Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ayatollah Sistani σε Πάπα: Οι χριστιανοί του Ιράκ πρέπει να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια

Ayatollah Sistani  σε Πάπα: Οι χριστιανοί του Ιράκ πρέπει να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια
Με τη θρησκευτική αυτή συνάντηση κορυφής, μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, ο Ποντίφικας θέλησε να τείνει το χέρι των Χριστιανών προς το σιιτικό Ισλάμ
Σχετικά Άρθρα

Ένα βήμα προς την ειρήνη έκαναν σήμερα (6/3) ο Μεγάλος Ayatollah, Ali Sistani και ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους στο Ιράκ.
Ο θρησκευτικός ηγέτης της πλειονότητας των σιιτών του Ιράκ και του κόσμου, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δήλωσε ότι «οι χριστιανοί του Ιράκ πρέπει να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια και να απολαμβάνουν όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων».

Ιστορική η συνάντηση Πάπα και Sistani

Με τη θρησκευτική αυτή συνάντηση κορυφής, μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, ο Ποντίφικας θέλησε να τείνει το χέρι των Χριστιανών προς το σιιτικό Ισλάμ, αλλά και να υποστηρίξει την υπόθεση των χριστιανών του Ιράκ, που αποτελούν το 1% του πληθυσμού αυτής της μουσουλμανικής χώρας, ώστε να μην γίνονται θύματα διακρίσεων.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίου καθολικών του κόσμου συζήτησε με τον Μεγάλο Ayatollah της Νατζάφ.
Όμως απ' αυτή τη συνάντηση κορυφής δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα παρά μόνο μια φωτογραφία των δύο ανδρών και, κυρίως, μια ανακοίνωση του γραφείου του Μεγάλου Ayatollah.
Ο 90χρονος Sistani δεν εμφανίζεται δημόσια για λόγους ασφαλείας ενώ απαντά γραπτά στις ερωτήσεις που του απευθύνονται και τα κηρύγματά του διαβάζουν κάθε Παρασκευή εκπρόσωποί του.
Ωστόσο, αυτή τη φορά εξέδωσε μια ανακοίνωση, ευχαριστώντας προσωπικά τον πάπα Φραγκίσκο που ήρθε στη Νατζάφ.

Θα προσέχουμε τους Χριστιανούς

Ο Μεγάλος Ayatollah διαβεβαίωσε τον Πάπα ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων τους», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Μετά την 55λεπτη συνάντησή τους, ο Φραγκίσκος κατευθύνθηκε προς τα ερείπια της αρχαίας Ουρ στο νότιο Ιράκ, η οποία θεωρείται γενέτειρα του Αβραάμ, πατέρα του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σε μια διαθρησκευτική συνάντηση.
Αφού επιστρέψει στη Βαγδάτη, ο πάπας αναμένεται να χοροστατήσει σε λειτουργία στον χαλδαϊκό καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωσήφ.

Περιοδεία Πάπα στο Ιράκ

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Sistani τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του στο Ιράκ, στην ταπεινή κατοικία που νοικιάζει ο τελευταίος εδώ και δεκαετίες σ' ένα στενό δρομάκι της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Sistani, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.
Ο 90χρονος Sistani σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης