει ρόλο θα συμμετάσχει με 61,35% με το υφιστάμενο ποσοστό του ή σε ένα εύρος 30% με 40%;
5)Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει πολλαπλώς την τράπεζα Πειραιώς ώστε στο τέλος… να διαμορφώσει ένα ισολογισμό με σχεδόν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις άλλες τράπεζες.
Η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια ταχύτητα μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών.
6)Έχοντας επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα και επιταχύνει την εξυγίανση της η Πειραιώς με τρεις τιτλοποιήσεις την Vega των 5 δισεκ. που έρχεται και δύο τιτλοποιήσεις από 7 δισεκ. η κάθε μια που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 το 2021 και 2022, ουσιαστικά ο κλάδος θα έχει εξυγιανθεί, επιτρέποντας την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σηματωρός για τις τράπεζες

Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς έχει μεγάλη σημασία για όλες τις τράπεζες, κάποιες σχεδιάζουν κινήσεις εξαγορών στο εξωτερικό (Εθνική) κάποιες θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο στους βασικούς μετόχους τους (Eurobank) και κάποιες άλλες θα επιχειρήσουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο την σχέση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια DTC προς ίδια κεφάλαια (Alpha bank).
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα έχει ξεκάθαρο θετικό πρόσημο στην χρηματιστηριακή αγορά, η οποία θα δει ότι οι τράπεζες ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι.
Βέβαια τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Πειραιώς θα στοχεύουν στην εξυγίανση, οπότε το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην εξυγίανση.
Ωστόσο η τελευταία τιτλοποίηση των 7 δισεκ. που θα πραγματοποιηθεί το 2022 (η πρώτη των 7 δισεκ. από το πακέτο των 14 δισεκ. NPEs θα υλοποιηθεί προς το τέλος του 2021) στην Πειραιώς συμπεριλαμβάνει τα λιγότερο προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, οπότε και λογικά θα δαπανήσει λιγότερα κεφάλαια.

Η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και τα μηνύματα που θα στείλει

Η Ελλάκτωρ σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100-130 εκατ ευρώ ή περίπου στο εύρος αυτό, με εκτιμώμενη τιμή στα 0,60 ευρώ ή 0,70 ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ έχει ιδιαίτερη σημασία για τον όμιλο αλλά και για τον ανταγωνισμό που παρακολουθεί τα σχέδια εξυγίανσης.
1)Ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου;
Η Reggeborgh με 14,5% μπορεί να καλύψει όλη την αύξηση, προφανώς και όχι γιατί τότε θα έχει ξεπεράσει το 33% την καταστατική μειοψηφία, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση, που δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς.
2)Η Invesco - Greenhill με ποσοστό 25,57% των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου πρωτίστως πρέπει να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, καθώς ένα ποσοστό 30% των μετόχων διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη των απαραίτητων απαρτιών στις γενικές συνελεύσεις.
Επίσης η Invesco θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ;
3)Στις 10 Μαρτίου 2021 λήγει η χρονική περίοδος εξάσκησης της option της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Εάν δεν εξασκηθεί, που είναι πολύ πιθανό σενάριο, τότε θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου;
4)Μπορεί να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου;
Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, κάποια ρεαλιστικά, κάποια ανησυχητικά και κάποια καταστροφικά τα οποία θα παρουσιάσει προσεχώς το bankingnews.
To ζήτημα εδώ δεν είναι εάν υπάρχουν τα κεφάλαια, που προφανώς υπάρχουν, αλλά ποιες παραδοχές πρέπει να πληρούνται ώστε να καλυφθεί η αύξηση και ποιον σχεδιασμό θα εξυπηρετεί.
Δεν αναφερόμαστε ότι τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στον Άκτωρ, κάτι που είναι προφανές και γνωστό αλλά θα αποδειχθεί ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός.
5)Η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ θα αποκαλύψει τον τελικό σχεδιασμό της Reggeborgh, καθώς ακόμη υπάρχουν ερωτηματικά για το τι θέλει να πράξει άπαξ και δεν έχει παρουσιαστεί ένα επενδυτικό σχέδιο ή ένα επιχειρηματικό πλάνο στους επενδυτές.

Σηματωρός για κατασκευές και ενέργεια

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα διαδραματιζόμενα στον Ελλάκτωρ θα καθορίσουν και τις στρατηγικές των εταιριών που αποτελούν τους βασικούς ανταγωνιστές του ομίλου.
Ούτως ή άλλως ο ανταγωνισμός παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει μέχρι τέλος Μαρτίου 2021 να αποκαλυφθούν τα σχέδια για το μέλλον της Ελλάκτωρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης