Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Μέσω της αύξησης των φόρων η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

Βρετανία: Μέσω της αύξησης των φόρων η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

 Ιστορική στροφή στην οικονομική πολιτική της Βρετανίας καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα προέλθει κατά 60% από τις αυξήσεις φόρων και 40% από τις μειώσεις δαπανών

Σχετικά Άρθρα

Προς ιστορική στροφή στη δημοσιονομική της πολιτική οδεύει η Βρετανία για πρώτη φορά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού (OBR), ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak προτίθεται να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, στηριζόμενος κατά 60% στις αυξήσεις φόρων και κατά 40% στις περικοπές δημοσιονομικών δαπανών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Η αλλαγή

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε ο Sunak την περασμένη εβδομάδα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2023/24, από το ιστορικό μεταπολεμικό υψηλό του 19% του ΑΕΠ, του οικονομικού έτους 2020- 2021.
Αν κοιτάξετε την αναλογία των ενοποιημένων στοιχείων αυτού του προϋπολογισμού με ό, τι έχει συμβεί κατά το παρελθόν, περίπου το 60% της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας θα προέλθει από τις αυξήσεις φόρων και περίπου το 40% πραγματοποιείται μέσω των δαπανών», δήλωσε ο πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού (OBR) Richard Hughes στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το 2010

«Την τελευταία φορά που υπουργός επιχείρησε τέτοια ενοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, ήταν το 2010 – το μεγαλύτερο μέρος της οποία έλαβε χώρα με περικοπές δημοσίων δαπανών και το μικρότερο μέρος μέσω αυξήσεων φόρων», πρόσθεσε ο Hughes.
Οι φορολογικές αυξήσεις του τότε υπουργού Οικονομικών George Osborne αντιπροσώπευσαν μόλις το 20% της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος ενώ οι περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες αντιπροσώπευσαν το 80% του τεθέντος στόχου.

Έσοδα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθουν στο 35% έως το οικονομικό έτος 2025 - 2026, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης