Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Παιχνίδια» ΗΠΑ με φόντο τα F35 - Ο Pyatt παραπέμπει στον Blinken για τα ελληνοτουρκικά - Η αιχμή σε Τουρκία για διερευνητικές

«Παιχνίδια» ΗΠΑ με φόντο τα F35 - Ο Pyatt παραπέμπει στον Blinken για τα ελληνοτουρκικά - Η αιχμή σε Τουρκία για διερευνητικές

Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να εξειδικεύσει τη στρατηγική των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

Σχετικά Άρθρα

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει… διστακτική απέναντι στον Recep Tayyip Erdogan και να αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων στην τουρκική οικονομία, η Αθήνα είχε εναποθέσει τις ελπίδες στην κυβέρνηση του Biden στις ΗΠΑ ώστε να μπει ένα φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.
Ωστόσο αν και ο Biden έχει αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο, δεν έχει δώσει σαφή δείγματα των προθέσεων του. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει τον Erdogan κάτι που δεν λειτουργεί -απαραίτητα- υπέρ της Ελλάδας.
Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα: η τουρκική ρητορική παραμένει επιθετική, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση της Ελλάδας για τις διερευνητικές επαφές.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η στήριξη της κυβέρνησης Biden στην Ελλάδα έχει περιοριστεί… μόνο στα λόγια, οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να… πωλήσουν στην Ελλάδα F-35.
Αυτό ήταν και το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt: «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη».
Όσον αφορά τις διερευνητικές; Ο Αμερικανός πρέσβης αρκέστηκε να δηλώσει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας και ότι οι ΗΠΑ θέλουν οι διερευνητικές να παραμείνουν σε τροχιά.

Τα… παιχνίδια με τα F-35

Το ενδιαφέρον είναι ο Pyatt αναφέρθηκε -κατά τη διάρκεια συνομιλίες του με δημοσιογράφους στο θέμα των διερευνητικών αυτοβούλως.
«Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε F-35, όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη.
Πρόκειται όμως για μία συζήτηση-διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, ο Αμερικανός πρέσβης διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Ενδεικτικά συνεργάτης του Pyatt ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές.

Οι διερευνητικές επαφές

Η συζήτηση του Pyatt με τους δημοσιογράφους «πήγε» και στις διερευνητικές επαφές, θέμα για το οποίο τηρήθηκε η πεπατημένη.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θέλουν οι διερευνητικές να παραμείνουν σε τροχιά», ενώ συμπλήρωσε πως «η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Άγκυρας».
Κληθείς όμως να εξειδικεύσει τη στρατηγική των ΗΠΑ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Pyatt απέφυγε να απαντήσει. Ειδικότερα, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Casvusoglu.

Ο Biden αποφεύγει τον Erdogan

Επί του παρόντος ο Αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με τον Erdogan, κάτι που δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως στήριξη προς την Ελλάδα.
Αντιθέτως, ο Biden έχει τους δικούς λόγους γι' αυτή την επιλογή και δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα. Κι ο βασικότερος λόγος είναι ότι δεν θέλει «μπλεχτεί» σε κάποιο από τα ανατολικά παζάρια του Τούρκου προέδρου. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία όταν συζητά βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα, ώστε να μπορεί να κάνει περισσότερους ελιγμούς. Κι αυτό είναι που θέλει να αποφύγει ο Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης