Τελευταία Νέα
Speculator

Ποια συναλλαγή παίζουν οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Ποια συναλλαγή παίζουν οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Οι credit investors και τα funds που παρακολουθούν Ελλάδα

Η συναλλαγή (trade) πλέον για τους ξένους επενδυτές στο ελλληνικό χρηματιστήριο είναι συγκεκριμένη, όπως υποστηρίζει Έλληνας manager που διαχειρίζεται fund για λογαριασμό αμερικανικών κεφαλαίων.

Οι ξένοι επενδυτές αναμένουν το νόμο για το ΤΧΣ, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς 1,1 δισ. δίχως να σημειωθούν επιπλοκές και, φυσικά, την έκδοση του ομολόγου απο την Alpha bank, ύστερα από την συναλλαγή με το Galaxy.
Σ ότι αφορά την έκδοση ομολόγου της Alpha bank και της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, τραπεζικό στέλεχος παρατηρεί ότι , το προφιλ των ξένων επενδυτών που θα συμμετάσχουν θα είναι διαφορετικό. Στο ομόλογο της Alpha bank θα επενδύσουν κυρίως Credit investors ενω αντίθετα στην Τράπεζα Πειραιώς funds που ασχολούνται με τραπεζικές μετοχές- και κυκλικές- και θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τον χαμηλό Δείκτη λογιστικής αξίας προς μετοχή που θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Πάντως, ένα τμήμα των επενδυτών της Πειραιώς θα προέλθει και απο επενδυτές οι οποίοι πόνταραν στο ομόλογο της τράπεζας - λόγω της μετατροπής των Coco’s σε κεφάλαιο- και ήδη καταγράφουν σημαντικά κέρδη αφου, εν τω μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε και η κεφαλαιακή ενίσχυση.
Απο την άλλη πλευρά, σύμφωνα με διεθνή επενδυτή, οι ξένοι αναμένουν την έκδοση του ομολόγου της Alpha bank για ένα ακόμη λόγο.
Θέλουν να πειστούν ότι η Τράπεζα δεν θα ακολουθήσει την Τράπεζα Πειραιώς σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου.
Μέχρι σήμερα, πάντως, η διοίκηση της Alpha bank δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο ενω αντίθετα έχει δηλώσει ότι, θα προχωρήσει στην ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων της με ομόλογο Tier ΙΙ μετά τις πιέσεις που θα δεχθεί λόγω της τιτλοποίησης του Galaxy.

Θα αποκτήσει momentum το ελληνικό χρηματιστήριο;

Τα διαδοχικά απαγορευτικά λειτουργίας της οικονομίας, η έκβαση των τουριστικών κρατήσεων για το 2021, αλλά και οι εγγενείς αδυναμίες (ρηχή αγορά, έλλειψη εταιρειών κα) παραμένουν οι κύριοι λόγοι για την έλλειψη ρυθμού και, κυρίως, φρέσκων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής χρηματιστηριακής το 2020 σημειώθηκαν εκροές 625 εκατ. ευρώ, μετά απο διαδοχικές εισροές τα τελευταία χρόνια.
Παρά ταύτα, τραπεζικά στελέχη, δηλώνουν πεπεισμένοι στο bankingnews, ότι, η εικόνα θα βελτιωθεί, όπως συνέβη και στο διάστημα της πρώτης καραντίνας όταν η άνοδος των διεθνών αγορών ήλθε ετεροχρονισμένα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων “μούδιασε” προσωρινά τις διεθνείς αγορές.
Όπως λένε τα ίδια στελέχη, οι αποτιμήσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου παραμένουν χαμηλές, έτσι εν όψει της επανεκκίνησης των οικονομιών θα προσελκύθουν κεφάλαια, και θα επηρεαστούν θετικά και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω του όγκου κόκκινων δανείων συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλότερο discount έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Εξάλλου, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ως κυκλικές, θα επωφεληθούν περισσότερο απο το άνοιγμα της οικονομίας.
Μόλις, λοιπόν, διαφανεί μια καλυτέρευση στην πορεία των κρουσμάτων του ιου και υπάρχει ορατότητα για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τότε οι επενδυτές απο τα μέσα Μαρτίου θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους για τις τουριστικές κρατήσεις, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει συνολικά την ελληνική οικονομία.
Βασικός καταλύτης, κατά κοινή ομολογία, για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο – που θα ενισχύσει – την ροή των κεφαλαίων προς τις τράπεζες και το ΧΑ ήταν και η υπογραφή της συναλλαγής της Alpha bank με την τιτλοποίηση Galaxy, κόκκινων δανείων, ύψους 10,7 δισ. ευρώ και η πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης δανείων.
Τα επενδυτικά funds που ανέμεναν τις υπογραφές τώρα μπορούν να δικαιολογήσουν στις επενδυτικές τους επιτροπές τις αποφάσεις για την αγορά μετοχών, έτσι, εκ των πραγμάτων θα εξετάσουν και την υπόλοιπη ελληνική αγορά μετοχών.
Η θρυλούμενη, επίσης, συναλλαγή, της Εθνικής Τράπεζας με το CVC capital για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα στρέψει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης