Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» ΕΕ - Βρετανίας - Υπό έλεγχο οι μεταλλάξεις, ανοίγουν οι ΗΠΑ

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» ΕΕ - Βρετανίας - Υπό έλεγχο οι μεταλλάξεις, ανοίγουν οι ΗΠΑ

Εγκλωβισμένη σε lockdown και περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκάλεσε η μομφή εκ μέρους του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι εμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων για τον Covid-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων Reuters και Bloomberg την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
Aπό την άλλη, αισιόδοξα είναι τα νέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού και κατά των παραλλάξεων του καθώς μελέτες έδειξαν πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά της άκρως μεταδοτικής και πιο θανατηφόρας βραζιλιάνικης παραλλαγής του ιού.
Μάλιστα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φέρεται να είναι αποτελεσματικό και κατά της βρετανικής παράλλαξης, η οποία τείνει να κυριαρχήσει σε πολλά κράτη της Δύσης – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – αλλά και κατά της νοτιοαφρικανικής, έστω με μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Την ίδια στιγμή αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ, όπου αρκετές Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους, τη στιγμή που η επιδημία φαίνεται να υποχωρεί, καθώς μειώνονται τόσο οι θάνατοι όσο και τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία χθες Δευτέρα 8/3 προχώρησε στο πρώτο βήμα της άρσης του lockdown στην Αγγλία με την επαναλειτουργία των σχολείων.
Αντιθέτως, η Ευρώπη, εξαιτίας και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών, εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε lockdown και περιοριστικά μέτρα, αν και η επικεφαλής της Κομισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως το 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων θα έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι, ενώ η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τους 700.000 θανάτους λόγω της επιδημίας, αποτελώντας τη δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή παγκοσμίως μετά την Ευρώπη.

Αποτελεσματική και κατά της βραζιλιάνικης παράλλαξης το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

Αποτελεσματικό και κατά της βραζιλιάνικης παράλλαξης του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Σύμφωνα με τη μελέτη, δείγματα αίματος ανθρώπων που έχουν λάβει το εμβόλιο εξουδετέρωσαν κατασκευασμένη στο εργαστήριο εκδοχή του ιού με τις ίδιες μεταλλάξεις στο τμήμα της ιικής πρωτεΐνης-ακίδας της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής P.1, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία.
Όπως αναφέρεται, η εξουδετέρωση ήταν σχεδόν ίδια με αυτήν έναντι της μολυσματικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε πέρυσι.
Σε προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, το εμβόλιο της Pfizer διαπιστώθηκε ότι εξουδετερώνει και άλλα πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, που ταυτοποιήθηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική.
Ωστόσο, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή ενδέχεται να μειώνει τα προστατευτικά αντισώματα που δημιουργεί το εμβόλιο.
Η Pfizer λέει ότι πιστεύει πως το εμβόλιό της, ως έχει, πιθανότατα παρέχει προστασία έναντι της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής.
Ωστόσο, η φαρμακευτική βιομηχανία σκοπεύει να δοκιμάσει μια τρίτη, ενισχυτική δόση, καθώς και μια εκδοχή του προϊόντος ειδικά κατασκευασμένη για τη νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή, ώστε να κατανοηθεί επαρκέστερα η ανοσολογική απόκριση.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 117.409.594 και οι νεκροί 2.607.837
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.081.612 κρούσματα και 527.389 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 266.398 και τρίτη σε κρούσματα με 11.051.665
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 190.923 και τέταρτη η Ινδία με 157.930
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.293.750
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.241.848, έκτη η Γαλλία με 3.992.742
• Έβδομη η Ισπανία με 3.164.982 και όγδοη η Ιταλία με 3.101.093
• Ένατη η Τουρκία με 2.807.387 και δέκατη η Γερμανία με 2.520.609
adfadfsasdf.JPG
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκάλεσε η μομφή εκ μέρους του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι εμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων για τον Covid-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων Reuters και Bloomberg την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (9/3), ο Michel δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις κατηγορίες για« εθνικισμό των εμβολίων» που απευθύνονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα», σημείωσε.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους», σημείωσε εμφατικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab απάντησε με επιστολή του στο Michel, επισημαίνοντας ότι ο ανωτέρω ισχυρισμός είναι «εντελώς ψευδής»,
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εμπόδισε την εξαγωγή ενός μόνο εμβολίου Covid-19 ή συστατικών εμβολίων», σημείωσε ο Raab.
Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω εξηγήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

ΗΠΑ: Ανοίγουν την οικονομία τους Πολιτείες – Επιταγές 1.400 δολαρίων στους Αμερικάνους

Σε μια κρίσιμη καμπή απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, μια και πολλές Πολιτείες ετοιμάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας τους.
Η Πολιτεία του Τέξας προχωρά από αύριο Τετάρτη 10/3 στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στην πλήρη επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας της, κίνηση που αναμένεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό να ακολουθήσουν και άλλες Πολιτείες, όπως το Μισσισίπη, το Μίσιγκαν, το Οχάιο, η Δυτική Βιρτζίνια, κα.
Στην κίνηση αυτή συνδράμουν και τα στοιχεία από την πορεία της επιδημίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα θετικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο και για πρώτη φορά εδώ και 3,5 μήνες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν λιγότερους από 1.000 θανάτους.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 749 ασθενείς θάνατοι, όταν για παράδειγμα στις 12 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 4.473 νεκροί.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν 525.752 θανάτους και περισσότερα από 29 εκατομμύρια κρούσματα.

Αισιόδοξα νέα και προειδοποιήσεις

Παράλληλα, μείωση καταγράφεται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 31,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι – σχεδόν το 10% του πληθυσμού – έχει ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συναντώνται σε μικρές ομάδες χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες, ή να τηρούν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση, αν και οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε δημόσιους χώρους.
Πάντως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν πολίτες και Πολιτείες πως είναι νωρίς ακόμα για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως Μάρτιος και Απρίλιος είναι δύο εξαιρετικά κρίσιμοι μήνες για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, αναφέροντας πως το διάστημα αυτό θα κρίνει εάν θα υπάρξει μια νέα έξαρση της επιδημίας.

Επιταγές 1.400 δολαρίων

Μέσα σε αυτήν την ευφορία, αναμένεται άμεσα να δοθούν και οι επιταγές των 1.400 δολαρίων στους Αμερικάνους που έχουν πληγεί από την επιδημία.
Αυτό θα συμβεί σχεδόν αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου των 1,9 τρις δολαρίων από το Κογκρέσο και την υπογραφή του από τον πρόεδρο Joe Biden.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι επιταγές αυτές να παραδοθούν στους πρώτους Αμερικάνους ακόμα και εντός της εβδομάδας, εάν το νομοσχέδιο «περάσει» σήμερα Τρίτη 9/3 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου, περίπου 160 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να παραλάβουν τα 1.400 δολάρια.
5494523523523525542524423.JPG

Lockdown έως 28/3 στη Γερμανία - Περιορισμοί παντού στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχε εμβολιαστεί το 4,96% των Βέλγων και το 5,5% των Γερμανών με μια δόση εμβολίων.
Αναφέρεται μάλιστα πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε το Βέλγιο θα έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού του τον Ιούλιο του 2023, ενώ η Γερμανία θα τα έχει καταφέρει τον Σεπτέμβριο του 2022!.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη ενώ πλέον εξετάζεται να προχωρήσουν σε νέο εθνικό lockdown.
Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι το ολικό κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές όπου δεν λειτουργούν τα σχολεία, η δυνατότητα να ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ή, στην περίπτωση που τα κρούσματα δεν περιοριστούν, να αποφασιστεί εθνικό lockdown περίπου τριών εβδομάδων.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Μ. Βρετανία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία, πρώτο βήμα άρσης lockdown

Το πρώτο βήμα άρσης του lockdown έκανε χθες Δευτέρα 8/3 η Αγγλία, όπου επαναλειτούργησαν όλα τα σχολεία.
Βάσει του προγραμματισμού αυτού, το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται στις 12 Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να ανοίξουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία ενώ η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα.
Σημειώνεται πως εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.
345908590239854023523523542.JPG
Θερίζει η covid τη Λατινική Αμερική – Πάνω από 700.000 οι νεκροί

Τους 700.000 θανάτους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε η Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή μετά την Ευρώπη όσον αφορά τα θύματα.
Συγκεκριμένα, στη Λατινική Αμερική έχουν καταγραφεί 700.022 θάνατοι επί συνόλου 22.140.444 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Πρώτη είναι η Ευρώπη με 876.511 νεκρούς ενώ ακολουθούν μετά τη Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς με 547.986 νεκρούς και η Ασία με 259.925.
Ύστερα από ένα «διάλειμμα» το περασμένο φθινόπωρο, όταν και καταγράφονταν από 1.500 ως 1.700 θάνατοι την ημέρα στην περιοχή, η Λατινική Αμερική γνώρισε νέα επιτάχυνση των κρουσμάτων και των θανάτων τον Δεκέμβριο.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, ο αριθμός των θανάτων υποχώρησε ξανά λίγο κάτω από το φράγμα των 3.000 ημερησίως.
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνονταν 2.850 θάνατοι την ημέρα κατά μέσον όρο (+6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη).

100.000 θάνατοι σε 35 ημέρες

Την 31η Οκτωβρίου, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική κατέγραφε 400.000 θανάτους, την 29η Δεκεμβρίου 500.000.
Ενώ πέρασαν 59 ημέρες ανάμεσα σε αυτά τα δύο τραγικά ορόσημα, χρειάστηκαν μόλις 35 ημέρες για να φτάσουν τους 600.000 οι νεκροί και άλλες 35 ημέρες έως την 8η Μαρτίου, όταν ξεπεράστηκε το φράγμα των 700.000 θανάτων.
Η περιφέρεια είναι η δεύτερη που το ξεπερνά, μετά την Ευρώπη, που το έσπασε την 25η Ιανουαρίου.
Βραζιλία και Μεξικό έχουν καταγράψει τα δύο τρίτα των θανάτων στην περιφέρεια.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό η χώρα της περιφέρειας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία είναι το Μεξικό (148 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), ακολουθούμενο από το Περού (145), τον Παναμά (137), τη Βραζιλία (125) και την Κολομβία (119).

Βραζιλία: Πάνω από 11 εκατομμύρια τα κρούσματα

Πάνω από 11 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 987 ασθενείς υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 266.398.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 32.321 κρούσματα με το σύνολο τους να ανέρχονται σε 11.051.665.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία μετράει 127 θανάτους και 5.259 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 319 ασθενείς με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 190.923.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.877 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.130.477.
45829056802368904684068934568566.JPG
Κίνα: Πάνω από 90.000 τα κρούσματα covid – Υπό έλεγχο η επιδημία

Τα 90.000 κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασε η Κίνα, η οποία ωστόσο έχει καταφέρει να διατηρήσει υπό έλεγχο την επιδημία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 8 κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 19 που ήταν την προηγουμένη.
Και τα 8 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, δηλαδή δεν αφορούσαν μετάδοση στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 180 ασθενείς με την COVID-19.
Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο έθεσε υπό έλεγχο το κύμα των μολύνσεων του Ιανουαρίου, αποτρέποντας τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας μείζονος υγειονομικής κρίσης.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 90.002 μολύνσεων.

Αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ινδία, όπου έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές.
Όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.388 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να υπολογίζεται σε 11.244.786.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 77 θάνατοι, με τους νεκρούς να υπολογίζονται συνολικά σε 157.930.
Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται ξανά τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέου κύματος.

Ιαπωνία: 7 δόσεις από ένα φιαλίδιο εμβολίου Pfizer/BioNTech

Στην προσπάθεια αύξησης των δόσεων των εμβολίων μπήκε η ιαπωνική εταιρεία Terumo, η οποία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια νέα σύριγγα που μπορεί να αποσπάσει επτά δόσεις από κάθε φιαλίδιο εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, δηλαδή μία έως δύο περισσότερες δόσεις σε σχέση με τις υπάρχουσες σύριγγες.
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ενέκρινε τη χρήση της σύριγγας και η εταιρεία θα ξεκινήσει την παραγωγή της έως το τέλος Μαρτίου με στόχο την κατασκευή 20 εκατομμυρίων τεμαχίων φέτος.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αρχικά αποστελλόταν σε φιαλίδια με την ένδειξη ότι καθένα περιέχει πέντε δόσεις. Όμως με ειδικές σύριγγες είναι δυνατό να εξαχθούν έξι δόσεις, ελαχιστοποιώντας την ποσότητα που μένει σε κάθε φιαλίδιο μετά τη χρήση.
Η νέα σύριγγα εξαντλεί και την παραμικρή αδιάθετη ποσότητα μέσα στο φιαλίδιο.

Ένας στους τρεις με επίμονα συμπτώματα ήταν αρχικά ασυμπτωματικοί

Στο συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους τρεις από τους ανθρώπους που υποφέρουν για αρκετούς μήνες από επίμονα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» ξεκίνησαν με ασυμπτωματική λοίμωξη καταλήγει αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που προδημοσιεύθηκε στο medRxiv» ανέλυσε στοιχεία για 1.407 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό.
Περισσότερο από δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση, το 27% (382 άτομα) εμφάνιζε συμπτώματα της Covid-19, όπως δύσπνοια, πόνους στο στήθος ή στην κοιλιά, βήχα κ.ά.
Το 32% - σχεδόν το ένα τρίτο - αυτών των ατόμων με τα μακροχρόνια συμπτώματα ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί στην αρχική φάση της λοίμωξης έως τη δέκατη ημέρα μετά το θετικό τεστ κορωνοϊού που έκαναν.
Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε παιδιά, ενώ αναφέρεται ότι περισσότερες γυναίκες (59%) από ό,τι άνδρες αναφέρουν τέτοια επίμονα προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης