Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πληθαίνουν τα αρνητικά σημάδια στα αμερικανικά ομόλογα - Όλο και πιο πιθανό ένα τεράστιο short squeeze στο 10ετές και ο ρόλος των repos

Πληθαίνουν τα αρνητικά σημάδια στα αμερικανικά ομόλογα - Όλο και πιο πιθανό ένα τεράστιο short squeeze στο 10ετές και ο ρόλος των repos

Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο διαμορφώθηκε στο -4,25% στην αγορά repo, ήτοι σε ιστορικά χαμηλά

Όλο και πιο ανησυχητικά είναι τα σημάδια στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, με την πιθανότητα ενός γιγάντιου Short Squeeze να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με τους αναλυτές να προειδοποιούν τους επενδυτές για προσοχή στην ανάληψη ρίσκου.

Ειδικότερα, το πρώτο σημάδι ήρθε όταν το 10ετές αμερικανικό ομόλογο διαμορφώθηκε χτες στο -4% στην αγορά repo, ενώ σήμερα είναι στο -4,25%, ήτοι σε ιστορικά χαμηλά, που δείχνει μια άνευ προηγουμένου μετατόπιση στην πιο μεγάλη ασφάλεια στον κόσμο, με δυνητικά τεράστιες συνέπειες για τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως επιβεβαίωσε και ο Jerome Powell, ο επικεφαλής της Fed.
repo_10Y.jpg

Ιστορική κίνηση

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα υπήρξε σημαντική αύξηση των short θέσεων, με τη μικρή ζήτηση να έχει κατακλύσει τη διαθέσιμη προσφορά.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το 10ετές βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την περασμένη Πέμπτη όταν οι αποδόσεις εκτοξεύθηκαν υψηλότερα εν μέσω του πανικού εκκαθάρισης.
Στην πραγματικότητα, το την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου short θέσεις στο 10ετές - γι 'αυτό η μαζική εκκαθάριση stop loss μετά τη δημοπρασία του 7ετούς τίτλου της περασμένης Πέμπτης δεν επέδρασαν στην αγορά.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν, επιδρώντας στο 10ετές και την κίνησή του στην αγορά repo.
10Y_rates.jpg

Τι σημαίνει αυτό;

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι TSYs κάνουν ειδικές συναλλαγές, ή οπουδήποτε μεταξύ 0% και -3% σε repo.
Αυτές οι συναλλαγές λειτουργούν ως δανεισμός σε μετοχή σε εξωπραγματικά επίπεδα: 100%, 1000% κ.λπ.
Έτσι, στην αγορά repo ένα ποσοστό -3% θεωρείται συνήθως το ισοδύναμο του εξαιρετικά δύσκολο να δανειστεί κάποιος.
Γιατί κάποιος να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα;
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, στην αγορά κρατικών τίτλων, εάν αποτύχει κανείς να παραδώσετε σε έναν αντισυμβαλλόμενο το συμβόλαιο, υπάρχει χρέωση αποτυχίας (Fail Charge) ίση με 300 μονάδες βάσης κάτω από το κατώτερο όριο του εύρους των κεφαλαίων.
Το ισοδύναμο του επιτοκίου Repo -3,00%.
Έτσι, υπάρχει μια οδυνηρή αποδοχή αυτών των όρων.

Οι ομοιότητες με τον Μάρτιο του 2020

Όπως έχει υπενθυμίσει η Goldman Sachs, οι ενδείξεις αυτές παραπέμπουν σε έλλειψη ρευστότητας.
Πράγματι, η τελευταία φορά που το βάθος του top-of-book ήταν τόσο χαμηλό ήταν κατά τη διάρκεια της κορυφής της κρίσης Covid τον περασμένο Μάρτιο.
Ταυτόχρονα, τα τελευταία δεδομένα repo επιβεβαιώνουν απλώς ότι όλη η δράση για τις τιμές είναι εξ ολοκλήρου από τα shorts και εξηγεί μεγάλο μέρος τη σημερινή εικόνα.
Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλες ανοιχτές θέσεις στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο.
bond_market_liquidity_collapsed_1.jpg
Αυτό είναι σημαντικό επειδή σημαίνει ότι η ανισορροπία στην αγορά ομολόγων δεν είναι πλέον ένα θεμελιώδες στοίχημα από τους traders που περιμένουν τον πληθωρισμό: υπάρχουν επίσης βαθύτερες αιτίες με την ίδια τη δομή της αγοράς να απειλείται.

Σήμα κινδύνου από τον Brainard

Αν και αυτές οι εξελίξεις έχουν περάσει απαρατήρητες από τους περισσότερους αναλυτές, ο αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως αντικαταστάτης του Powell, δήλωσε την Τρίτη ότι η Fed παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις της αγοράς - μερικές από αυτές τις κινήσεις την περασμένη εβδομάδα και η ταχύτητα αυτών των κινήσεων.
«Θα με ανησυχούσε αν έβλεπα άτακτες κινήσεις ή σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πρόοδο προς τον στόχο μας», είχε αναφέρει ο Brainard.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Powel πιθανόν να παρατείνει την εξαίρεση SLR για άλλους 3-6 μήνες ή ότι οι τιμές IOER ή RRP θα αυξηθούν για να ξεκλειδώσουν την ξαφνική συσσώρευση εξασφαλίσεων και να την ωθήσουν πίσω στην αγορά.
Ίσως η Fed να προχωρήσει τόσο πολύ, προτείνοντας ένα νέο Operation Twist τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης