Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πόλεμος στο ΕΣΥ για την covid – Τεράστια διασπορά αλλά και σενάρια για άνοιγμα – Lockdown έως 22/3

Πόλεμος στο ΕΣΥ για την covid – Τεράστια διασπορά αλλά και σενάρια για άνοιγμα – Lockdown έως 22/3
Ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία - Παραχωρούνται στο ΕΣΥ δύο ιδιωτικές κλινικές
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Παρά την τεράστια διασπορά του ιού στην Αττική (μάλιστα σήμερα 9/3 αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων) που έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο να ασφυκτιούν και να δίνουν πλέον μάχη καθημερινά έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο της διαλογής ασθενών για το εάν θα μπουν ή όχι σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλλιεργεί προσδοκίες για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως το lockdown, το οποίο έχει παραταθεί ήδη για δεύτερη φορά έως τις 16 Μαρτίου, θα παραταθεί και μια τρίτη φορά έως τις 22 Μαρτίου.
Αν και όμως θεωρείται απίθανο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα και να έχει αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, πλέον προτάσσεται η 22η Μαρτίου ως η ημέρα των πρώτων «ανοιγμάτων», με την αρχή να γίνεται με το λιανεμπόριο και ενδεχομένως την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα και με τα σχολεία, πρώτα με γυμνάσια και λύκεια, για να ακολουθήσουν τα δημοτικά.
Μάλιστα το σχέδιο αυτό προβλέπει άνοιγμα της εστίασης από το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου και μετά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επαναλειτουργία του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου και πλήρες άνοιγμα (π.χ. μπαρ, γυμναστήρια) από τον Ιούνιο.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι ειδικοί σπεύδουν να σημειώσουν πως πιθανά «ανοίγματα» θα συμβούν μόνο αν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, τη στιγμή πάντως που υπάρχουν και οι εκτιμήσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως πλέον τα περιοριστικά μέτρα όπως είναι σήμερα, δεν αποδίδουν και ότι πρέπει να υπάρξει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η κοινωνία να αποσυμπιεστεί και η οικονομία να επαναλειτουργήσει.
Προφανώς όμως μια τέτοια κίνηση ενέχει τεράστιο ρίσκο και δεν μπορεί να γίνει εφόσον το δημόσιο σύστημα υγείας τελεί υπό την ασφυκτική πίεση που βιώνει σήμερα.
Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν κανενός είδους αισιοδοξία αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά τουλάχιστον 8.100 ενεργά κρούσματα ενώ καθημερινά αναφέρει τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρονται πανελλαδικά.
Και ενώ η επιδημία «καλπάζει» στο Λεκανοπέδιο, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, ενώ γίνονται προσπάθειες μετά το Σισμανόγλειο, να μετατραπούν και άλλα νοσοκομεία σε αποκλειστικά covid προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό ασθενών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι σε όλη την χώρα ανέρχονται σε 3.758, εκ των οποίων οι 960 βρίσκονται σε ΜΕΘ ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 471, εκ των οποίων το 61% είναι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε γνωστό πως δύο ιδιωτικές κλινικές με το προσωπικό τους - το Ιατρικό Περιστερίου και η κλινική ΛΗΤΩ - παραχωρούνται στο ΕΣΥ προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Δύο ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Παραχωρούνται στο ΕΣΥ από 11/3

Την ένταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ ιδιαίτερα στην Αττική απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ που παραχωρούνται από την Πέμπτη 11 Μαρτίου στο ΕΣΥ για νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική.
«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.
Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.
Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.
Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.
Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα» ανέφερε ο κ.Κικίλιας.

Τζανάκης: Κορύφωση κρουσμάτων στις 20/3 – Θα έχουμε και πάνω από 3.100 μολύνσεις

Την εκτίμηση πως η κορύφωση των κρουσμάτων θα καταγραφεί στις 20 Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε και ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τα 3.100 κρούσματα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης εκτίμησε ότι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.
«Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική.
Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου.
«Θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή.
Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων.
«Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.
Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά τα μέτρα», υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.

Βατόπουλος: Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν μαζί σχολεία, λιανεμπόριο – Από Απρίλιο η εστίαση

Τη θέση πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα ανοίξουν μαζί τα σχολεία και το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης από τον Απρίλιο και μόνο για τους εξωτερικούς χώρος.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Βατόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο δείκτης Rt κάτω από το 1, ενώ επί της ουσίας προανήγγειλε και την παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου.
«Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε.
Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση.
Αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Άνοιγμα

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο.
«Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες.
Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει.
Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ.Βατόπουλος άφησε ανοιχτό αυτό να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι εμβολιασθέντες

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.
«Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει.
Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του.
Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Βασιλακόπουλος: Περνάμε την χειρότερη φάση της επιδημίας - Άλλη χώρα από το Μάιο

Τη θέση πως βρισκόμαστε στην χειρότερη φάση της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε πως στην Αθήνα η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
Πάντως ο κ.Βασιλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από τον Μάιο θα είμαστε άλλη χώρα, ενώ τόνισε πως «αυτήν τη φορά θα ξαναμπούμε σε κανονικότητα, με μεγαλύτερη προσοχή».
Ο κ.Βασιλακόπουλος με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τον χρονικό περιορισμό του τρίωρου για ψώνια, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού και πρότεινε στις μεγάλες πόλεις να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά.

Καλύτερο Πάσχα από πέρσι

Πάντως, ο κ.Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως φέτος θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα σε σχέση με πέρσι, ενώ σχετικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε πως «το 40% των πολιτών άνω των 80 δεν έχει πάει να κάνει το εμβόλιο, παρά το ότι έχουν τη δυνατότητα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε κάποια νοσοκομεία ακόμα και το 30% των υγειονομικών αρνείται τον εμβολιασμό», τονίζοντας πάντως «ακόμα κι αν είχαμε κλίνες, δεν θα είχαμε προσωπικό ΜΕΘ».

Αύξηση στους διασωληνωμένους – Πολλές οι εισαγωγές, λίγα τα εξιτήρια


Αν και η εξέλιξη της πανδημίας για τη μέση ηλικία είναι ανησυχητική – με τα 45 έτη διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου –, η μείωση νοσηλειών στην ομάδα των ηλικιωμένων αντανακλά την ελπίδα από το εμβολιαστικό μέτωπο, γεγονός που επισημάνθηκε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Τα 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες 8/3 ο ΕΟΔΥ, προέκυψαν από περισσότερα 6.995 rapid και 12.030 μοριακούς ελέγχους και κατανέμονται σε 61 περιφερειακές ενότητες, με ακλόνητη την πρωτιά της Αττικής (556 νέες διαγνώσεις): 66 στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στο Δυτικό και 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.
Η ευρεία διασπορά στο λεκανοπέδιο κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών χάρη στις μεταλλάξεις – το βρετανικό στέλεχος υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων -, τα πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα και τις 1.579 εισαγωγές στα νοσοκομεία της την πρώτη μόλις εβδομάδα του Μαρτίου.
Ενδεικτική για ακόμη μία φορά πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική αλλά και την επικράτεια συνολικά είναι οι 377 εισαγωγές έναντι μόλις 122 εξιτηρίων όπως και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 477 χθες, από 466 χθες και 452 το Σάββατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις υπέρβασης των 550 τις επόμενες ημέρες ή και κατάρριψης του αρνητικού ρεκόρ της 3ης Δεκεμβρίου 2019 με 622 διασωληνώσεις.
Με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 108 νέες λοιμώξεις και την Αχαΐα μετά στις 79, η επιδημιολογική αναφορά καταγράφει υψηλές διψήφιες επιδόσεις σε νέα κρούσματα για τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (13), Εύβοιας (16), Ημαθίας (10), Ηρακλείου (26), Ιωαννίνων (21), Κορινθίας (28), Λάρισας (45), Μαγνησίας (10), Ρεθύμνου (12), Φθιώτιδας (15), Λέσβου (14), ενώ τα 8 και 1 από τις Π.Ε. Χίου και Κέας-Κύθνου δεν είναι αμελητέα, δεδομένης της αναλογίας κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού που φτάνει στα 25,57 και 15,19 αντίστοιχα.

Αναπροσαρμογές στην εκστρατεία εμβολιασμού - Μεγαλύτερη αισιοδοξία

Τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης φέρνουν αλλαγές στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία».
Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κυρίας Θεοδωρίδου, το «ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό έναντι της νόσου» εμβόλιο που μειώνει τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, προφυλάσσει από ήπια νόσο και ενισχύει την κυτταρική ανοσία (κατά συνέπεια μειώνει τη μετάδοση του ιού), πλέον θα χορηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Συγκεκριμένα, ευρήματα δύο προδημοσιευμένων μελετών σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ηλικιωμένων έδειξαν 85% μείωση των εισαγωγών για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 94% για των AstraZeneca/Οξφόρδης 18-35 ημέρες μετά την 1η δόση (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, δείγμα 5,5 εκατ. πληθυσμού) 80% μείωση εισαγωγών στους άνω των 70 ετών και για τα δύο εμβόλια μετά την 1η δόση (Σχολή Δημόσιας Υγείας Λονδίνου κ.α. δείγμα 7,5 εκατ. πληθυσμού).
Στις θετικές εξελίξεις, η κυρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ολοένα μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στον εμβολιασμό, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι περισσότεροι των 30.000 εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν χθες –ξεπερνώντας τους 1.120.000 από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας– οδήγησαν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 7,12%. Κατά τον προγραμματισμό υπολογίζεται πως οι 65 ετών και άνω καθώς και οι ευπαθείς ομάδες Α θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου.
Η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Α, τους 70-74 και 65-69 ετών θα ανοίξει εντός Μαρτίου.
Τέλος, επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού αναμένεται από τις 1.071.000 παραδόσεις εμβολίων της Pfizer σύμφωνα με το πλάνο που παρέδωσε η εταιρεία, και περίπου 500.000 από την AstraZeneca εντός του Απριλίου, ενώ η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε παράδοση των 1,2 εκατ. δόσεων μετά τα μέσα Απριλίου (400.000 δόσεις ανά μήνα από Απρίλιο έως Ιούνιο).

Στους 6.797 οι νεκροί

Στους 6.797 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 8/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν μόλις 19.025 τεστ, τα 12.030 μοριακά και τα 6.995 rapid.

eody_8_3_1.jpg
Επί αυτών καταγράφεται αύξηση θετικότητας στο 6,17% έναντι 4,66% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (χθες 466).
eody_8_3_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

eody_8_3_5.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης