Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συμφωνία για τετράμηνη άρση δασμών σε βρετανικά προϊόντα – «Εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο

ΗΠΑ: Συμφωνία για τετράμηνη άρση δασμών σε βρετανικά προϊόντα – «Εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο

Ξεκινούν διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ για την επίλυση των εμπορικών διαφορών με αφορμή τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Σχετικά Άρθρα

Σε τετράμηνη άρση των δασμών που επέβαλαν σε βρετανικά προϊόντα, όπως το σκωτσέζικο ουίσκι, συμφώνησαν οι ΗΠΑ, σε μία κίνηση καλής θέλησης για τη διευθέτηση των εμπορικών διαφορών τους οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της μακρόχρονης διαμάχης για τις επιδοτήσεις των αεροσκαφών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 2021.
Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν κατά την περίοδο των τεσσάρων μηνών να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών τους.

Το ουίσκι

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρώην πρόεδρο Donald Trump επέβαλε δασμούς σε μία σειρά από προϊόντα της Ε.Ε., όπως τρόφιμα, κρασιά και οινοπνευματώδη, συμπεριλαμβανομένου και του σκωτσέζικου ουίσκι, θέτοντας υπό απειλή το μέλλον του, όπως έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει η ένωση παρασκευαστών του.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των 16 μηνών που έχουν τεθεί σε ισχύ οι δασμοί στο ουίσκι, οι εξαγωγές της Βρετανίας προς τις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει 36%.
Η Βρετανία υπέστη και αυτή δασμούς καθώς ήταν μέχρι πρότινος μέλος της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ.

Αεροπορική βιομηχανία

Η Airbus κατασκευάζει διάφορα μέρη των αεροσκαφών της στη Βρετανία, παρότι συναρμολογεί τα επιβατικά αεροσκάφη της σε μονάδες της Ε.Ε..
«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ προχωρούν σε τετράμηνη αναστολή των δασμών προκειμένου να ελαφρύνουν από το επιπλέον βάρος τη βιομηχανία και να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών.
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές θα ανοίξουν συζητήσεις με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνιστά η είσοδος νεοεισερχομένων στην αγορά αεροπορικών ταξιδίων, από οικονομίες όπως η Κίνα.

Αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος της Airbus, Clay McConnell, χαιρέτισε την απόφαση αυτή των δύο πλευρών και ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε ωστόσο ότι η συμφωνία για την άρση των δασμών είναι προσωρινή και εφαρμόζεται μόνο στα βρετανικά προϊόντα.
Από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπός της χαρακτήρισε την απόφαση ως μία «πραγματική νίκη», που δικαιολογεί την απόφαση της Βρετανίας να αποκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης