Πολλοί είναι οι οφειλέτες που αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν τα χρέη τους λόγω κακής οικονομικής κατάστασης και αντιμέτωποι με την νέα πραγματικότητα που προβλέπει ο Νέος Πτωχευτικός Νόμος αναρωτιούνται:
«Πώς επηρεάζομαι από τον Πτωχευτικό Νόμο;
Τι θα γίνει όταν πτωχεύσω;
Θα απαλλαγώ από τα χρέη μου με την πτώχευση ή θα εξακολουθώ να οφείλω στους δανειστές μου;».
Πότε απαλλάσσεται αυτός που έχει πτωχεύσει από τα χρέη του;
Υπάρχουν 2 περιπτώσεις: Είτε ο πτωχός να μην έχει καθόλου (ή μικρής αξίας) περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα), είτε να έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο ο οφειλέτης απαλλάσσεται από κάθε οφειλή εντός τριών ετών από την δικαστική κήρυξη της πτώχευσης. Για τρία αυτά έτη ο οφειλέτης καλείται να πληρώνει στους πιστωτές το ποσό των εισοδημάτων του (π.χ. από μισθούς, συντάξεις) που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Στην δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή η αξία της περιουσίας του (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας του) είναι τουλάχιστον 100.000 ευρώ και υπερβαίνει το 10% των υποχρεώσεών του, η περιουσία του αυτή ρευστοποιείται (μέσω πλειστηριασμού) και ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το σύνολο των υπολοίπων οφειλών του σε ένα έτος από την πτώχευσή του. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει στους πιστωτές του το ποσό των εισοδημάτων του που υπερβαίνει το 5-πλάσιο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
Πότε δεν απαλλάσσεται ο οφειλέτης, αλλά εξακολουθεί να ευθύνεται και μετά την πτώχευση;
Υπάρχει ενδεχόμενο ο οφειλέτης να μην απαλλαγεί εντός του παραπάνω χρόνου, αλλά να συνεχίζει να οφείλει το χρέος του, ακόμη κι αν έχει πτωχεύσει. Η ευθύνη παραμένει ακέραιη σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι απέκρυψε την οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση, προκειμένου να εξαπατήσει τους πιστωτές και να προφυλάξει τα περιουσιακά του στοιχεία από την ρευστοποίηση ή αποδειχτεί ότι δεν υπήρξε συνεργάσιμος, αλλά αντίθετα με τη στάση του προσπαθούσε να καθυστερήσει την διαδικασία. Μόνο ο καλόπιστος και ειλικρινής οφειλέτης κρίνεται άξιος μιας 2ης ευκαιρίας μετά την πτώχευση. Επίσης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την απαλλαγή το να μην έχει προκαλέσει την πτώχευση με δόλο ο οφειλέτης , για να σταματήσει να πληρώνει τα χρέη του. Για παράδειγμα, αν ένας οφειλέτης , ο οποίος δεν έχει περιουσία, δεν θέλει πλέον να πληρώνει τις οφειλές του και σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάστασή του καταθέσει αίτηση πτώχευσης, δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί, γιατί χρησιμοποιεί την διαδικασία με δόλιο τρόπο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης είναι ανώνυμη εταιρεία, ακόμα και μετά την πτώχευση αυτής, για τα μέλη του οργάνου διοίκησης της (μέλη ΔΣ), τα οποία αν και είχαν την αρμοδιότητα υποβολής της αίτησης πτώχευσης καθυστέρησαν και δεν υπέβαλαν εγκαίρως την αίτηση για λογαριασμό της εταιρείας, τίθεται θέμα ευθύνης τους υπό συγκεκριμένες περιπτώσεις για την αποκατάσταση της ζημίας που μπορεί να προκλήθηκε στους πιστωτές.
Και πώς θα κρίνει το δικαστήριο αν ο οφειλέτης είναι καλόπιστος ή κακόπιστος;
Ο κανόνας είναι ότι το δικαστήριο απαλλάσσει τον οφειλέτη από τα χρέη του, εκτός κι αν κάποιος πιστωτής εναντιωθεί στην απαλλαγή αποδεικνύοντας ότι ο οφειλέτης τον εξαπάτησε, αποκρύπτοντας την πραγματική του περιουσιακή κατάσταση ή ότι προκάλεσε ο ίδιος με δόλο την πτώχευσή του. Αν αποδειχτεί αυτό, το δικαστήριο μπορεί είτε να μην απαλλάξει καθόλου τον οφειλέτη, είτε να ανακαλέσει την απαλλαγή, είτε να αυξήσει το χρονικό διάστημα της απαλλαγής.
www.bankingnews.gr
Λεκκάκου & Συνεργάτες: H επόμενη μέρα της πτώχευσης
«Πώς επηρεάζομαι από τον Πτωχευτικό Νόμο; Τι θα γίνει όταν πτωχεύσω;
Σχόλια αναγνωστών