Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Willkie Farr & Gallagher: Τι είναι τελικά το bitcoin και πόσο αξίζει; - Οι απαντήσεις στα 2 μείζονα ερωτήματα

Willkie Farr & Gallagher: Τι είναι τελικά το bitcoin και πόσο αξίζει; - Οι απαντήσεις στα 2 μείζονα ερωτήματα

Η αξία του καθορίζεται όλο και περισσότερο, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από την ενεργό προσφορά και ζήτηση σε καλά ρυθμιζόμενες και ρευστές αγορές

Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται περίπου στα 50.000 δολάρια, με τη συνολική αξία του κοντά στο 1 τρισ.

Την ίδια ώρα, η BNY Mellon διαχειρίζεται πλέον το bitcoin, η Mastercard το ενσωματώνει στα συστήματα πληρωμών της και η Tesla αγόρασε bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εταιρικό ταμείο της.
Τι είναι λοιπόν το bitcoin, αναρωτιέται ο J Christopher Giancarlo, επικεφαλής σύμβουλος της Willkie Farr & Gallagher, συνιδρυτής της Digital Dollar Project και πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission.

Αρχικά η... κατανόηση

Η κατανόηση αυτού του φαινομένου απαιτεί το διαχωρισμό δύο ερωτημάτων: τι είναι το bitcoin και τι αξίζει;
Πρώτον, το bitcoin είναι μια αποκεντρωμένη, ψηφιακή αναπαράσταση της αξίας που λειτουργεί περισσότερο ή λιγότερο ως μέσο ανταλλαγής, μια μονάδα λογαριασμού και ένα απόθεμα αξίας.
Λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο peer-to-peer δίκτυο υπολογιστών που επικυρώνει και καταγράφει συναλλαγές σε ένα μόνιμο, δημόσια κατανεμημένα και καθολικό, γνωστό ως blockchain.
Κατά κάποιο τρόπο, το bitcoin δεν είναι διαφορετικό από τη συλλογική σύνθεση της Wikipedia.

Ο ρόλος του διαδικτύου

Από την αρχή, το Διαδίκτυο επέτρεψε την κοινή χρήση πληροφοριών παγκοσμίως, στιγμιαία και από άτομο σε άτομο.
Τώρα το bitcoin είναι μέρος του τελευταίου διαδικτυακού κύματος που χρησιμοποιεί τεχνολογία για να μεταφέρει πολύτιμα πράγματα - όπως τα χρήματα - εξίσου γρήγορα και άμεσα.
Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός του bitcoin παρέχει μια τεχνολογική λύση στο παλιό πρόβλημα επαλήθευσης της διασφάλισης ότι μοναδικά αντικείμενα αξίας αποστέλλονται μόνο μία φορά σε έναν έγκυρο παραλήπτη.
Αντί για αξιόπιστες, κεντρικές αρχές, το bitcoin χρησιμοποιεί έναν αποκεντρωμένο, βασισμένο σε κανόνες, ανοιχτό μηχανισμό συναίνεσης.
Όπως υποστηρίζουν αυτή η καινοτομία θα επεκτείνει την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, θα διευκολύνει τα εμβάσματα, θα μειώσει το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και θα ενισχύσει την ιδιωτική ζωή.

Αλχημεία;

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαφημιστική και τεχνολογική αλχημεία.
Για αυτούς, το bitcoin είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο και κερδοσκοπικό, δεν έχει καμία κοινωνικά χρήσιμη λειτουργία και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή του νόμου ή την παράνομη χρηματοδότηση.
Θεωρούν την αυξημένη αποτίμησή του ως φούσκα που μοιάζει με τη «μανία τουλίπας» του 17ου αιώνα.
Δεν υπάρχει έλλειψη απόψεων σχετικά με το bitcoin.
Για μερικούς, πρόκειται για μια τεχνολογική επανάσταση, ένα περιουσιακό στοιχείο με μεγάλη ανατίμηση, μια αντιστάθμιση έναντι της νομισματικής υποτίμησης και μια αντίδραση στο υπάρχον χρηματοοικονομικό σύστημα.
Για άλλους, είναι απάτη, αντικείμενο χειραγώγησης και τρόπος να χάσουν οι ανυποψίαστοι τα χρήματά τους.

Τι δεν είναι το bitcoin

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που δεν είναι το bitcoin.
Δεν είναι κυβερνητικό οικοδόμημα.
Είναι κοινωνικό.
Δεν φέρει κρατικό αποτύπωμα, δεν ταξιδεύει σε ράγες κρατικών πληρωμών και δεν ρυθμίζει κυβερνητικές υποχρεώσεις.
Ίσως το πιο σημαντικό, δεν υπόκειται στον νομισματικό έλεγχο της κυβέρνησης.
Αυτή η ελευθερία από την υποτίμηση της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι αυτή που ενθουσιάζει τους περισσότερους υποστηρικτές του.

Τι αξίζει το bitcoin

Αυτό οδηγεί στην άλλη ερώτηση: τι αξίζει το bitcoin;
Φυσικά, οι αντίθετες απόψεις της χρησιμότητάς τους προκαλούν αντίθετες απόψεις για την αξία του.
Ευτυχώς, υπάρχουν φόρουμ για την επίλυση αυτών των ανταγωνιστικών προβολών.
Στην πραγματικότητα, από το 2017, οι ρυθμιζόμενες αγορές προθεσμιακών συμβολαίων και προθεσμιακών συναλλαγών bitcoin στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρωτική ρευστότητα, έχουν διανείμει προσφορές και προσφορές, ταιριάζουν τους αγοραστές με τους πωλητές και διευθετούν συναλλαγές σε μετρητά και φυσικά bitcoin.
Ο συνολικός όγκος των ανοιχτών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin έφτασε τα 18,9 δισ. δολάρια στις αρχές του μήνα.
Αυτή η εμβάθυνση της ρευστότητας των συναλλαγών παρέχει ουσιαστική βάση τιμών και επιτρέπει στις δύο πλευρές της συζήτησης να εκφράσουν τη γνώμη τους για την αξία του bitcoin.
Η έναρξη των ρυθμιζόμενων μελλοντικών συμβολαίων bitcoin των ΗΠΑ αντιμετώπισε αρχικά σκεπτικισμό - ειδικά από κεντρικούς τραπεζίτες που ανησυχούσαν ότι θα «νομιμοποιήσει» το νόμισμα.
Τώρα επιτρέπουν στους επενδυτές να πραγματοποιούν έρευνα τιμών, να συναλλάσσονται σε διαφανείς και εύρυθμες αγορές και να καθιερώνουν τη δίκαιη αγοραία αξία.

Η ομορφιά του bitcoin

Η ομορφιά του bitcoin μπορεί να είναι στην πλευρά του θεατή.
Ωστόσο, η αξία του καθορίζεται όλο και περισσότερο, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από την ενεργό προσφορά και ζήτηση σε καλά ρυθμιζόμενες και ρευστές αγορές.
Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αιτία για ορισμένους να χλευάζουν το bitcoin.
Για πολλούς άλλους, είναι ένας λόγος για το "HODL" - την έκφραση αργκώ για τους long στο bitcoin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης